Popularne artykuły

Ksylitol – zamiennik cukru, który warto znać
Healthy Lifestyle

Ksylitol – zamiennik cukru, który warto znać 

O tym, że cukier jest niezdrowy wie każdy z nas. A przynajmniej powinniśmy to wiedzieć. Cukier ma negatywny wpływ praktycznie na wszystko - od gospodarki cukrowej, przez zęby, aż po mózg! Jak w takim razie zastąpić ten cukier, skoro tak bardzo kochamy słodkie? W takiej sytuacji warto postawić na słodziki, które nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie. 

Ksylitol to jeden z cukrów alkoholowych, który wyglądem i smakiem bardzo przypomina cukier. Z tego powodu jest tak chętnie stosowany w kuchni. Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru?


Co to jest ksylitol?

Ksylitol, czyli cukier alkoholowy, ma odpowiednią budowę strukturalną, która pozwala nam na stymulowanie receptorów na języku, odpowiedzialnych za odczuwanie słodkiego smaku. Ksylitol można znaleźć w małych ilościach w owocach i warzywach. Z tego też powodu uznawany jest za naturalny. My również produkujemy jego małe ilości!

Ile kalorii ma ksylitol?

Ksylitol jest lepszy od cukru z kilku powodów. Jednym z nich jest mniejsza aż o 40% zawartość kalorii niż w cukrze! Ksylitol ma około 2,5 kilokalorii na 1 gram, co daje nam około 4-5 kcal w łyżce stołowej.

Ksylitol nie zawiera ani grama fruktozy, dzięki czemu ma znikomy wpływ na stężenie glukozy we krwi czy insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu to 7, podczas gdy cukru to ok 70!

Jakie właściwości ma ksylitol?

Ksylitol ma wiele zdrowotnych właściwości, o których warto wspomnieć. Co więcej, cukier nie ma żadnego pozytywnego wpływu na zdrowie.

Ksylitol przeciw próchnicy - czy naprawdę tak działa? Tak! Badania pokazują, że ksylitol wpływa pozytywnie na zdrowie zębów, zapobiegając powstawaniu próchnicy.

Ksylitol wpływa również na obniżenie częstotliwości zachorowań na infekcje uszu i gardła. Ma również pozytywne działanie przy candydozie, wspierając leczenie.

Ksylitol - gdzie kupić?

Ksylitol najlepiej kupić ze sprawdzonych źródeł - dzięki temu mamy pewność co do jego jakości.

Ksylitol - jak używać?

Ksylitolu możesz używać według uznania. Świetnie sprawdza się w ciastach, babeczkach, różnego rodzaju placuszkach, jak również jako dodatek do owsianek czy szejków. To od Ciebie zależy, do czego go dodasz. Pamiętaj jednak, że zbyt duże ilości ksylitolu najprawdopodobniej spowodują rewolucje jelitowe, jak ból brzucha czy biegunka. Postaraj się nie przekraczać zalecanych dawek i nie spożywać dużych ilości na raz.

Ksylitol - toksyczny dla psów!

Warto pamiętać, że ksylitol jest wysoce toksyczny dla psów! Jeśli posiadasz puszystego pupila, uważaj, by nie zjadł niczego, co zawiera ksylitol. Toksyczna dawka to już 0,1 grama na kilogram masy ciała, zatem w przypadku małego psa szkodliwa dawka to poniżej 1 grama!

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *