Popularne artykuły

ŁOPATKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE (keto, LCHF, paleo)
Diety

ŁOPATKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE (keto, LCHF, paleo) 

Na dworze zimno i moja dieta od razu naturalnie zmienia się na bardziej tłustą i energetyczną. Mimo, że lubię gotować to jednak cenie też sobie czas wolny i relaks dlatego tak bardzo uwielbiam dania jednogarnkowe. Jednym z nich jest łopatka zapiekana w kapuście.  Dowód na to że kapusta w odpowiednim połączeniu stanowi pełnowartościowe i sycący posiłek LCHF. Pyszny, szybki, prosty i tani obiad na każdą kieszeń. Idealny nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 180 g smalcu
  • 300 g cebuli
  • 2 kg kapusty
  • 500 g przecieru pomidorowego 100%
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
  • sól i pieprz

Kapustę poszatkować drobno a cebulę pokroić w piórka.

Mięso umyć i pokroić na małe kawałki a następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podsmażone mięso z tłuszczem wlać do brytfanny/gęsiarki/naczynia żaroodpornego a następnie dodać resztę tłuszczu, kapustę, cebulę oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, dolewając pół szklanki wody.

Całość piec pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 160 °C przez 1,5 godziny. Po tym czasie całość przemieszać i piec przez godzinę w temperaturze 100 °C.

Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeśli tak to można opcjonalnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać całość.

Przed podaniem można posypać drobno pokrojonym koperkiem lub dodać go po wyjęciu z piekarnika do potrawy i dobrze wymieszać.

Smacznego! 🙂

--
BTW całości bez przecieru pomidorowego i koperku: 4000g, 6038 kcal, B 235g, W 143g, T 506g. BTW w 100g - B 6,6g, W 3,6g T 13g.
BTW całości z przecierem pomidorowym: 4500g, 6168 kcal, B 271g, W 164g, T 506g. BTW w 100g - B 6g, W 3,65g, T 11,25g.

Related posts

1 Comment

  1. Sylwia

    Bardzo ciekawe przepisy. Przez przypadek tu trafiłam, ale mysle, je nie ostatni raz tu zaglądam. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Required fields are marked *