Kofeina i trądzik różowaty są ze sobą powiązane, ale związek ten w dużej mierze zależy od źródła kofeiny. Naukowcy odkryli wyjątkowy związek między kawą i zaczerwienieniem twarzy.
Głębokie zaczerwienienie twarzy, obrzęk i wypryski pryszczowe - to główne objawy osób z trądzikiem różowatym. Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą skóry, która jest wywoływana przez dietę, środowisko, ćwiczenia, hormony i układ odpornościowy. Jest tak powszechny, jak światowa miłość do kawy. Jak na ironię, spożycie kofeiny jest związane z trądzikiem różowatym. Badania nie określiły wyraźnie, co oznacza ta korelacja - czy kofeina powoduje gorszy trądzik różowaty? Czy redukuje nasilenie? Jakie źródła kofeiny są lepsze lub gorsze w przypadku tej choroby?
W październiku naukowcy z Uniwersytetu Browna w Stanach Zjednoczonych chcieli zrozumieć, w jaki sposób nawroty trądziku różowatego i spożycie kofeiny są ze sobą powiązane. Łącznie 822,737 kobiet z Nurses 'Health Study II (NHS II) zostało zwerbowanych do tego badania. Przez cztery lata zgłaszały one swoje spożycie kofeiny za pomocą rocznych ankiet. Dane te obejmowały częstotliwość przyjmowania kofeiny i spożywane napoje zawierające kofeinę. Pacjenci, którzy doświadczyli trądziku różowatego zostali zidentyfikowani i poddani dalszej ocenie pod względem różnic rasowych, historii choroby i stosowania leków.
Kofeina z kawy wiązała się z mniejszą częstością nawrotów trądziku różowatego
Opublikowany w JAMA Dermatology, badanie wykazało, że kofeina z kawy była związana z mniejszą częstością nawrotów trądziku różowatego. Inne źródła kofeiny, takie jak herbata, czekolada i pop, nie miały takiego efektu. Kawa bezkofeinowa również nie zmniejszała ryzyka.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Im więcej filiżanek kawy, tym większy efekt ochronny przeciw trądzikowi różowatemu. Zakłada się, że jest to spowodowane wpływem kofeiny na naczynia krwionośne. Powoduje, że naczynia na powierzchni twarzy zwężają się i zmniejszają przepływ krwi. W związku z tym redukują się zaczerwienienia.
Kofeina ma również pewien wpływ na układ odpornościowy, powodując stłumienie jego reaktywności. Różnice rasowe oraz te dotyczące stylu życia (palenia, wysiłku fizycznego) i wskaźniku masy ciała nie zmieniły tego założenia. Proces, w którym kofeina zmniejsza trądzik różowaty, musi być dalej badany.
Zgłoszone przez siebie kwestionariusze mogą być obarczone błędem
Każdy kwestionariusz z własnym raportem jest obarczony ryzykiem błędu. Mogą występować nieścisłości w przywoływaniu informacji i raportowaniu przez podmiot, zwłaszcza w przypadku raportowania tylko raz w roku. Powszechność typowych objawów trądziku różowatego może również pozostawić miejsce dla złej interpretacji stanu; uczestnicy mogli błędnie zgłaszać, że mają trądzik różowaty, gdy ich doświadczenia mogły być pojedyncze przypadki. Zespół badawczy był w stanie zweryfikować tylko niewielką liczbę diagnoz leczonych z powodu trądziku różowatego, pozostawiając miejsce na nieco wypaczoną analizę. Nie możemy również zignorować faktu, że pokarmy mogą zawierać inne niezwiązane związki, które wyzwalają lub tłumią trądzik różowaty.
Pomimo tych ograniczeń, niniejsze badanie dostarcza nowych informacji o czynnikach związanych ze stylem życia, które wpływają na trądzik różowaty. Stanowi podstawę do dalszych badań nad tym, jak związki kofeinowe wpływają na stan.
Sprawdź też: Kofeina od A do Z
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
Li et al. Association of Caffeine Intake and Caffeinated Coffee Consumption With Risk of Incident Rosacea In Women. JAMA Dermatology. 2018. doi: 10.1001/jamadermatol.2018.3301 [/bg_collapse]
Sylwia Lelonek
Related posts
Aloes a refluks
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….