Popularne artykuły

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego.
Ciekawostki kulinarne

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego. 

Związki fenolowe znajdujące się w liściach drzewa oliwnego, zwłaszcza oleuropeina ma udowodniony efekt terapeutyczny w stosunku do wielu stanów chorobowych takich jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, otyłość, choroba Alzheimera czy choroby serca. Oleuropeina znana jest nawet z zapobiegania uszkodzeniom generycznym czy rozwojowi raka. Jeśli cierpisz na którąkolwiek z tych dolegliwości, dowiedz się, jak wyciąg z liści drzewa oliwnego może Ci pomóc! Olive Leaf 400mg

Czym jest wyciąg z liści drzewa oliwnego

Wyciąg z liści drzewa oliwnego charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością polifenoli, które są mikroskładnikami, które dostarczamy wraz dietą (np. poprzez spożywanie oliwy z oliwek).

Fenole z oliwek i ich pochodne są powiązane z wieloma terapeutycznymi właściwościami. Korzyści zdrowotne wynikające z dostarczania tych polifenoli zależą od tego, jak wiele ich spożywamy i jak dużo nasz organizm może ich przyswoić1.

Zdolność ekstraktu z liści drzewa oliwnego do wymiatania reaktywnych form tlenu jest związana z profilaktyką chorób serca i zaburzeń metabolicznych.

Zalety wyciągu z liści drzewa oliwnego

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego obniża ciśnienie krwi

W badaniu przeprowadzonym na mężczyznach z wysokim ciśnieniem krwi, oleuropeina znacznie obniżyła skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Obniżyła ona także poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi.

Oleuropeina opóźniła wystąpienie nieregularnego tętna i obniżyła ciśnienie krwi u szczurów w narkozie.

U pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi, zażywających 500 mg oleuropeiny dwa razy dziennie przez 8 tygodni, skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi zostało skutecznie obniżone1.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Zarówno w badaniu na szczurach jak i na komórkach dotyczącym uszkodzeń serca spowodowanych stresem oksydacyjnym, wyciąg z liści drzewa oliwnego zapobiegł śmierci komórek sercowych i podtrzymał funkcje mitochondrialne.

Długotrwałe spożycie wyciągu z liści drzewa oliwnego u szczurów z wysokim ciśnieniem krwi obniżyło skurczowe ciśnienie krwi, obniżyło tętno i zredukowało powiększanie się serca i tkanek nerkowych.

Ogólnie rzecz biorąc, szczury leczone ekstraktem z liści drzewa oliwnego doświadczyły poprawy funkcji naczyń krwionośnych, szczególnie serca.

W mysim modelu zawału serca, oleuropeina zapobiegła uszkodzeniu i niewydolności serca.

Oleuropeina zapobiegła też produkcji prozapalnych cząsteczek.

Oleuropeina zredukowała skalę śmierci tkankowej spowodowanej przez lokalny brak tlenu w sercu.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego zapobiega rakowi i chroni DNA

Wiele badań popiera twierdzenie, że związki fenolowe, takie jak te, które znajdziemy w wyciągu z liści drzewa oliwnego, odgrywają ważną role w prewencji raka.

Niedawne badanie ukazuje, że wyciąg z liści drzewa oliwnego zwalcza komórki nowotworowe raka kości i zapobiega ich rozmnażaniu.

Oleuropeina powstrzymała komórki rakowe przed replikacją, rozprzestrzenianiem się i nachodzeniem na inne części organizmu, skutecznie redukując rozmiar guza w ciągu 2 tygodni1.

Wyciąg z liści drzewa oliwnego zapobiega szkodom DNA w ludzkich komórkach krwi. To sugeruje, że wyciąg z liści drzewa oliwnego może powstrzymywać rozwój raka poprzez ochronę materiału genetycznego.

Badanie na myszach wykazało, że wyciąg z liści drzewa oliwnego zapobiega rozmnażaniu się komórek nowotworowych i zmusza je do wymarcia2.

Stężenie ekstraktu z liści drzewa oliwnego, które jest skuteczne w walce przeciwko uszkadzaniu DNA może łatwo zostać osiągnięte przy normalnym spożyciu oliwy z oliwek.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego przeciwdziała cukrzycy

W badaniu na królikach, oleuropeina obniżyła i przywróciła normalny poziom glukozy we krwi oraz MDA1.

W badaniu na szczurach z wywołaną cukrzycą, oleuropeina zredukowała masę ciała, masę tkanki tłuszczowej oraz tłuszcz wątrobowy.

Oleuropeina poprawiła wrażliwość insulinową oraz zwiększyła wychwyt glukozy w mysim modelu cukrzycy.

Szczury z cukrzycą doświadczyły redukcji poziomu cukru we krwi, gdy były leczone oleuropeiną1.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego przeciwdziała otyłości

Wydaje się, że wyciąg z liści drzewa oliwnego może wspomóc walkę z otyłością poprzez zapobieganie gromadzeniu większej ilości komórek tłuszczowych.

W badaniu na szczurach z wywołaną cukrzycą, oleuropeina zredukowała masę ciała, masę tkanki tłuszczowej i tłuszcz wątrobowy.

