Garcinia cambogia jest owocem, który zyskał dużą popularność dzięki swoim właściwościom odchudzającym. Ze względu na zawartość kwasu hydroksycytrynowego (HCA) odpowiedzialnego za utratę wagi, garcinia jest często wykorzystywana w suplementach na odchudzanie.
W tym artykule sprawdzimy czy praktyka potwierdza teorię i przyjrzymy się badaniom, które oceniają wpływ suplementacji na sylwetkę. Do dzieła!
Czym jest garcinia cambogia?
Garcinia cambogia to żółty lub zielonkawy owoc znany jako tamaryndowiec malabarski. Możemy również spotkać się ze spolszczonym określeniem - garcynia kambodżańska, choć jest ono rzadziej używane.
Owoce są bardzo kwaśne, więc garcinię spożywa się częściej w postaci gotowanej aniżeli surowej.
Z kolei w suplementach wykorzystuje się głównie ekstrakt ze skórki owocu, ponieważ właśnie tam znajduje się najwięcej kwasu hydroksycytrynowego (HCA) - związku aktywnego odpowiedzialnego za właściwości odchudzające.
Z tego względu działanie tamaryndowca zależy przede wszystkim od zawartości HCA, gdzie suplementy zawierają 20-60%. Jak możecie się domyślić, badania wykazują największe rezultaty u osób przyjmujących preparaty o stężeniu powyżej 50%.
Garcinia cambogia - czy działa?
Większość badań naukowych pokazuje, że garcinia przynosi realne efekty, a wpływają na to trzy kluczowe czynniki.
Ograniczenie produkcji tłuszczu
Garcinia cambogia poprzez inhibicję liazy cytrynianowej wpływa na syntezę nowych kwasów tłuszczowych, przez co reguluje profil lipidowy oraz zmniejsza ryzyko przybrania dodatkowych kilogramów.
Co więcej, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie zmniejsza stres oksydacyjny w organizmie.
Jedno z kluczowych badań wykazało, że suplementacja garcynią kambodżańską zmniejsza tkankę tłuszczową wisceralną, a więc niechciany tłuszcz kryjący się za naszymi brzuchami. Jest to jeden z najsilniejszych czynników ryzyka chorób serca.
Ze względu na zawartość kwasu hydroksycytrynowego (HCA) odpowiedzialnego za utratę wagi, garcinia jest często wykorzystywana w suplementach na odchudzanie.
Ale to nie wszystko - bowiem garcinia wpływa na kolejny ważny aspekt - profil lipidowy.
Dwa miesiące suplementacji u osób otyłych przyniosły następujące rezultaty:
- Całkowity poziom cholesterolu niższy o 6,3%
- "Dobry" cholesterol HDL wyższy o 10,7%
- "Zły" poziom cholesterolu obniżony o 12,3%
- Trójglicerydy niższe o 8,6%.
Ponadto metabolity tłuszczu były wydalane w większej ilości z moczem - aż o 125-258%!
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Zmniejszenie apetytu
Początkowe badania na szczurach wykazały, że garcinia cambogia powoduje zwiększoną sytość i mniejsze spożycie żywności.
Późniejsze prace naukowe na ludziach potwierdziły te rezultaty - mechanizm nie jest w pełni poznany, ale sugeruje się, że odpowiada za to wpływ tamaryndowca na poziom serotoniny.
Wszyscy wiemy, że serotonina to neuroprzekaźnik odpowiadający za radość i dobre samopoczucie. Nie każdy jednak wie, że podwyższony poziom przyczynia się do zmniejszonego apetytu i redukcji spożytych kalorii.
Póki co mechanizm został wyjaśniony na szczurach, więc potrzebujemy większej ilości badań, by w pełni poznać wpływ tamaryndowca na poziom serotoniny, a w konsekwencji - apetytu.
Ponadto wydaje się, że efekty zależą od poszczególnych osób i jedni są bardziej podatni na działanie od innych.
Regulacja gospodarki cukrowej
W tym aspekcie prace naukowe są we wczesnej fazie, niemniej warto przytoczyć rezultaty, jakie przyniosły badania na zwierzętach oraz in vitro.
Otóż garcinia cambogia wykazała działanie przeciwcukrzycowe, a konkretniej:
- Zwiększenie wrażliwości na insulinę
- Stabilniejszy poziom cukru we krwi
- Redukcję poziomu insuliny
W dodatku garcinia wpływa na zmniejszenie leptynooporności oraz stanu zapalnego, co również przekłada się korzystnie na gospodarkę cukrową.
Co ciekawe, badania na zwierzętach ukazują kolejną ciekawą właściwość tamaryndowca - pobudzenie układu trawiennego. Pomaga również chronić organizm przed wrzodami żołądka oraz zmniejsza uszkodzenia wewnętrznej wyściółki przewodu pokarmowego. Potrzebne są jednak dalsze badania, by wyciągnąć wnioski i ustalić jednoznaczne zalecenia dotyczące właściwości i działania tego owocu.
