Popularne artykuły

Naturalne antybiotyki – zastosowanie i ewentualne skutki uboczne. Część II – czosnek
Suplementacja

Naturalne antybiotyki – zastosowanie i ewentualne skutki uboczne. Część II – czosnek 

Czosnek ma bardzo silną pozycję zarówno w kuchni jak i w tradycyjnych metodach leczenia. W ostatnich badaniach oceniano wiele korzyści czosnku, w tym aktywność przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczą i antywirusową [1].

Mechanizm działania

Allicyna jest głównym związkiem aktywnym w czosnku, odpowiedzialnym za większość aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Jest skuteczny przeciwko wielu szczepom bakterii, w tym szczepom wykazującym oporność wielolekową [2]. Allicyna zabija bakterie poprzez blokowanie enzymów ważnych dla produkcji energii (dehydrogenaza alkoholowa, syntetaza acetylo-CoA i kinaza octanowa) i struktury komórkowej (membrana) [3]. Allicyna zapobiega wzrostowi bakterii i grzybów poprzez blokowanie tworzenia biofilmów. Infekcje biofilmem, takie jak zapalenie płuc u chorych na mukowiscydozę i przetrwałe rany, są przewlekłymi zakażeniami, które dotykają miliony ludzi rocznie [4,5].

Aktywność przeciwbakteryjna

Sama allicyna (1200 mg / dzień) lub w połączeniu ze standardowymi antybiotykami (4200 mg / dobę) pomogła w zwalczeniu zakażenia H. pylori u 34 z 60 pacjentów leczonych przez 14 dni (RCT) [6]. Dodatkowo 2,5% ekstrakt z czosnku obniżył poziom Streptococcus mutans w 5-tygodniowym badaniu (TB-RCT z 30 zdrowych osób) [7]. Wyciągi z czosnku mogą być pomocne w leczeniu obrzękniętych dziąseł i zapobieganiu powstawaniu ubytków, ponieważ zabijają one patogeny jamy ustnej, takie jak Porfiromas gingivalis, Prevotella intermedia i Aggregatibacter actinomycetemcomitans [8]. Czosnek zwiększył również skuteczność innych antybiotyków przeciwko Pseudomonas aeruginosa [9].

Poza zabiciem Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes, ekstrakt czosnku chroni również organizm przed toksynami bakteryjnymi (takimi jak a-toksyny i streptolizyna O) [10].

Aktywność przeciwgrzybicza

Allicyna w ekstraktach czosnku blokowała kiełkowanie zarodników i wzrost grzybów (Candida albicans, Cryptococcus, Aspergillus i Saccharomyces cerevisiae) [11].

Ajoene, kolejny składnik znajdujący się w czosnku, zabił grzyb, który powoduje grzybicę stóp (grzybica stóp) (0,4% krem, 14-dniowa próba 34 pacjentów) [12].

Aktywność przeciwwirusowa

Wyciąg z czosnku jest również skuteczny przeciwko wirusowi grypy i wirusowi opryszczki (simpleks typu 1, 2 i 3) [13]. Suplement czosnku z allicyną (1 kapsułka / dzień) zapobiegał przeziębieniu i zmniejszał czas trwania objawów (DB-RCT z 146 zdrowymi osobnikami przez 12 tygodni) [14].​

Skutki uboczne

Czosnek może powodować mdłości, podrażnienia żołądka i nieświeży oddech [15].

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6366484/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10594976
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21642409
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25025650
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11811084
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12553397
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21548800
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21921868
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20538890
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17342616
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12553397 [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *