Jakiś czas temu odkryłam, że źlę reaguję na laktozę (jak podobno 60% dorosłych osób w Polsce!). Wyeliminowałam nabiał całkowicie z diety, ale po pewnym czasie mój organizm zaczął się jego domagać. No i jeszcze pozostała kwestia jak wyrównać niedobory wynikające z braku produktów mlecznych w diecie. Nie chodzi tylko o wapń czy witaminę D, ale zaczęłam sie martwić również o florę bakteryjną, więc zaopatrzyłam sie w probiotyki , o czym pisałam już przy okazji TEGO artykułu.
Zaczęłam drążyć jednak temat, ponieważ przeczytałam gdzieś że niektóre produkty nabiałowe, posiadają znikome ilości laktozy, a osoby dorosłe, które mają nabyty jak ja niedobór laktazy, mogą spożywać jednak niewielkie ilości cukru mlekowego! Są to oczywiście indywidualnie dostosowane ilości tolerowania laktozy; z reguły jednorazowa dawka to ok 5-10g laktozy. Warto to jednak sprawdzić u siebie!
Także nie trzeba w 100% rezygnować ze wszystkich produktów mlecznych, ponieważ jest kilka produktów, po które spokojnie mogą sięgnąć osoby z problemme trawienia laktozy.
Pierwszym z nich jest twaróg jak i inne produkty mleczne poddane procesowi fermentacji typu kefir, ponieważ ...tutaj dwie teorie z internetu; oddam nerke za wiarygodne informacje na ten temat;P
a. zawarte w nich bakterie probiotyczne wspomagają rozkład cukru laktazy, podobno produkują laktazę
b. w samym procesie fermentacji, to dzieki laktozie jest prowadzona fermentacja, dlatego w ostatecznym produkcie prawie jej nie ma.
Możliwe, że obie są prawdziwe! Występują zamiennie na stronach dla osób z nietolerancją cukru mlekowego.
W każdym razie jakby nie było, sama na sobie sprawdziłam i rzeczywiście, przy dobrym twarogu, z dobrego sklepu, "nie polepszanym", nie poddawanym różnym dodatkowym procesom termicznym (zwiększającym termin ważności produktu do supermarketu! UWAGA przy okazji mordują nim nasze produkujące laktaze bakteryjki!), czuje się mega super. Natomiast po mleku krowim, mam wysypki i inne mniej przyjemne dolegliwości, które występują przy zatruciu:/. Również nie mam problemów po maśle klarowanym.
Co się jeszcze okazuje (dopiero się o tym dowiedziałam, pewnie wstyd;P), bezpiecznie można też spożywać sery twarde dojrzewające typu cheddar, gouda, parmezan, ponieważ zawierają znikome ilości laktozy, poniżej 0,1 g na 100g!!! Oczywiście pod warunkiem, że są to dobre prawdziwe sery, nie polepszone o np dodatkową ilość mleka w proszku (tu zachęcam do spojrzenia do poniższej tabeli!!!!szok). W tym przypadku również bardzo jest istotne czytanie etykiet. Szczególnie zwróćcie uwagę na to by w produkcie nie było mleka w proszku oraz zapisu "mleko dodane"(co nawet do końca nie wiem co znaczy). Również tyczy się to leków!
Poniżej udostepniam tabelę z produktami nabiałowymi i ich ilościami laktozy:
www.dietetycy.org.pl
Dla ciekawostki napiszę Wam, że jajka mają laktozy 0,1g/100g a brokuł 0,2g :D, czyli więcej niż ser żółty;P
Warto też wspomnieć o tym, że przy diecie bezlaktozowej łatwo o niedobór wapnia, szczególniem jak nie dbamy o jego prawidłową ilość w spożywanych posiłkach i suplementacji (POLECAM!). Dlatego koniecznie do Waszej diety wprowadźcie jarmuż, fasolę, natkę pietruszki czy kaszę jęczmienną. TUTAJ znajdziecie pełniejszą liste produktów bogatych w wapń.
Podsumowując, osoby z częściową nabytą nietolerancją laktozy jak ja, nie muszą rezygnować całkowicie z nabiału, szczególnie z serów żółtych i produktów fermentowanych.
Mleka w dalszym ciągu bym unikała, bo laktoza to tylko jeden z wielu powodów jego eliminacji z diety, szczególnie, że spokojnie można go zastąpić mlekiem roślinnym kokosowym czy migdałowym.
Jednak to co najważniejsze to patrzeć w skład i WYBIERAĆ JAK NAJBARDZIEJ PRAWDZIWE JEDZENIE!
Buziaki,
Karola Kocięda <3
Karola Kocieda
Related posts
Niskokaloryczny deser białkowy
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Rzetelny wpis!!! Znależć jogurt naturalny bez mleka w proszku to wyczyn…..ehh dziwną sprawą z tym kefirem, bo mnie po nim najbardziej wzdymało. Info o twarogu mnie cieszy, bo to mój ulubiony bnabial. Ale tymczasem zaczynam dziś rezygnację dla próby.
Pozdrawiam.
[…] co pisałam w poprzednim POŚCIE o mleku w proszku ? :/ Tu mamy dobry przykład takiego ulepszonego produktu, a z racji, że jest to […]
[…] je odkryłam i pokochałam, szczególnie w pomidorach:). O innych źródłach wapnia pisałam TU,ale olewamy produkty z glutenem. Bardzo fajny jest też sezam, a niedługo będzie fajny przepis z […]