Olej MCT (Medium Chain Triglicerydes) to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych (6-12 atomów węgla), które mają wiele korzyści w aspekcie zdrowotnym, jak i pod kątem aktywności fizycznej.
Może on stanowić cenne uzupełnienie diety w kwasy tłuszczowe o unikalnych właściwościach, których niestety nie uzyskamy w pełni stosując olej kokosowy, zawierający tylko 60% MCT. Poza tym to oleje MCT i tylko te najlepszej jakości, mające odpowiednie proporcje n/w kwasów tłuszczowych a szczególnie C8 i C10, dają prawdziwego kopa energetycznego. Szczególne korzyści z włączenia go do menu odnieść mogą osoby odchudzające się, stosujące diety wysokotłuszczowe i niskowęglowodanowe (ketogeniczna, LCHF) oraz aktywne fizycznie. Popularna kawa kuloodporna (BPC) jest oparta właśnie na oleju MCT.
NAJLEPSZE ŹRÓDŁA MCT:
- – olej kokosowy (około 60%)
- – nierafinowany olej palmowy (< 50%)
- – nabiał (10-12 %)
TŁUSZCZAMI MCT SĄ:
C6 – kwas kapronowy – najszybciej przekształca się w energię, ale jest niesmaczny i często prowadzi do boleści brzucha. Olej kokosowy zawiera tylko bardzo niewielki procent C6.
C8 – kwas kaprylowy – jest 18 razy silniejszy niż olej kokosowy. Olej MCT zawiera go od 50 do 65%. Organizm metabolizuje kwas kaprylowy w ketonach. Mózg może natychmiast czerpać z niego energię bez konieczności pobierania jej z węglowodanów. Ponadto kwas kaprylowy działa prozdrowotnie na układ pokarmowy. Rozpuszcza błony drożdży z rodzaju Candida w jelitach, powodując ich obumieranie. Działa korzystnie na nadciśnienie tętnicze oraz stany zapalne jelit.
C10 – kwas kaprynowy – występuje w niewielkich ilościach w mleku krowim i kozim, olej z ziaren palmowych oraz w mleku matki. W oleju kokosowym jest go około 6-8%. Wolniej przekształca się w energię niż C8, ale jest łatwiej przyswajalny. Olej MCT zawiera go od 30 do 40%. Podobnie jak kwas kaprylowy wykazuje działanie prozdrowotne na organizm. Wpływa na wzrost „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” cholesterolu LDL, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
C12 – kwas laurynowy – organizm czerpie z niego najmniej korzyści. W przeciwieństwie do wszystkich MCT z krótszym łańcuchem kwas laurynowy przetwarzany jest przez wątrobę. Oczywiście posiada właściwości prozdrowotne, nie działa jednak na wytwarzanie energii tak, jak pozostałe kwasy tłuszczowe. Olej kokosowy w 50% składa się z MCT12.
ZALETY MCT:
* Łatwa wchłanialność – wchłania się on bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby, więc w rzeczywistości jest łatwiejszy do strawienia niż triglicerydy o długich łańcuchach (LCT).
* Silnie termogenne właściwości – jego spożycie wiąże się ze wzrostem wydatkowania energii w postaci ciepła
* Silne działanie ketogenne, przez co przyspiesza osiągnięcie stanu ketozy podczas stosowania diet niskoweglowodanowych
* Dodaje energii – stanowi skoncentrowane i niezwykle przystępne źródło energii dla obciążonych wysiłkiem mięśni. Śmiało może być spożywany bezpośrednio przed, jak i zaraz po aktywności fizycznej nie obciążając przewodu pokarmowego i szybko zasilając podstawowe szlaki energetyczne. Poprzez umiejętne zastosowanie oleju MCT można oszczędzić rezerwy glikogenu mięśniowego, co w konsekwencji może doprowadzić do poprawy zdolności wysiłkowych.
* Działa antykataboliczne dzięki właściwościom ketogennym. Wzrost produkcji ciał ketonowych w sposób wyraźny zmniejsza zużycie aminokwasów w procesach energetycznych, chroniąc tkankę mięśniową przed degradacją. Działanie to jest szczególnie wyraźne w przypadku stosowania diet niskowęglowodanowych.
* Pomaga utrzymać prawidłową wagę, dając uczucie sytości i zmniejszając łaknienie
* Podkręca metabolizm i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej
* Poprawia nastrój i jasność myślenia
* Podnosi odporność
* Poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych
* Równoważy poziom hormonów
* Wykorzystywany jest przez organizm jako paliwo do wytwarzania energii (podobnie jak glukoza), zamiast być magazynowany w komórkach tłuszczowych
* Wspiera zdrowie jelit – ma zdolność zwalczania szkodliwych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów
* Wspomaga leczenie chorób związanych z zaburzeniami wchłaniania takich jak:
- celiakia,
- syndrom krótkiego jelita,
- biegunki,
- choroby wątroby,
- choroby związane z niedożywieniem,
- epilepsja,
- alzheimer.
AleksandraLCHF
Related posts
Większy brzuch = mniejszy mózg
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….