Mięcho, "stejki", zwierzyna! 😉 Dziś przedstawimy Wam prosty przepis na fantastyczny stek, który zawsze wychodzi. Gwarantujemy Wam, że jeśli do tej pory nie smażyliście steków w ten sposób - nie będziecie chcieli smażyć już ich inaczej! Poniższy przepis inspirowany jest metodą Gordona Ramsey'a, specjalnie dla Was konsultowaliśmy ją również z jednym z naszych polskich Top Chef'ów. 😉
Co potrzebujecie? Oczywiście kawał mięsiwa - najlepiej antrykot lub rostbef. Stek powinien mieć grubość nie mniejszą niż 1 cm, ale nie większą niż 2 cm. Mięso myjemy i odkładamy na papierowy ręcznik na około godzinę - tak żeby złapał temperaturę pokojową. Solimy i pieprzymy w zależności od upodobań, w międzyczasie rozgrzewając patelnię (olej z pestek winogron, ryżowy bądź inny neutralny). Do pełni szczęścia brakuje Wam jeszcze rozgniecionego ząbka czosnku, gałązki rozmarynu i łyżki masła - to wszystko jest po prostu niezbędne by stek był idealny!
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, ząbek czosnku i rozmaryn. Smażymy 2 minuty z każdej strony aby uzyskać krwisty kawałek, a po 3 minuty aby stek był dobrze wysmażony. Nie przekłuwamy mięsa, staramy się albo je przewrócić łopatką, albo specjalnymi szczypcami. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię łyżkę masła i polewamy - bastujemy (po rozpuszczeniu) nim stek (minuta przed końcowym smażeniem wystarczy).
Odkładamy usmażone mięso na drewnianą deskę by odpoczęło kilka minut. Jemy!
Na poniższym zdjęciu nasza standardowa wersja z sałatką z ogórka konserwowego i grzankami żytnimi. Podaliśmy go kilku znajomym osobom podczas spotkań towarzyskich - opinie jakie zbiera tak przygotowany stek naprawdę robią wrażenie, a talerze zawsze opróżnione są do czysta!
Lista składników: stek z antrykotu lub rostbefu, sól, pieprz, olej do smażenia, rozgnieciony ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, łyżka masła.
Related posts
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
[…] A jak zrobić dobrego burgera? Już niedługo przepis:) Póki co kupcie wołowinkę na pyszny stek wg przepisu Kingi:). […]
Świetna porada, musze zmienić tłuszcz do smażenia 😉