Pamiętajcie, że dieta LCHF wymaga periodyzacji i optymalizacji po okresie adaptacji i wcale nie wymaga skrajnie niskich ilości węglowodanów o ile nie mówimy o ketozie klinicznej i wysokiej ketonemii. Tym samym latem sięgamy po warzywa i owoce, które w połączeniu z przebywaniem na słońcu i spożywane o odpowiedniej porze stają się "bezpiecznym" elementem diety. Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne, aromatyczne i delikatne muffinki, które mogą być przygotowane z owocami sezonowymi np. malinami, truskawkami, jagodami, malinami, borówkami, rabarbarem czy porzeczkami. Jest to danie idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla osób unikających glutenu i laktozy.
Składniki na 6 sztuk:
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 45 g mąki kokosowej
- 60 g roztopionego oleju kokosowego (diety bez laktozy) lub masła klarowanego
- ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
- 4-6 łyżek wody
- 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki itp.
- opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają
Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce.
Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach.
Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor.
Smacznego!
—
BTW całości z malinami: 345 g, 1023 kcal, B 26 g, W 6 g, T 98 g.
BTW 1 babeczki: 58g, 171 kcal, B 9 g, W 1 g, T 16g.
AleksandraLCHF
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….