O oleju rybim i kwasach tłuszczowych omega-3 napisano i powiedziano już prawie wszystko. Istnieje jednak pewne zagadnienie, które jest bardzo często pomijane. Wyznacznikiem jakości oleju rybiego nie jest tylko i wyłącznie standaryzacja na zawartość EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy) czy odpowiednio niska zawartość metali ciężkich (np. kadmu, ołowiu, rtęci).
Równie ważnym czynnikiem jest wskaźnik Totox. Aby lepiej zrozumieć wagę rzeczonego wskaźnika należy przyjrzeć się kwasom omega-3 od strony chemicznej.
Stopień nasycenia
Doskonale wiemy o tym, że kwasy tłuszczowe mogą różnić się stopniem nasycenia. W sposób ogólny możemy podzielić je na kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone [1]. Generalną regułą jest to, że im więcej wiązań wielokrotnych w cząsteczce kwasu tłuszczowego, tym bardziej jest on podatny na reakcje utleniania. W wyniku procesu oksydacji dochodzi do powstawania niepożądanych produktów o zupełnie odmiennych funkcjach biologicznych, co ostatecznie znacząco odbija się na jakości danego oleju i może negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Czynnikami, które sprzyjają utlenianiu się kwasów tłuszczowych, są m.in. niewłaściwy proces produkcji, wysoka temperatura oraz ekspozycja na promienie słoneczne [2].
Chemia kwasów tłuszczowych omega-3
Oleje rybie są najczęściej standaryzowane na zawartość EPA i DHA. To właśnie te kwasy w największej mierze odpowiadają za działanie prozdrowotne. Związki te, z uwagi na swoją budowę chemiczną, wykazują dużą tendencję do utleniania się. Jak wspomniano wcześniej: im więcej wiązań wielokrotnych, tym łatwiej dochodzi do procesów oksydacji [3].
W wyniku utlenienia kwasów omega-3 mogą powstawać związki takie jak nadtlenki oraz wysoce reaktywne rodniki, które odpowiadają za m.in. inicjowanie procesów mutagenezy i kancerogenezy [4].
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Wskaźnik Totox jako wyznacznik jakości oleju rybiego
Po określeniu ilości pierwotnych (liczba nadtlenkowa) i wtórnych (liczba anizydynowa) produktów oksydacji jesteśmy w stanie wyznaczyć wartość Totox [5]. W skrócie: im wyższa wartość Totox, tym słabszej jakości jest dany olej. Aby lepiej zobrazować tę kwestię możemy dokonać porównania najpopularniejszych suplementów na rynku.
Wartość Totox | |
Apollo’s H. Ultra Fish Oil | 6.0 [6] |
Producent 1 | 7.91 [7] |
Producent 2 | 17.40 [7] |
Producent 3 | 21.66 [7] |
Producent 4 | 21.08 [7] |
Według norm EFSA produkty bogate w kwasy omega-3 powinny wykazywać wartość Totox niższą niż 25 (Totox<25) [8]. Wszystkie z powyższych produktów spełniają wymogi EFSA, jednak wyraźnie widać różnice w jakości oferowanych suplementów. Tylko jeden z wiodących producentów wykazywał porównywalną z produktem Apollo’s Hegemony wartość Totox.
Podsumowując: podczas wybierania oleju rybiego warto kierować się nie tylko zawartością EPA i DHA czy zawartością metali ciężkich. Musimy uwzględnić dodatkowy czynnik, jakim jest wartość Totox. W przypadku Ultra Fish Oil Apollo's Hegemony przeprowadzono dodatkowe badania, które potwierdzają wysoką jakość tego produktu.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Svendsen, K., Arnesen, E., & Retterstøl, K. (2017). Saturated fat – a never ending story? Food & Nutrition Research, 61(1),
- Hădărugă, D. I., Ünlüsayin, M., Gruia, A. T., Birău (Mitroi), C., Rusu, G., & Hădărugă, N. G. (2016). Thermal and oxidative stability of Atlantic salmon oil (Salmo salar L.) and complexation with β-cyclodextrin. Beilstein Journal of Organic Chemistry, 12, 179–191.
- Ismail, A., Bannenberg, G., Rice, H. B., Schutt, E., & MacKay, D. (2016). Oxidation in EPA- and DHA-rich oils: an overview. Lipid Technology, 28(3–4), 55–59.
- Mińkowski, K., Grześkiewicz, S., Krupska, A. (2012). Zastosowanie metody HS-SPME_GC/FID do wykrywania wczesnych zmian oksydacyjnych oleju lnianego. Żywność. Technologia. Jakość, 6 (85), 93 – 102.
- Wroniak, M., Kwiatkowska, M., Krygier, K. (2006). Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (47), 46 – 58
- Sprawozdanie z badań nr 298636/20/SGDY (Hamilton)
- Wyniki badań przeprowadzonych w ramach inicjatywy Badamy Suplementy - https://www.facebook.com/groups/1285607311553473/permalink/3140748679372651/
- Scientific Opinion on Fish Oil for Human Consumption. Food Hygiene, including Rancidity EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ), European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2010;8(10):1874. [/bg_collapse]
Jakub Kola
Related posts
Choroba Alzheimera i Ginkgo Biloba
Per (FIT)kcyjna Pani domu part 2
Ukryty sekret długowieczności
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….