Ogólnie rzecz ujmując, większość z nas jest świadoma znaczenia kalorii. Na przykład, gdy standaryzowano spożycie kaloryczne, nie było różnic w składzie ciała między dietami, gdzie 43% dziennej dawki kalorii pochodziło z sacharozy (cukier stołowy), a dietami gdzie zaledwie 4% pochodziło z tego źródła [1].
Podkreśla to i dobrze obrazuje fakt, jak ważne jest spożywanie kalorii w odpowiedniej ilości, i że cukier niekoniecznie jest szkodliwy dla utraty tłuszczu, jeśli kalorie pozostają pod naszą kontrolą.
W związku z tym można powiedzieć, że nie ma "żywności odchudzającej", o ile ktoś kontroluje kaloryczność spożywanych pokarmów.
Dlatego też, podczas przechodzenia na dietę redukcyjną, niezwykle ważnym jest takie jej skonstruowanie, aby była łatwa do przestrzegania.
To sprawia, że rozsądnym pomysłem jest regulowanie apetytu poprzez spożywanie pokarmów, które są najbardziej sycące. Jeśli jesz coś, co sprawia, że po krótkiej chwili znowu jesteś głodny, jesteś bardziej skłonny spożywać więcej kalorii, a co za tym idzie – utrudniać sobie zrzucenie zbędnych kilogramów. Właśnie dlatego spożywanie pokarmów o wysokim wskaźniku sytości ma sens. Dzięki nim dłużej czujesz się pełny, minimalizujesz napady głodu oraz zmniejszasz potencjalne ryzyko przejadania się w ciągu dnia.
Ten wykres opiera się na badaniu, w którym uczestnicy spożywali 240 kalorii z 38 zwykłych pokarmów, a następnie mogli jeść tyle jedzenia, ile chcieli [2].
Żywność o najwyższym "wskaźniku sytości" była pokarmem, który minimalizował ilość jedzenia, którą ktoś jadł 2 godziny po spożyciu.
Żywność o najwyższej ocenie (najbardziej sycące):
- Gotowane ziemniaki (zdobyte 323)
- Ling ryba (biała ryba) (205)
- Owsianka (209)
- Pomarańcze (202)
- Jabłka (197)
Żywność o najniższych wynikach (najmniej napełnienia)
- Rogaliki (47)
- Ciasto (65)
- Pączki (68)
- batonik Mars (70)
Dodatni wskaźnik sytości korelował z całkowitą masą spożywanej żywności, a także z zawartością wody, błonnika i białka.
Negatywnie korelowało to ze smakiem jedzenia, a także z zawartością tłuszczu.
Ogólnie rzecz biorąc, oznacza to, że najbardziej napełniające nas produkty to te, które można jeść w dużej objętości (do tego samego spożycia kalorycznego), które są bogate w białko, błonnik i wodę. Pokarmy, które są smaczne i mają wysoką kaloryczność, a są bogate w tłuszcze, mogą sprawić, że ludzie będą się przejadać później w ciągu dnia.
Nie powinieneś przyjmować tych wyników jak słowa Bożego, ponieważ przyjmowanie pokarmu było mierzone w krótkim oknie, a nie przez cały dzień.
Warto również zauważyć, że niewielkie różnice w zastosowanych referencjach mogą mieć duże znaczenie, np. smażenie ziemniaków zamiast ich gotowania, dodawanie masła, soli lub aromatów itp.
Podczas diety i zmniejszonej ilości kalorii, regulacja apetytu nabiera coraz większego znaczenia, dlatego tekst ten może być dobrym przewodnikiem dla Ciebie, jeśli chcesz spożywać najbardziej sycące produkty spożywcze, aby kontrolować apetyt.
Bibliografia:
Jakub Kola
Related posts
Proteinowe chipsy od 4+ Nutrition!
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Jeszcze dwa lata temu ważyłam 68 kg, było to po „diecie”, spadłam wtedy z 80. Byłam przeszczęśliwa. Ale potem zaczęły się problemy, które zajadałam (głównie słodyczami) i przytyło mi się do 89,5 . Jak to zobaczyłam powiedziałam sobie że muszę wziąć się za siebie żeby nie dojść do 90 kg. Myślę że to co opisałaś szczegółowo pomoże mi pozbyć się zbędnych kilogramów i skończy się moja walka z nadwagą. Będę zwracać na wszystkie produkty co jeść a co unikać.