Popularne artykuły

Jak prawidłowo usmażyć stek?
Ciekawostki kulinarne

Jak prawidłowo usmażyć stek? 

Mięcho, "stejki", zwierzyna! 😉 Dziś przedstawimy Wam prosty przepis na fantastyczny stek, który zawsze wychodzi. Gwarantujemy Wam, że jeśli do tej pory nie smażyliście steków w ten sposób - nie będziecie chcieli smażyć już ich inaczej! Poniższy przepis inspirowany jest metodą Gordona Ramsey'a, specjalnie dla Was konsultowaliśmy ją również z jednym z naszych polskich Top Chef'ów. 😉

Co potrzebujecie? Oczywiście kawał mięsiwa - najlepiej antrykot lub rostbef. Stek powinien mieć grubość nie mniejszą niż 1 cm, ale nie większą niż 2 cm. Mięso myjemy i odkładamy na papierowy ręcznik na około godzinę - tak żeby złapał temperaturę pokojową. Solimy i pieprzymy w zależności od upodobań, w międzyczasie rozgrzewając patelnię (olej z pestek winogron, ryżowy bądź inny neutralny). Do pełni szczęścia brakuje Wam jeszcze rozgniecionego ząbka czosnku, gałązki rozmarynu i łyżki masła - to wszystko jest po prostu niezbędne by stek był idealny!

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, ząbek czosnku i rozmaryn. Smażymy 2 minuty z każdej strony aby uzyskać krwisty kawałek, a po 3 minuty aby stek był dobrze wysmażony. Nie przekłuwamy mięsa, staramy się albo je przewrócić łopatką, albo specjalnymi szczypcami. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię łyżkę masła i polewamy - bastujemy (po rozpuszczeniu) nim stek (minuta przed końcowym smażeniem wystarczy).

Odkładamy usmażone mięso na drewnianą deskę by odpoczęło kilka minut. Jemy!

Na poniższym zdjęciu nasza standardowa wersja z sałatką z ogórka konserwowego i grzankami żytnimi. Podaliśmy go kilku znajomym osobom podczas spotkań towarzyskich - opinie jakie zbiera tak przygotowany stek naprawdę robią wrażenie, a talerze zawsze opróżnione są do czysta!

Lista składników: stek z antrykotu lub rostbefu, sól, pieprz, olej do smażenia, rozgnieciony ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, łyżka masła.

stejkmz

 

Related posts

2 Comments

  1. Fit bułki dla fit maniaków.. bez glutenu, oczywiście :) | Muscle-Zone Blog

    […] A jak zrobić dobrego burgera? Już niedługo przepis:) Póki co kupcie wołowinkę na pyszny stek wg przepisu Kingi:). […]

  2. bochun

    Świetna porada, musze zmienić tłuszcz do smażenia 😉

Dodaj komentarz

Required fields are marked *