Popularne artykuły

FRYTKI Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (keto, LCHF, optymalne, paleo, niskowęglowodanowe)
Diety

FRYTKI Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (keto, LCHF, optymalne, paleo, niskowęglowodanowe) 

Jako, że trwa sezon na fasolkę szparagową zachęcam do tego by jak najczęściej gościła na Waszych talerzach ponieważ poza walorami smakowymi jest niskowęglowodanowa i zawiera zaledwie 6 g węglowodanów na 100 g. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za frytkami a będąc na LCHF wyeliminowali ziemniaki, które z kolei w 100 g zawierają 17 g węglowodanów. Zamienników frytek ziemniaczanych jest mnóstwo i sama próbowałam już zastąpić je dynią, kalarepką czy marchewką jednak najbardziej smakują nam te z fasolki szparagowej a do tego są łudzaco podobne do tych z barów z fast foodami 😉

Składniki:

  • 200g żółtej fasolki szparagowej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane)

Fasolkę umyć i obciąć końce.

Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 4-5 minut.

Podgotowaną fasolkę osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złocistego koloru.

Frytki znakomicie sprawdzają się jako samodzielnie danie z rożnego rodzaju sosami, ketchupem, jak i jako dodatek do mięs czy ryb ?

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *