Na jednym z zagranicznych kanałów telewizyjnych trafiłem ostatnio na program kulinarny, którego autorka przygotowując dietetyczny deser wykorzystała produkt, na którego wykorzystanie chyba sam bym nigdy nie wpadł. Formując dietetyczne czekoladowe kulki nie użyła ani grama mąki czy też otrębów. Ugotowała 2 szklanki fasoli i przygotowała z niej puree. Z czystej ciekawości musiałem sam sprawdzić ten patent i oto jest jego rezultat. Dietetyczne czekoladowe kulki, bardzo mocno przypominające sklepowe Ferrero Roche. 😉
Czas przygotowania: Noc na moczenie fasoli + godzina gotowania + 15 min przygotowania
Składniki (ok.30-40 kulek, zależnie od wielkości)
- 340g białej fasoli (2 szklanki)
- tabliczka gorzkiej (min. 70%) czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- ulubione orzechy/bakalie
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
Fasole zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj ją przez godzinę, wylej wodę i odstaw fasolę do ostygnięcia. Do garnka dodaj kakao, miód i startą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodaj pokruszone ulubione orzechy, wszystko wymieszaj. Odstaw garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie tak schłodzona, mokrymi rękami formuj niewielkie kulki a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstaw je z powrotem do lodówki i podawaj tak schłodzone.
Zamiast pokruszonych orzechów możesz użyć bakalii, możesz wkładać do środka kulki cały orzech laskowy, wydrążoną wiśnię i tym podobne. Wszystko zależy od Twojej fantazji 🙂
Ostatnio coraz częściej modyfikuję powyższy przepis poprawiając nieco jego wartości odżywcze. Kakao i miód zastępuję czekoladową odżywką białkową Pure Whey Isolate 95 a orzechy zamieniam na naturalne, 100% masło orzechowe.
Wartości odżywcze
Białko: 94g
Węglowodany: 324g
Tłuszcz: 93g
Kalorie: 2311 kcal
Related posts
Bananowo Migdałowe Babeczki
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Dziękuję za przepis, wygląda przepysznie. Wypróbuję to wkrótce 🙂