Tradycyjne gofry mają w swoim składzie mleko i mąkę czyli to, co na dietach niskowęglowodanowych jest zakazane. Ale istnieje cała masa zamienników i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na gofry z wersji LCHF na bazie mąki kokosowej.
Gofry które można jeść na ketozie!
Składniki na 6 sztuk:
- 6 jajek
- 40 g oleju kokosowego
- 40 g mąki kokosowej niskowęglowodanowej
- 5 g proszku do pieczenia bez glutenu
- 5 g cynamonu cejlońskiego i/lub wanilii w proszku
- opcjonalnie szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier
Do miski wbić jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
Dodać sól, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie zmiksować na gładko.
Gotowe ciasto odstawić na 5 minut aby mąka wciągnęła płyn a ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Rozgrzaną gofrownicę nasmarować odrobiną oleju kokosowego a następnie wlewać gotowe ciasto.
Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i Waszych preferencji ? My lubimy lekko rumiane.
Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną, masłem orzechowym, sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, leju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru lub orzechami. Jak zawsze ogranicza Was tylko makro i Wasza wyobraźnia ? Polecam również wersje wytrawne z jajkiem, boczkiem, kiełbasą chorizo.
Smacznego!
—
BTW samych gofrów bez dodatków i słodzików: 450 g, 1013 kcal, B 52 g, T 80 g, W 11 g. W 100 g: 225 kcal, B 12 g, T 18 g, W 2 g.
AleksandraLCHF
Related posts
PROTEINOWE KULKI ORZECHOWE
Właściwości zdrowotne daktyli
Czekoladowe kubeczki
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Super przepis, co prawda robię z tego placki na patelni, bo moja gofrownica nie jest zbyt dobra, ale są świetne, smaczne, struktura jest super, nie rozwalają się, są zwarte ale mięciutkie. Wcinam z malinami lub borówkami i niewielką ilością bitej śmietany:)
Pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować.