Jednym z dań pojawiającym się w wielu polskich domach są różnego rodzaju kopytka czy kluski leniwe.Tym razem mam dla Was przepis, dzięki któremu nie trzeba rezygnować z tych smakołyków. Są to kluski z dodatkiem łupin babki jajowatej, czyli czystego błonnika. Świetnie smakują zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i podsmażone. Podaję je w sosami, gulaszami, boczkiem ale też z masełkiem i odrobiną ksylitolu. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu.
Składniki:
- 200 g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki łupin babki jajowatej
Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Z ciasta uformować średniej grubości wałeczki, które następnie kroić pod skosem na kluseczki wielkości ok 2-3 cm.
Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać kluski, delikatnie mieszając. Gotować przez ok 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Kluski podawać z masełkiem, ulubionymi sosami, mięsem, boczkiem lub odsmażone, pamiętając o odpowiedniej ilości tłuszczu aby zachować proporcje BTW.
Smacznego!
—
BTW całości: waga 270 g, 380 kcal, B 38,5 g, T 22 g, W 7 g + 5 g błonnik z babki jajowatej. W 100g: 140 kcal, B 14g, T 8g, W 2,6 g.
AleksandraLCHF
Related posts
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Witam, pierwszy raz zrobiłam kluseczki, wyszły super, nawet mój mąż nie poznał, że są inne niż były przed moim KETO. Były delikatniejsze!
Dziękuję za przepis.
Barbara
Czy można zastąpić babkę jajowatą babka płesznik? Bo taka tylko mam, bo dopiero zaczynam dietę niskowęglowodanową. Dziękuję za odpowiedź