Popularne artykuły

FIT BRUSHETTA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu i mąki)
Diety

FIT BRUSHETTA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu i mąki) 

Na pewno doskonale znacie danie o nazwie bruschetta, czyli aromatyczną włoską przekąskę, którą można jeść na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub na kolację. Składa się z kilku bardzo prostych składników, w tym pomidorów na które mamy jeszcze sezon. Na pewno pomyślicie że brushetta nie jest FIT ale dzięki użyciu pieczywa węglowodanowego (z mojego przepisu na keto bułki) i będąc na diecie wcale nie trzeba z niej rezygnować serwując po prostu jej zamiennik LCHF.

Składniki:

  • keto bułka
  • pomidory
  • mozzarella - jeśli masz nietolerancję, użyj sera bez laktozy
  • oliwa z oliwek
  • czosnek świeży
    zioła prowansalskie suszone
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól himalajska
  • pieprz

 

Pokroić bułki na kromki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie zdjąć skórkę.

Wydrążyć środek a pozostałą część pokroić w kostkę.

Dodać wyciśnięty czosnek i oliwę z oliwek oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Nakładać na grzanki pomidory i mozzarellę.
Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut do momentu rozpuszczenia sera ale nie za długo żeby ser nie zrobił się brązowy.
Podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem listków świeżej bazylii.
Smacznego!
BTW w zależności od użytej bułki oraz ilości dodatków.

 

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *