Popularne artykuły

Jakość kwasów tłuszczowych w olejach rybich – wskaźnik totox
Badania suplementów

Jakość kwasów tłuszczowych w olejach rybich – wskaźnik totox 

O oleju rybim i kwasach tłuszczowych omega-3 napisano i powiedziano już prawie wszystko. Istnieje jednak pewne zagadnienie, które jest bardzo często pomijane. Wyznacznikiem jakości oleju rybiego nie jest tylko i wyłącznie standaryzacja na zawartość EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy) czy odpowiednio niska zawartość metali ciężkich (np. kadmu, ołowiu, rtęci).

Równie ważnym czynnikiem jest wskaźnik Totox. Aby lepiej zrozumieć wagę rzeczonego wskaźnika należy przyjrzeć się kwasom omega-3 od strony chemicznej.

Stopień nasycenia

Doskonale wiemy o tym, że kwasy tłuszczowe mogą różnić się stopniem nasycenia. W sposób ogólny możemy podzielić je na kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone [1]. Generalną regułą jest to, że im więcej wiązań wielokrotnych w cząsteczce kwasu tłuszczowego, tym bardziej jest on podatny na reakcje utleniania. W wyniku procesu oksydacji dochodzi do powstawania niepożądanych produktów o zupełnie odmiennych funkcjach biologicznych, co ostatecznie znacząco odbija się na jakości danego oleju i może negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Czynnikami, które sprzyjają utlenianiu się kwasów tłuszczowych, są m.in. niewłaściwy proces produkcji, wysoka temperatura oraz ekspozycja na promienie słoneczne [2].

Chemia kwasów tłuszczowych omega-3

Oleje rybie są najczęściej standaryzowane na zawartość EPA i DHA. To właśnie te kwasy w największej mierze odpowiadają za działanie prozdrowotne. Związki te, z uwagi na swoją budowę chemiczną, wykazują dużą tendencję do utleniania się. Jak wspomniano wcześniej: im więcej wiązań wielokrotnych, tym łatwiej dochodzi do procesów oksydacji [3].

totox
W EPA i DHA występuje wiele (odpowiednio: 5 lub 6) wiązań wielokrotnych, które mogą ulegać oksydacji.

W wyniku utlenienia kwasów omega-3 mogą powstawać związki takie jak nadtlenki oraz wysoce reaktywne rodniki, które odpowiadają za m.in. inicjowanie procesów mutagenezy i kancerogenezy [4].

Wskaźnik Totox jako wyznacznik jakości oleju rybiego

Po określeniu ilości pierwotnych (liczba nadtlenkowa) i wtórnych (liczba anizydynowa) produktów oksydacji jesteśmy w stanie wyznaczyć wartość Totox [5]. W skrócie: im wyższa wartość Totox, tym słabszej jakości jest dany olej. Aby lepiej zobrazować tę kwestię możemy dokonać porównania najpopularniejszych suplementów na rynku.

Wartość Totox
Apollo’s H. Ultra Fish Oil 6.0 [6]
Producent 1 7.91 [7]
Producent 2 17.40 [7]
Producent 3 21.66 [7]
Producent 4 21.08 [7]

 

Według norm EFSA produkty bogate w kwasy omega-3 powinny wykazywać wartość Totox niższą niż 25 (Totox<25) [8]. Wszystkie z powyższych produktów spełniają wymogi EFSA, jednak wyraźnie widać różnice w jakości oferowanych suplementów. Tylko jeden z wiodących producentów wykazywał porównywalną z produktem Apollo’s Hegemony wartość Totox.

Podsumowując: podczas wybierania oleju rybiego warto kierować się nie tylko zawartością EPA i DHA czy zawartością metali ciężkich. Musimy uwzględnić dodatkowy czynnik, jakim jest wartość Totox. W przypadku Ultra Fish Oil Apollo's Hegemony przeprowadzono dodatkowe badania, które potwierdzają wysoką jakość tego produktu.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. Svendsen, K., Arnesen, E., & Retterstøl, K. (2017). Saturated fat – a never ending story? Food & Nutrition Research, 61(1),
  2. Hădărugă, D. I., Ünlüsayin, M., Gruia, A. T., Birău (Mitroi), C., Rusu, G., & Hădărugă, N. G. (2016). Thermal and oxidative stability of Atlantic salmon oil (Salmo salar L.) and complexation with β-cyclodextrin. Beilstein Journal of Organic Chemistry, 12, 179–191.
  3. Ismail, A., Bannenberg, G., Rice, H. B., Schutt, E., & MacKay, D. (2016). Oxidation in EPA- and DHA-rich oils: an overview. Lipid Technology, 28(3–4), 55–59.
  4. Mińkowski, K., Grześkiewicz, S., Krupska, A. (2012). Zastosowanie metody HS-SPME_GC/FID do wykrywania wczesnych zmian oksydacyjnych oleju lnianego. Żywność. Technologia. Jakość, 6 (85), 93 – 102.
  5. Wroniak, M., Kwiatkowska, M., Krygier, K. (2006). Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (47), 46 – 58
  6. Sprawozdanie z badań nr 298636/20/SGDY (Hamilton)
  7. Wyniki badań przeprowadzonych w ramach inicjatywy Badamy Suplementy - https://www.facebook.com/groups/1285607311553473/permalink/3140748679372651/
  8. Scientific Opinion on Fish Oil for Human Consumption. Food Hygiene, including Rancidity EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ), European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2010;8(10):1874. [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *