Popularne artykuły

Jabłecznik (paleo, gf, lf, bez zbóż i cukru)
Odżywianie

Jabłecznik (paleo, gf, lf, bez zbóż i cukru) 

Jesień za oknem, więc zapach jabłek z cynamonem w domu bardzo pożądany 🙂

Najlepszy jabłecznik robi moja mama i to jest fakt, ale spróbowałam go odchudzić i wyszło super ciasto.

Jabłecznik z dużą ilością jabłek z cynamonem na kruchym spodzie kokosowym z kruszonką. 

 

 

 

Przepis: 

Spód oraz kruszonka

Do mąki należy dodać jaja, olej i zacząć zagniatać ciasto. Składniki łatwo się łączą i otrzymujemy ciasto konsystencji kruchego. Dzielimy na 2 porcje, jedna to 2/3 ciasta na spód, druga 1/3 ciasta na kruszonkę i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciastem wykładamy formę na dnie oraz na bokach, nakłuwamy widelcem spód i wsadzamy do piekarnika na 15-20 min, 180 stopni, powinno delikatnie się przyrumienić. Gotowe ciasto, wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Do ciasta na kruszonkę dodałam trochę cynamonu oraz erytrolu aby była bardziej słodka.

Jabłka 

Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, następnie roztapiamy masło/olej i prażymy jabłka do miękkości z dodatkiem cynamonu i słodzika, ale nie mogą się rozpadać (unikamy powstania musu). Studzimy i nakładamy na kruchy spód.

Ciasto na kruszonkę rozdrabniamy w palcach i posypujemy ciasto, następnie wsadzamy całość do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i trzymamy około 30 min do czasu zarumienienia się kruszonki.

 

Smacznego

Aurelia "zajrzyj mi w talerz"

 

 

Related posts

16 Comments

  1. Avatea

    A jakbym starła jabłka? Pewnie też by wyszło ok 🙂

    1. Jakub Kola

      Oczywiście że można 😉

    2. Wiki

      Ale radzę wtedy odcisnąć z nich sok, bo może puścić i z pysznej szarlotki zrobi się papka ?

    3. Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

      jasne, ale szczerze to takie większe kawałki smakują lepiej i rozpływają się w ustach.

  2. Magdalena

    No to na weekend pichcę 😉

    1. Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

      daj koniecznie znać jak wyszło 🙂

      1. Aleksandra

        Jakiej średnicy jest forma?

  3. Rytmy Natury

    Uwielbiam jabłeczniki w każdym wydaniu 🙂 pychota!!

  4. Alicja

    Na jaki wymiar blaszki jest przepis?

    1. Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

      Witaj, blaszka okragła tortownica średnica 16 cm 🙂

  5. Sportsempire

    Super są te przepisy tutaj publikowane – na większość z nich mam niesamowitą ochotę! Muszę zacząć je przyrządzać i testować :-D.

  6. Patrycja

    Można zastąpić inną mąką? 🙂

    1. Aniuta

      Nie wiem jak to zrobiłaś ale mnie się nie udało zagnieść ciasta w jedną kulę,mimo że dodałam jeszcze oleju i jedno dodatkowe jajko. Musiałam dolać mleka ale to nicnie pomogło. Wszystko bardzo się kruszy.

  7. Mama cukrzyka

    Ile ww może mieć jedna porcja? Hmmm☺️

  8. Ania

    Ja robię już 4 raz z tego przepisu i mi się zawsze udaje zagnieść to ciasto, dodaje jeszcze bezę na gorę i wychodzi rewelacja:)

  9. Klaudia

    Bardzo optymistycznie podaeszlam do tego przepisu zwlaszcza ze mialam ogromna ochote na jablecznik. Przepis sam w sobie nie jest zly ale niestety ciasto jest strasznie suche bez popicia nie da sie go zjesc. Zastanawiam sie czy komus tez tak wyszedl I czy moze lepiej zeby jednak jablka byly bardziej w formie musu zeby jednak puscily sok na tarte
    Pozdrawiam seedecznie

Dodaj komentarz

Required fields are marked *