Garcynia kambodżańska a utrata wagi
Na całe szczęście dysponujemy wieloma jakościowymi badaniami, które bezpośrednio oceniały wpływ suplementacji na utratę wagi.
Większość z nich wskazuje, że tamaryndowiec faktycznie przyczynia się do redukcji masy ciała.
Prace naukowe były prowadzone przez okres 2-12 tygodni, gdzie uczestnicy schudli średnio 0,9 kilograma w porównaniu do grupy placebo.
Tak jak w przypadku innych suplementów na odchudzanie, różnica jest niewielka i z tego względu kilka badań nie wykazało żadnych korzyści w kontekście masy ciała.
Największa praca naukowa obejmująca 135 osób nie przyniosła uczestnikom żadnych rezultatów, co jasno sugeruje, że wyniki są mieszane.
W skrócie - suplementacja może nieznacznie wpłynąć na utratę wagi, ale nie gwarantuje żadnej skuteczności.
Skutki uboczne
Większość prac naukowych stwierdza, że garcinia cambogia jest bezpieczna dla zdrowych ludzi w zalecanych dawkach. Niektóre badania używały dawek nawet do 2800 mcg HCA - również bez działań niepożądanych.
Jednakże podczas niektórych badań ludzie zgłaszali "tradycyjne" skutki uboczne, które obejmowały bóle głowy, wysypkę oraz dyskomfort trawienny.
Najbardziej niepokojące badanie z 2012 roku wykazało, że kwas hydroksycytrynowy zawarty w tamaryndowcu może powodować atrofię jąder u szczurów, co wpływa w dużym stopniu na produkcję plemników.
Suplementacja może nieznacznie wpłynąć na utratę wagi, ale nie gwarantuje żadnej skuteczności.
Ponadto możemy spotkać się z rzadkimi przypadkami, gdzie garcinia cambogia spowodowała uszkodzenie wątroby. Efekt ten wynikał prawdopodobnie z zanieczyszczenia, który nie jest rzadką sprawą u małych firm.
Z tego względu ważną kwestią jest zakup suplementu od renomowanego producenta, żeby mieć pewność, iż zawartość HCA w kapsułce zgadza się z informacjami podanymi na etykiecie.
Dysponujemy również raportem kobiety, który jasno wskazuje, że nie powinno przyjmować się tamaryndowca wraz z lekami przeciwdepresyjnymi.
Dlatego jeśli masz jakiekolwiek dolegliwości - przed rozpoczęciem suplementacji obowiązkowo skonsultuj się ze swoim lekarzem.
Dawkowanie
Zalecane dawki mogą się różnić w zależności od wybranej marki.
Niemniej standardem jest przyjmowanie 500 mg trzy razy dziennie między posiłkami.
Najlepszym wyborem jest zakup suplementu od renomowanej firmy, gdzie produkt zawiera 50-60% HCA, ponieważ taka zawartość kwasu hydroksycytrynowego przynosiła najlepsze wyniki.
Garcinia cambogia, biorąc pod uwagę obecny stan badań, nie była stosowana u uczestników dłużej niż trzy miesiące. Dlatego dobrym pomysłem jest suplementacja przez kilka tygodni, a następnie tyle samo czasu przerwy.
Podsumowanie
Garcinia cambogia może pomóc w odchudzaniu ze względu na tłumienie apetytu, hamowanie syntezy kwasów tłuszczowych oraz potencjalny wpływ na gospodarkę cukrową.
Badania dają obiecujące efekty, ponieważ suplementacja może realnie przyczynić się do utraty wagi - choć nie wszystkie prace naukowe są zgodne w rezultatach.
Cenniejszy wpływ tamaryndowca malabarskiego odnosi się do profilu lipidowego, gdzie skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Najlepsze efekty wykazują preparaty o zawartości HCA wynoszącej 50-60%. Jednakże potrzebujemy większej ilości badań, by ustalić jakie skutki niesie ze sobą długotrwałe przyjmowanie ekstraktu z garcinia cambogia.
Tak jak w przypadku innych suplementów na odchudzanie, najskuteczniejszym i najzdrowszym rozwiązaniem zawsze jest odpowiednia dieta z deficytem kalorycznym w połączeniu z ćwiczeniami. Garcynia kambodżańska jest tylko malutkim wsparciem, który może przybliżyć Cię do wymarzonych efektów.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3748738/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25732350
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21197150
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003194220086224X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12349913
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17215177
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944404/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938401005947
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11443511
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938400003218
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16366421
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531703002215
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21936892
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609011923
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531788800241
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22088584
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11758650
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21390463
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11134690
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26595408
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11507730
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814600002259
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24133059
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003193840600165X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16725163/
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02532964
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23584084
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25859449
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11807973
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22924054
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19705510
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15680676
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28018115 [/bg_collapse]
Related posts
Czy szpinak jest zdrowy?
Krótki sen a uczucie głodu
Od treningu do treningu.
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….