W ubiegłym roku pierwszy raz przygotowałam prawdziwy dżem bez sztucznych środków żelujących a dodatkowo bez cukru czy słodzików! Zachwyciły mnie do tego stopnia, że zrobiłam zapasy z truskawek, malin i porzeczek. Mają one niesamowicie skondensowany smak i aromat a do tego są w 100% naturalne bez jakiejkolwiek chemii! Pomysłem na zrobienie takich przetworów jest JANGINIZOWANIE, czyli duszenie owoców we własnym soku z ODROBINĄ SOLI. Sól sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier, puszczają one więcej soku, zachowując naturalny kolor. Owoce zachowują taki sam smak jak w momencie wkładania do garnka przed duszeniem, lub bezpośrednio do słoików. Sprawdzą się idealnie dla osób na dietach niskowęglowodanowych jak np LCHF, ketogeniczna czy paleo.
ZASADY JANGINIZOWANIA:
- Owoce muszą być słodkie i soczyste. Sól wytrąci cukry zawarte w owocach i podkreśli słodki smak.
- Ostrożnie z solą. Lepiej dodać za mało soli niż za dużo i otrzymać w efekcie słodko-słony dżem ?
- Podgrzewać na minimalnym ogniu tak, aby cukier zdążył wytrącić się z owoców.
- Używać dobrej jakości garnków, aby owoce nie przypaliły się.
- Janginizować można wszystko – owoce, warzywa, rośliny liściaste.
- Jeśli spróbujecie, to nigdy więcej nie zrobicie przetworów z cukrem lub substancjami żelującymi ?
Składniki na dżem truskawkowy:
- 2 kg truskawek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (próbować, żeby nie przesolić)
Truskawki umyć, usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka.
Przełożyć truskawki do dużego garnka, najlepiej z podwójnym dnem. Doskonale sprawdza się garnek 4l na 2kg truskawek aby mogły dobrze i szybko odparować.
Dodać sól – na 2kg truskawek ok ½ łyżeczki soli, pamiętając o tym żeby nie przesolić. Lepiej dać jej za mało niż za dużo ?
Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aby nie przypalić.
Po pół godziny dżem powinien być gotowy, ale można gotować dłużej chcąc uzyskać bardziej gęstą konsystencję np. przez 2-3 dni po 2 godziny, jednak wtedy nie będzie tak bogaty w witaminy. Dla mnie optymalną gęstością jest ta uzyskana po pół godzinie gotowania (2kg truskawek).
Gorący dżem nalewać do czystych i suchych słoików, które należy dobrze zakręcić i ustawiać od góry dnem do wystudzenia.
AleksandraLCHF
Related posts
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
ja od wielu lat sama robię sobie dżemy i to właśnie bez dodatku cukru bo nie o to przecież w dżemach chodzi.
Dla mnie owoce są wystarczająco słodkie same z siebie 😉
Przez jaki czas po ugotowaniu taki dżem będzie przydatny do spożycia? Dni, tygodnie, miesiące?