Tatar to z pewnością najprostsze danie z wołowiny jakie możemy sobie wymyślić. Kawałek świeżej, bogatej w białko polędwicy wołowej, odrobina organicznej oliwy z oliwek, żółtko, cebula i kiszony ogórek. Do tego przyprawy: sól i pieprz i tatar w podstawowej wersji gotowy. Jeśli chcecie nieco poeksperymentować możecie powalczyć również z kaparami i oliwkami. Białą cebulę zamienić na czerwoną a żółtko zabrać z jaj przepiórczych. Nie ważne jaką wersję tatara wybierzecie, najlepiej smakować ona będzie na własnoręcznie upieczonym chlebie z pełnoziarnistej mąki.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 2-3 porcje
- 250g posiekanej polędwicy wołowej
- 1 żółtko
- 1 mała cebula
- 1 kiszony ogórek
- pieprz, sól
- 10g organicznej oliwy z oliwek
Przygotowanie
Mięso z polędwicy wołowej umieść w misce, wbij żółtko.
Dodaj cebulę i ogórka, pokrojone w bardzo drobną kostkę.
Wlej oliwę z oliwek, dodaj przyprawy i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Wartości odżywcze
Białko: 54g
Węglowodany: 2g
Tłuszcz: 25g
Related posts
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.