Popularne artykuły

Miłka abisyńska – dlaczego warto stosować?
Ciekawostki kulinarne

Miłka abisyńska – dlaczego warto stosować? 

Miłka abisyńska

Teff, dla niektórych znana jako miłka abisyńska, to bezglutenowe, bardzo odżywcze zboże. Przydatne w gotowaniu będzie nie tylko dla osób chorych na celiakię, ale również dla alergików i osób dbających o swoje zdrowie. Jednym z bardziej znanych produktów jest mąka teff, która, po wprowadzeniu do naszego codziennego jadłospisu, może okazać się niezwykle korzystna dla naszego zdrowia oraz samopoczucia.

Czym jest?

Miłka abisyńska (Eragrostis abyssinica) znana także jako trawa abisyńska, tef lub teff to roślina zbożowa, która ma zastosowanie zarówno uprawne jak i czysto kulinarne. To bezglutenowe zboże jest uprawiane na Czarnym Kontynencie od ponad 4 500 lat. Ciekawe jest, że teff zaspokaja aż 2/3 zapotrzebowania na żywność w rejonie Etiopii. Jest również uprawiana na mniejszą skalę w rejonie Erytrei, Indiach oraz Australii.

Nie bez powodu to właśnie w Etiopii miłka abisyńska jest uprawiana na największą skalę. Jest to jeden z głównych produktów, który tam spożywają, a co najistotniejsze – zaspokaja większość potrzeb żywieniowych mieszkańców Etiopii.

Produkty

Ze względu na swoje niesamowite wartości odżywcze powstało wiele produktów z tego zboża, w tym mąka teff, placki, płatki, ale także alkohol. Zawierają one wszystkie dużą ilość magnezu, cynku, manganu, waliny, wapnia, ale przede wszystkim błonnika pokarmowego (8g na 100g produktu). W Etiopii również ich tradycyjny rodzaj pieczywa przypominający nasze podpłomyki jest wyrabiany z mąki teff, ich jedno z najbardziej znanych dań injera oraz alkohol – etiopskie piwo zwane tella.

Miłka abisyńska jest też świetnym dodatkiem do pożywienia zarówno dla osób kompletnie zdrowych, jak i ludzi cierpiących na niedobory żelaza. To świetny sposób, aby uniknąć wielu schorzeń i stosować to jako profilaktykę przed niedokrwistością (lub jako środek wspomagający leczenie jej). Teff nie zawiera glutenu, więc osoby chore na celiakię będą mogły zastępować normalne produkty, np. mąkę pszenną, mąką teff.

Ziarna miłki abisyńskiej mają orzechowy zapach i różne kolory – od białego do czerwonego, im ciemniejszy mają kolor tym większy mają aromat. Co istotne dla sportowców dbających o dokładny rozkład makroskładników i kalorii w diecie, teff nie różni się kaloryką od pozostałych zbóż.

Dlaczego warto mieć ją w codziennej diecie?

  • Wysoka i bogata wartość odżywcza
  • Jest świetna dla wegetarian i wegan
  • Jest doskonała dla osób unikających glutenu w swojej diecie
  • Ma niewielką ilość tłuszczu, więc sprawdzi się w dietach niskotłuszczowych
  • Ma bardzo mało sodu, więc osoby chore na serce mogą spokojnie ją spożywać Ferritin 5mg
  • Zapobiega niedokrwistości
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi
  • Bardzo pomaga przy problemach trawiennych ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Mąkę Teff można bardzo długo przechowywać, ponieważ miłka abisyńska jest oporna na jełczenie tłuszczów
  • Można jej używać do zagęszczania sosów czy zup
  • Można z niej piec chleb na zakwasie. Z powodu fermentacji wzrasta przyswajalność folianów przez organizm
  • Ma lekko orzechowy aromat

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *