Popularne artykuły

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne
Ciekawostki kulinarne

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne 

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO); wykazano, że przeciwutleniacze te odwracają degradację procesu uczenia się związaną z wiekiem i chorobą oraz redukują deficyty pamięci. Naukowcy zbadali wpływ EVOO (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia) na uczenie się i pamięć u myszy SAMP8 (naturalnie występująca linia myszy, która wykazuje fenotyp przyspieszonego starzenia).

11 miesięczne myszy SAMP8 otrzymywały EVOO, olej kokosowy lub masło przez 6 tygodni. Myszy testowano w znajomości drogi T-labiryntu i jednej próby rozpoznawania nowego obiektu z opóźnieniem 24-godzinnym.

Myszy, które otrzymały EVOO, miały polepszone wyniki w labiryncie T i wykazywały większą znajomość nowego obiektu w jednoetapowym rozpoznawaniu w porównaniu do myszy, które otrzymały olej kokosowy lub masło. Myszy, które otrzymały EVOO poprawiły retencję (zdolność do do zapamiętywania najlepszych strategii) labiryntu T w porównaniu do myszy, które otrzymały masło. EVOO zwiększył poziomy glutationu w mózgu, co sugeruje zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Zmniejszony stres oksydacyjny mógł w rezultacie doprowadzić do poprawy wyników w wyżej wspominanych próbach.

Te efekty plus zwiększona aktywność reduktazy glutationowej, aktywność dysmutazy ponadtlenkowej i zmniejszone poziomy 4-hydroksynamonowej i 3-nitrotyrozyroiny w tkankach zostały wzmocnione zwiększonym stężeniem EVOO (stężenie 3-krotne i 5-krotne polifenoli).

Odkrycia  te sugerują, że EVOO ma korzystny wpływ na uczenie się i deficyty pamięciowe występujące w procesie starzenia się i chorobach, takich jak te związane z nadprodukcją białka amyloidu β, poprzez odwrócenie uszkodzeń oksydacyjnych w mózgu, efekty, które są zwiększane wraz ze wzrostem stężenia polifenoli w mózgu. 

Uwaga: Ponieważ utrata pamięci i deficyty poznawcze są powszechne w przewlekłej boreliozie, wyniki tego badania sugerują, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może wspomóc funkcję pamięci u osób z boreliozą i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]autor Farr SA1, Price TO, Dominguez LJ, Motisi A, Saiano F, Niehoff ML, Morley JE, Banks WA, Ercal N, Barbagallo M. Oliwa z oliwek extra vergine poprawia uczenie się i pamięć u myszy SAMP8. J Alzheimers Dis. 2012; 28 (1): 81-92. doi: 10.3233 / JAD-2011-110662. [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *