Wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega 3 występujące w owocach morza wiążą się z wyższym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się u starszych osób dorosłych, wynika z opublikowanego niedawno w czasopiśmie The BMJ badania.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Proces starzenia się
Ponieważ populacje na całym świecie żyją dłużej, rośnie nacisk na zdrowe starzenie się. Zależy nam na tym, aby znaczącą długość życia przejść bez poważnych chorób przewlekłych oraz z dobrą sprawnością fizyczną i psychiczną. Wcześniejsze badania sugerują, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3) pochodzące z owoców morza i roślin mogą mieć korzystny wpływ na organizm. Mogą one wspierać zdrowe starzenie się, ale wyniki są niejednoznaczne.
Badanie dotyczące wpływu kwasów Omega 3 na proces starzenia się
Zespół amerykańskich naukowców, kierowany przez Heidi Lai w Szkole Nauk o Żywności i Polityce Friedmana na Uniwersytecie Tufts w Bostonie, postanowił zbadać związek między poziomem krążącej krwi n-3 PUFA i zdrowego starzenia się wśród osób starszych. W badaniu uczestniczyło 2 622 dorosłych, którzy brali udział w badaniu USG w latach 1992-2015. Średni wiek uczestników na początku badania (poziom podstawowy) wynosił 74 lata, 63% stanowili kobiety, a 11% pochodziło z grup innych niż białe.
Poziomy kwasów tłuszczowych n3-PUFA mierzono na początku badania oraz 6 i 13 lat później. Obejmowały one kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas dokozapentaenowy (DPA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Główne źródła dietetyczne EPA, DHA i DPA pochodzą z owoców morza, podczas gdy ALA występuje głównie w roślinach (orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste).
Na podstawie tych pomiarów uczestnicy zostali podzieleni na pięć grup (kwintyle) poziomu N-3 PUFA krążącej krwi, od najniższej do najwyższej. Poprzez przegląd dokumentacji medycznej i testów diagnostycznych, naukowcy stwierdzili, że 89% uczestników doświadczyło niezdrowego starzenia się w okresie badania, podczas gdy 11% doświadczyło zdrowego starzenia się - zdefiniowanego jako życie wolne od poważnych chorób przewlekłych i bez dysfunkcji umysłowej lub fizycznej.
Po uwzględnieniu szeregu innych czynników społecznych, ekonomicznych i związanych ze stylem życia, naukowcy odkryli, że poziomy EPA pochodzenia morskiego w najwyższym kwintylu wiązały się z 24% niższym ryzykiem niezdrowego starzenia się niż poziomy w najniższym kwintylu. W przypadku poziomów DPA trzy pierwsze kwintyle wiązały się z 18-21% zmniejszeniem ryzyka niezdrowego starzenia się. Jednak DHA pochodzący z owoców morza i ALA pochodzenia roślinnego nie były skorelowane ze zdrowym starzeniem.
Możliwym wyjaśnieniem tego efektu jest to, że PUFA n-3 pomagają regulować ciśnienie krwi, częstość akcji serca i stan zapalny, wyjaśniają autorzy. Wskazują, że było to badanie obserwacyjne, więc nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat przyczyny i skutku, i nie można wykluczyć, że niektóre obserwowane ryzyko może być spowodowane innymi, nieoznaczonymi czynnikami.
Badanie miało długi (do 22 lat) okres obserwacji, a wyniki pozostały w dużej mierze niezmienione po dalszych analizach. Jako takie, mówią, że wśród osób starszych wyższe poziomy krążących N-3 PUFA z owoców morza były związane z niższym ryzykiem niezdrowego starzenia się.
"Te odkrycia zachęcają do dalszych badań prawdopodobnych mechanizmów biologicznych i interwencji związanych z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi n3 w utrzymaniu zdrowego starzenia się oraz zawierają wskazówki dotyczące zwiększonego spożycia ryb wśród starszych osób dorosłych" - podsumowują.
W powiązanym artykule redakcyjnym profesor Yeyi Zhu z Kaiser Permanente w Północnej Kalifornii Division of Research i jego współpracownicy twierdzą, że badanie to wniosło cenny wkład w zrozumienie wpływu, jaki n3-PUFA mogą mieć na starzenie. Ostrzegają jednak przed wykorzystaniem tych odkryć do informowania o publicznej polityce zdrowotnej lub wytycznych żywieniowych.
Kwasy omega 3 a starzenie się - podsumowanie
Żyjemy w trudnych czasach, kiedy długość życia stale rośnie, ale paradoksalnie wcale nie jesteśmy zdrowsi. "Zgodnie z ramowymi zasadami Światowej Organizacji Zdrowia dotyczącymi zdrowego starzenia się, wszelkie dowody oparte na badaniach, mające na celu poprawę zdrowia w późniejszym życiu, są mile widziane, ale niezbędne są dodatkowe wysiłki na rzecz przyspieszenia tego obszaru badań" - podsumowują.
Najlepsze suplementy omega-3.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Heidi TM Lai, Marcia C de Oliveira Otto, Rozenn N Lemaitre, Barbara McKnight, Xiaoling Song, Irena B King, Paulo HM Chaves, Michelle C Odden, Anne B Newman, David S Siscovick, Dariush Mozaffarian. Serial circulating omega 3 polyunsaturated fatty acids and healthy ageing among older adults in the Cardiovascular Health Study: prospective cohort study. BMJ, 2018; k4067 DOI: 1136/bmj.k4067 [/bg_collapse]
Sylwia Lelonek
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….