Trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT) mają łańcuchy kwasów tłuszczowych o długości od 6 do 12 atomów węgla (1).
Na świecie istnieją zarówno syntetyczne, jak i naturalne MCT. Do naturalnych źródeł należą miedzy innymi - olej kokosowy, olej z ziaren palmowych i tłuszcz mleczny. (2).
Istnieją trzy główne typy MCT, które rozróżniamy na podstawie ich długości :
- kwas kapronowy ma długość 6 atomów węgla,
- kwas kaprylowy ma długość 8 atomów węgla,
- kwas kaprynowy ma długość 10 atomów węgla,
- jest jeszcze kwas laurynowy, jednak wiele źródeł określa go jako LCT ma długość 12 atomów węgla.
Ilość każdego rodzaju zależy od tego, z jakiego źródła pochodzą (3).
W przeszłości MCT stosowano w leczeniu problemów trawiennych, takich jak niewydolność trzustki, zaburzenie wchłaniania tłuszczu i ciężka hiperchylomikronemia (4).
MCT zostały uznane przez FDA za bezpieczne do spożycia przez ludzi już ponad 20 lat temu (5).
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
1) MCT mają działanie antybakteryjne i antywirusowe
Jeden rodzaj MCT, kwasu laurynowego, jest lepszy w zabijaniu bakterii i wirusów niż kwas kaprylowy lub kwas kaprynowy (6).
U noworodków zarówno MCT, jak i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) pochodzące z mleka matki miały działanie przeciwdrobnoustrojowe w przewodzie pokarmowym i wpływały na zmniejszenie transmisji patogenu (7).
Wykazano także, że MCT i MCFA zmniejszają wzrost niektórych gatunków Malassezia, zakaźnego grzyba powszechnie występującego w szpitalach (8).
Badania MCT na szczurach wykazały lepszą integralność jelita, modulację odpowiedzi immunologicznej i lepsze wydzielanie przeciwciał (9) w jelitach.
U prosiąt MCT obniżały pH jelitowe, modulowały mikrośrodowisko jelitowe i potencjalnie zapobiegały biegunce po odsadzeniu (10).
2) MCT pomaga w utracie wagi
W jednym badaniu z udziałem mężczyzn z nadwagą stwierdzono, że MCT w porównaniu z triglicerydami o długich łańcuchach (LCT) prowadziły do zmniejszenia apetytu i zwiększenia uczucia sytości (11).
Dieta bogata w MCT przyczyniła się także do większego spalania tłuszczu i utraty tkanki tłuszczowej w porównaniu do diety bogatej w LCT. Wskazano również, że efekt ten może się zmniejszyć po przystosowaniu się organizmu, po około 2-3 tygodni (12).
Kilka innych badań na zwierzętach i ludziach wykazało, że MCT (kaprylowy i kaprynowy) zwiększają zdolność organizmu do spalania tłuszczu i kalorii (13).
Stwierdzono także, że dieta bogata w MCT przyczynia się do zmniejszenia spożycia tłuszczu i kalorii. Badanie przeprowadzono na 36 zdrowych kobietach (14).
MCT mogą zwiększać uczucie sytości lub uczucie pełności, co prowadzi do zmniejszonego spożycia pokarmu i powoduje utratę wagi (15).
Są one rozkładane szybciej niż LCT, dzięki czemu są łatwiej używane przez organizm i rzadziej są przekształcane i przechowywane jako tłuszcz (16).
U ludzi spożycie MCT przez 4 tygodnie powodowało wzmożone wydatkowanie energetyczny, spalanie tłuszczu i utratę masy ciała (17).
Oleje MCT można włączyć do programów odchudzających bez żadnego negatywnego wpływu na zdrowie metaboliczne (18).
Analiza eksperymentów wykazała, że po 3 tygodniach konsumpcji MCT większość uczestników miało zmniejszoną masę ciała, obwód talii, obwód bioder, całkowity procent tłuszcz w ciele, całkowity podskórny tłuszcz i trzewną tkankę tłuszczową w porównaniu do LCT (19).
Badania przeprowadzone na komórkach wykazały, że MCT zmniejszają konwersję nadmiaru węglowodanów do tłuszczów (20).
3) MCT zwiększają wydolność w trakcie ćwiczeń
Badanie na myszach wykazało, że w testach pływania wypadały one o wiele lepiej, gdy karmiono je dietą bogatą w MCT w porównaniu do diety bogatej w LCT (21).
Wykazano również, że spożywanie pokarmów zawierających MCT zamiast LCT przez 2 tygodnie zwiększa czas ćwiczeń o wysokiej intensywności u sportowców rekreacyjnych (nie zawodowców) (22).
4) MCT pomaga w cukrzycy
Jedno z badań wykazało, że diety bogate w MCT zwiększają wrażliwość na insulinę u osób dorosłych z cukrzycą typu 2 (23).
Inne badanie na osobach z cukrzycą typu 2 wykazało, że suplementacja MCT poprawiła czynniki ryzyka cukrzycy, a także zmniejszyła masę ciała, obwód talii i insulinooporność (24).
Jednak w jednym badaniu MCT spowodowały znacznie wyższe stężenia glukozy we krwi (25).
5) MCT - korzyści dla mózgu
Wykazano, że MCT poprawiają proces uczenia się, zapamiętywania i przetwarzanie informacji w mózgu u osób z łagodną i umiarkowaną chorobą Alzheimera, chociaż zauważono to tylko u tych, którzy mieli gen APOE4 (26).
Wykazano również, że poprawiają one pamięć w porównaniu z placebo u osób z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych (27).
W jednym z badań zaobserwowano poprawę funkcji poznawczych, szczególnie kobiet, osób bez cukrzycy typu II oraz pacjentów ciężkich (28).
6) MCT zwiększają siłę mięśni u osób w podeszłym wieku
Jedno z badań wykazało, że suplementacja MCT wraz z aminokwasami bogatymi w leucynę i witaminą D3 może poprawić siłę i funkcjonowanie mięśni u osób w podeszłym wieku (29).
7) MCT zwiększają działanie oleju z ryb
Badanie na szczurach wykazało, że MCT i MCFA zwiększają korzystny wpływ oleju z ryb na serce (30).
Stężenie EPA i DHA w wątrobie w surowicy było znacznie podwyższone u szczurów karmionych MCT (31) wzbogaconych olejem rybim.
Skutki uboczne
Nudności, skurcze żołądka i inne problemy jelitowe są znanym efektem ubocznym MCTs (32).
Dawkowanie
Pojedyncza dawka MCT w zakresie od 5 do 50 g lub tygodniowa dieta zawierająca 40% tłuszczu MCT systematycznie prowadzi do zwiększonego zużycia tlenu po posiłku i termogenezy, zwiększonego całkowitego utleniania tłuszczu, większego wydatku energii i zmniejszonego magazynowania energii w porównaniu z LCT podawanym w identycznych warunkach (33).
Mechanizm działania
MCT są wchłaniane bezpośrednio do żyły wrotnej, szybko transportowane do wątroby w celu beta-oksydacji, a tym samym powodują indukowane przez dietę wytwarzanie ciepła w porównaniu do długołańcuchowych triacylogliceroli, które są wchłaniane przez jelitowe przewody limfatyczne i transportowane przez chylomikrony przez przewód piersiowy do krążenie ogólnoustrojowe (34).
- Zwiększa stężenia peptydu YY i leptyny (35).
- Wiadomo, że MCT jest dobrym substratem do konwersji greliny do aktywnej greliny, niekoniecznie wpływając na całkowite stężenia greliny (36).
- Badania przeprowadzone na komórkach wykazały, że MCT indukują tworzenie ciepła i zmniejszają produkcję tłuszczu de novo (37).
- MCT zmniejszają masę tłuszczu poprzez regulację w dół genów adypogennych, a także PPARy (38).
- Diety wzbogacone w MCT stanowią obiecujące narzędzie przeciw chorobom adipogennym i stożkowym (39).
- Zapobiega endotoksem związanym z aktywacją CD14 za pośrednictwem LPS (40).
- Zwiększa aktywność enzymatyczną cyklu kwasu trójkarboksylowego i wykorzystania cząsteczek ketonowych u myszy (41).
- Tłumi wzrost stężenia mleczanu we krwi i RPE podczas ćwiczeń o umiarkowanej intensywności i wydłuża czas trwania kolejnych ćwiczeń o wysokiej intensywności, na poziomach wyższych niż osiągnięte w wyniku spożycia żywności zawierającej LCT (42).
- Obniża poziom tłuszczu we krwi i tkankach oraz utlenianie LDL przez fizjologiczne utleniacze (43).
- Zwiększone magazynowanie glikogenu i synteza kwasów tłuszczowych z octanu dostarczonego przez ulepszony strumień glikolityczny (44).
- Zwiększony średni poziom beta-hydroksymaślanu krwi na czczo (45).
- Zwiększone poziomy peptydu C (46).
- Zwiększona ilość ciał ketonowych we krwi.
- Zredukowane nadtlenki tłuszczu we krwi, cholesterol całkowity, triglicerydy (TAG), TNF, IL-6 i białka C-reaktywne .
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694606001609
- https://selfhacked.com/blog/caprylic-acid/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/
- https://www.selfdecode.com/chemical/lauric-acid/?utm_source=seo&utm_medium=selfhacked&utm_campaign=id00002
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24328700
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/
- https://www.selfdecode.com/disease/diarrhea/?utm_source=seo&utm_medium=selfhacked&utm_campaign=id00002
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7072620/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296368
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12634436
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27235735
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27188898
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7876928
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19436137
- http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8988911/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051598
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1568535
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17570262
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24413538
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26675661
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26667739
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27075909
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27188898
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296368
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7876928
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051598
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17570262
- https://www.selfdecode.com/chemical/triglycerides/?utm_source=seo&utm_medium=selfhacked&utm_campaign=id00002
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17570262 [/bg_collapse]
Jakub Kola
Related posts
Regeneracja po treningu
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Czyli olej mct mozna przyjmowac przy podwyzszonym cholesterolu i trojglicerydach i nie prowadzi to do ich podwyzszenia
Należy skonsultować z lekarzem prowadzącym czy nie ma ku temu przeciwskazań – sprawa mocno indywidualna.