Miód pitny to sfermentowany napój tradycyjnie wytwarzanym z miodu, wody oraz drożdży.
Spożywany jest na całym świecie od tysięcy lat. Dlatego w tym artykule sprawdzimy, co nauka mówi na temat jego wpływu na zdrowie.
Czym jest miód pitny?
Miód pitny, zwany również "miodowym winem", jest napojem alkoholowym wytwarzanym przez fermentujący miód.
Co ciekawe, miód pitny był powszechny w starożytnych kulturach na całym świecie, w tym w Azji, Europie i Afryce. Jego historia sięga blisko 4000 lat.
Jak nazwa mówi, jego głównym cukrem fermentującym jest miód. Wszystko, czego potrzebujesz do podstawowego miodu pitnego to miód, woda i drożdże lub kultury bakterii. Jednak składniki takie jak owoce, zioła, przyprawy, ziarna, korzenie i kwiaty są często również dodawane.
Zawartość alkoholu wynosi zwykle około 5-20%. Jego smak jest w przedziale od bardzo słodkiego do bardzo wytrawnego i jest dostępny zarówno w wersji musującej, jak i niegazowanej.
Miód pitny - korzyści zdrowotne
W starożytnych kulturach miód pitny był związany z witalnością i zdrowiem. W mitologii greckiej często był określany jako "napój bogów" i rzekomo oddawano go wojownikom, by uzdrowić obrażenia odniesione w walkach.
Właściwości lecznicze przypisywane są aż do dzisiaj - wiele osób pozytywnie kojarzy miód pitny ze względu na probiotyki powstałe w procesie fermentacji oraz zawartość samego miodu.
Miód
Ma wiele zastosowań - zarówno kulinarnych jak i terapeutycznych.
Badania wskazują, że miód ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Często spożywany jest doustnie w celu złagodzenia kaszlu lub bólu gardła. Jego miejscowe działanie stosuje się przy leczeniu ran oraz infekcji skórnych.
Niestety nie można od razu przypisać tych samych właściwości miodowi pitnemu. Brakuje badań stwierdzających, czy sfermentowany miód ma takie same właściwości terapeutyczne, jak niesfermentowana wersja.
Probiotyki
Mówi się, że miód wzmacnia zdrowie dzięki zawartości probiotyków.
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w odpowiednich ilościach wykazują pozytywny wpływ na odporność i zdrowie jelit. Niektóre badania wskazują, że mogą one pomóc w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, nowotworów, alergii i zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Niestety nie ma bezpośrednich badań, które określają jak probiotyki w miodzie pitnym wpływają na zdrowie człowieka.
Ponadto zawartość bakterii probiotycznych może się różnić w zależności od miodu pitnego. Zarówno proces fermentacji, jak i dodane składniki mają wpływ na końcowe stężenie korzystnych bakterii w napoju.
Co więcej, zawartość alkoholu w miodzie pitnym może niwelować ewentualne korzyści, ponieważ nadmierne spożycie alkoholu wiąże się z negatywnymi zmianami w mikroflorze jelitowej.
Dopóki nie będzie większej ilości badań, nie możemy stwierdzić, czy picie miodu pitnego zapewnia jakiekolwiek korzyści zdrowotne dzięki zawartości probiotyków.
Miód pitny - wady
Pomimo że miód pitny kojarzy się bardziej ze zdrowiem, spożycie w nadmiernych ilościach może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne, które warto rozważyć przed napełnieniem kolejnego kieliszka.
Zawartość alkoholu
Zawartość alkoholu w miodzie pitnym wynosi od około 5% do 20%. Dla porównania, zawartość alkoholu w zwykłym winie wynosi 12-14%.
Choć liczba procentów w miodzie pitnym nie umywa się do wódki czy bimbru, warto tutaj poruszyć ważną kwestię. Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, takich jak stłuszczenie wątroby, przewlekły stan zapalny czy upośledzone funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego.
Nie ma bezpośrednich badań, które określają jak probiotyki w miodzie pitnym wpływają na zdrowie człowieka.
American Dietary Guidelines zaleca ograniczenie spożycia alkoholu do jednej porcji dziennie dla kobiet i dwóch dla mężczyzn. Jedna porcja to około 150 ml miodu pitnego o objętości 12% alkoholu.
Miód pitny powinien być traktowany jak każdy inny napój alkoholowy. Niestety nie można pić większych ilości w założeniu, że jest to dobre dla Twojego zdrowia.
Reakcje alergiczne
Większość ludzi dobrze toleruje miód pitny.
Jest zwykle bezglutenowy, choć zależy to od składników dodanych w procesie fermentacji. Tak więc w przypadku alergii na gluten, upewnij się dwukrotnie czy miód pitny nie ma żadnych ukrytych dodatków .
Oczywistością jest, że od spożycia powinny się bezwzględnie wstrzymać osoby, które mają nietolerancję miodu lub alkoholu. Jeśli kiedykolwiek miałeś reakcję alergiczną na miód lub pyłek pszczeli, dobrym pomysłem jest po prostu rezygnacja z owego trunku. W skrajnych przypadkach spożycie może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego.
Kalorie
Jak w przypadku każdego płynu z kaloriami, nadmiar miodu pitnego może negatywnie wpływać na zdrowie.
Picie zbyt dużej ilości jakiegokolwiek napoju alkoholowego, w tym miodu pitnego, zwiększa stężenie trójglicerydów we krwi. Dodatkowo może prowadzić do nadciśnienia i zwiększyć ryzyko otyłości oraz cukrzycy.
Jedna porcja dowolnego napoju alkoholowego zawiera około 14 gramów alkoholu, czyli około 100 kcal. Ze względu na zawartość miodu, do puli kalorycznej należy dodać cukier.
Podsumowanie
Miód pitny to napój alkoholowy wytwarzany z miodu, wody i drożdży.
Ze względu na zawartość miodu oraz probiotyków, przypisuje się mu wiele korzyści zdrowotnych, choć brakuje naukowych dowodów na poparcie tych twierdzeń.
Dodatkowo, jego zawartość alkoholu może negować korzyści, a w nadmiarze powodować problemy zdrowotne.
Jak w przypadku każdego innego napoju alkoholowego, najważniejszy jest umiar i rozsądek.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5478293/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136537/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500982/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590619/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25872593
https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/appendix-9/
http://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/alcohol-and-heart-health [/bg_collapse]
Related posts
Bananowo Migdałowe Babeczki
DŹWIGAJ DZIEWCZYNO!
Soja na piękną cerę
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….