Czy dieta może mieć wpływ na cukrzycę typu 1? Według dr Richarda Bernsteina tak. W swojej książce „Diabetes Solution” stwierdza, że mała ilość węglowodanów w posiłkach może pomóc. Dr Bernstein poleca VLCD (ang. very-low-carbohydrate diet) jako sposób, by lepiej kontrolować poziom cukru we krwi u osób dotkniętych wspomnianą chorobą. Warto wspomnieć, że nie jest to nowa metoda. Była stosowana również w przeszłości, przed wprowadzeniem insuliny.
Zespół badaczy Belindy S. Lennerz postanowił sprawdzić omawianą teorię, podkreśla jednak, że badanie miało charakter obserwacyjny. Ich wnioski są interesujące, ale sami uznają, że teoria o korzystnym wpływie VLCD wymaga badań z grupami kontrolnymi. Przepytali 493 osoby, które wzięli z grupy TypeOneGrit (strona na Facebooku, która gromadzi chorych na cukrzycę typu 1 stosujących dietę z małą ilością węglowodanów). Z przepytanej grupy jedynie 316 ankietowanych udzieliło wystarczającej ilości informacji, u 138 udało się potwierdzić cukrzycę typu 1 i uzyskać dane z rejestrów medycznych. Badacze odnotowali, że dzieci stanowiły 42% badanych.
Sonda wykazała, że średnie spożycie węglowodanów wynosiło 36 gramów. Średni poziom hemoglobiny glikowanej HbA1C wynosił 5,67%, czyli mieścił się w granicach normy. Ponadto badani potrzebowali niższych dawek insuliny – średnio 0,40 U/kg dziennie. Polepszyła się ich wrażliwość na insulinę, obniżył się poziom trójglicerydów i zwiększył się poziom cholesterolu HDL (korzystnego dla organizmu). Jakby tego było mało to 80% badanych była zadowolona, lub bardzo zadowolona z kontroli cukrzycy (ale około 25% nie przyznało się lekarzowi o VLCD. Głównym powodem był strach przed krytyką).
Krytykujący metodę VLCD podkreślają, że zwiększa ona ryzyko hipoglikemii, ale zespół Belindy S Lennerz nie potwierdził tej teorii. Wskazali oni, że wystąpienie hipoglikemii (lub kwasicy ketonowej) było na poziomie 1%, czyli poniżej normalnych statystyk u osób chorych na cukrzycę typu 1.
Obserwacje wykazały, że metoda opisana przez dr Richarda Bernsteina stanowi obiecujące wsparcie dla chorych na cukrzycę typu 1. VLCD pomaga lepiej kontrolować chorobę i widocznie poprawia kondycję i samopoczucie chorych. Problem w tym, że są to jedynie obserwacje. By ta metoda stała się oficjalnym wsparciem dla pacjentów potrzebne są badania kliniczne i obserwacje laboratoryjne. Może badanie zespołu Belindy S. Lennerz przyspieszą prace nad tą metodą.
źródło: https://medicalxpress.com/
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….