Jednym z najczęściej pojawiających się pytań jest kwestia czy na dietach LCHF należy liczyć kalorie? Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi i są dwie szkoły. Jedni w ogóle nie liczą tylko słuchają swojego organizmu pilnując jedynie proporcji makroskładników (to w zasadzie również wymaga liczenia) jedzą do syta i tylko w momencie głodu (nie mylić z ochotą na zjedzenie czegoś, nudą,kompulsywnym jedzeniem itp.). Inni skrupulatnie liczą zarówno zapotrzebowanie kaloryczne, jak i poszczególne makroskładniki.
W każdym podejściu należy jednak na pierwszym miejscu stawiać swoje zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego tak ważne jest słuchanie własnego organizmu. Kalkulatory to tylko liczby i mogą się mylić. Poza tym nie biorą pod uwagę wielu dodatkowych czynników. Nawet każdy dzień tej samej osoby jest inny, co automatycznie wpływa na zapotrzebowanie kaloryczne oraz na zapotrzebowanie na poszczególne makroskładniki. Ja sama mam inne makro o różnych porach roku choć przyświeca mi ten sam cel a gdy i ten się zmienia to i makro ulega przebudowie. Na pewno nie chodzi o to by zawsze i wszędzie bez limitu dolewać tłuszczu 😉 Ważna jest także periodyzacja i indywidualizacja diety pod każdym względem a nie szukanie szablonów i schematów bo nie ma jednej drogi dla wszystkich.
Decydując się na liczenie należy także pamiętać, że w modelach wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych (dieta ketogeniczna, optymalna, LCHF) w początkowym okresie tzw. adaptacji/przebudowy nie zaleca się skrupulatnego liczenia kalorii a tym bardziej wprowadzania deficytu kalorycznego. Jeśli już decydujemy się na takowy, to nie powinien być on zbyt duży aby organizm łatwiej przeszedł adaptację do nowego źródła energii jakim są tłuszcze. Zmiana źródła energii i eliminacja węglowodanów jest często sporym szokiem dla organizmu a obcinanie kalorii mogłoby być dla niego dodatkowym stresem. Mimo braku deficytu już w okresie ketoadaptacji często dochodzi do redukcji wagi dzięki procesom jakie zachodzą w organizmie przy odstawieniu pewnych produktów i ograniczeniu węglowodanów.
Co do rozkładu poszczególnych makroskładników uzależniony jest on od indywidualnych preferencji danej osoby i zależy od wielu czynników takich jak stan zdrowia, styl życia, wysiłek fizyczny, wiek, płeć, choroby, przyjmowane suplementy, rodzaj diety, jej etap a nawet nasłonecznienie, temperatura czy pora roku.
Osobom w okresie tzw. ketoadaptacji zaleca się następujący rozkład:
80-85% tłuszcz
do 15% białko (1-1,5 g / 1 kg masy ciała u osób nieaktywnych. Im więcej trenujemy, tym więcej białka możemy (a w zasadzie powinniśmy) jeść. Przy dwóch treningach dziennie można zwiększyć nawet do 1,6-2,0 g/ kg masy ciała.
do 5% węglowodany (do 15-30 g dziennie) złożone.
W kolejnych etapach tak jak zostało to już wspomniane, należy obserwując organizm kalibrować makro biorąc pod uwagę powyższe czynniki oraz cel jaki nam przyświeca bo inaczej będzie jadła osoba chcąca zrzucić kilkanaście kilogramów, inaczej ktoś na sportowej redukcji kto chce zejść poniżej pewnego poziomu tkanki tłuszczowej a jeszcze inaczej ktoś skupiający się na rozbudowywaniu masy mięśniowej.
AleksandraLCHF
Related posts
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Witam, mogę prosić o pomoc w wyliczeniu makro? Na początek lchf, tak żeby chudnąć. Kobieta, 37 lat, 88 kg, 165 cm, aktywność fizyczna umiarkowana. Z góry dziękuję bo już mam dość tułania się po dietetykach 🙁
https://www.muscle-zone.pl/blog/jak-szybko-obliczyc-zapotrzebowanie-kalorii/ polecam ten artykuł, z którego wszystko sobie wyliczysz 🙂 Możesz też skorzystać z kalkulatora w internecie 🙂
Zapotrzebowanie jest takie same jak przy dowolnej diecie. Zmienia się jedynie proporcja makroskładników (więcej tłuszczy na rzecz mniejszej ilosci węglowodanów).