Inne badanie wykazało, że oleuropeina zredukowała poziom produkowanych komórek tłuszczowych w ludzkich komórkach szpiku kostnego.

Oleuropeina i hydroksytyrozol uniemożliwiają komórkom przedtłuszczowym dojrzewanie i stawanie się prawdziwymi komórkami tłuszczowymi.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego pomaga zachować funkcje poznawcze

Badania przeprowadzone zarówno na komórkach jak i na zwierzętach wykazały, że związki fenolowe znajdujące się w wyciągu z liści drzewa oliwnego (głównie oleuropeina i oleocanthal) potrafią spowalniać lub nawet zapobiegać rozwojowi chorób mózgu.

Choroby amyloidowe, takie jak Alzheimer są spowodowane nagromadzeniem się nieprawidłowo sfałdowanego białka w tkankach, co powoduje stany zapalne tych tkanek i ich degenerację. Alphamind

Jednakże, wyciąg z liści drzewa oliwnego może uniemożliwić tym białkom dostanie się do mózgu. To skutecznie obniżyło toksyczność i uszkodzenie tkanki w badaniach na myszach.

W szczurzym modelu choroby Parkinsona, wyciąg z liści drzewa oliwnego ocalił komórki mózgowe przed uszkodzeniem i śmiercią komórkową.

Oleuropeina zredukowała upośledzenie pamięci przestrzennej i poprawiła funkcje kognitywne u szczurów z indukowanym stresem oksydacyjnym.

Nawet w późnym etapie choroby Alzheimera, myszy doświadczyły poprawy funkcji komórek mózgowych po terapii oleuropeiną. To wskazuje, że wyciąg z liści drzewa oliwnego może być używany nie tylko jako środek zapobiegający, ale również leczniczy.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego ma działanie przeciwzapalne

Podczas operacji oczu, ważne jest aby utrzymać jednolite ciśnienie w oku i ograniczyć stan zapalny do minimum. U królików, które były karmione dietą bogatą w wyciąg z liści drzewa oliwnego, badacze zauważyli, że ciśnienie w oku zostało znacznie obniżone. To mogłoby pomóc uniknąć ryzyka podczas operacji oczu.

W badaniu na myszach zainfekowanych cisplatyną w celu wywołania uszkodzenia nerek, oleuropeina powstrzymała szkodliwe efekty cisplantyny. Oleuropeina obniżyła poziomy kreatyny i azotu mocznikowego we krwi do normalnych wartości. Oleuropeina również zredukowała stany zapalne i zapobiegła obumarciu komórek wątrobowych.

W modelu ludzkich komórek mózgowych, wyciąg z liści drzewa oliwnego zapobiegł stanom zapalnym.

Dodatkowo,  badania łączą oleuropeinę z działaniem przeciwzapalnym w stosunku do szpiku kostnego w urazach.

Zadziwiająco, oleuropeina nie tylko zredukowała stan zapalny w przypadku uszkodzeń skóry u zaawansowanych wiekiem myszy, ale również przyspieszyła gojenie.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego ma działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antypasożytnicze

Wyciąg z liści drzewa oliwnego został przebadany pod kątem działania antybakteryjnego w stosunku do bakterii kwasu mlekowego.

Oleuropeina sama w sobie nie działała inhibicyjnie, ale jej dwa produkty hydrolizy, aglikon i kwas oleuropeinowy zahamowały wzrost czterech rodzajów testowanych bakterii kwasu mlekowego1.

W badaniu nad komórkami zainfekowanymi zwykłym oportunistycznym grzybem wykazano, że hydroksytyrozol (ekstrakt z liści drzewa oliwnego) był skuteczny w ograniczaniu i zapobieganiu rozwojowi infekcji2.

Toksoplazmoza jest hamowana przez leczenie oleuropeiną w komórkach nerkowych i u myszy. Oleuropeina skutecznie zapobiegła śmierci komórkowej i formowaniu nowotworów w śledzionie i wątrobie u myszy.

  • Wyciąg z liści drzewa oliwnego jest antyoksydantem

W eksperymencie na myszach zatrutych arsenem, oleuropeina zmniejszyła szkody oksydacyjne we krwi, w wątrobie i tkankach mózgowych.

Hydroksytyrozol jest fenolem liści drzewa oliwnego, który jest najefektywniejszy w pozyskiwaniu niesparowanych elektronów i neutralizowaniu wolnych rolników, przed oleuropeiną i tyrosolem.

  • Poprawia gęstość kości i zapobiega jej utracie

Badania ukazują, że produkty uzyskiwane z drzewa oliwnego mogą zapobiegać utracie kości związanej z wiekiem.

Jedno z badań na komórkach ludzkiego szpiku kostnego wykazało, że oleuropeina zwiększa produkcję komórek kostnych.

U myszy z usuniętymi jajnikami, stan zapalny wywołany talkiem powiększył utratę kości i ich gęstości. Jednak oliwa z oliwek i jej główny polifenoli, oleuropeina, zapobiega utracie kości.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20495905

http://ajcn.nutrition.org/content/79/5/727.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27259345

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26603374

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26092624

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23394606

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25726243

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20495905

1 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320505009641

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700197/

1 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X05013409

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20568104

1 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711310002709

1 http://aem.asm.org/content/26/5/777.short

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901676/ [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *