Popularne artykuły

DŻEM BEZ CUKRU ORAZ ŚRODKÓW ŻELUJĄCYH (keto, optymalny, LCHF, paleo)
Diety

DŻEM BEZ CUKRU ORAZ ŚRODKÓW ŻELUJĄCYH (keto, optymalny, LCHF, paleo) 

W ubiegłym roku pierwszy raz przygotowałam prawdziwy dżem bez sztucznych środków żelujących a dodatkowo bez cukru czy słodzików! Zachwyciły mnie do tego stopnia, że zrobiłam zapasy z truskawek, malin i porzeczek. Mają one niesamowicie skondensowany smak i aromat a do tego są w 100% naturalne bez jakiejkolwiek chemii! Pomysłem na zrobienie takich przetworów jest JANGINIZOWANIE, czyli duszenie owoców we własnym soku z ODROBINĄ SOLI. Sól sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier,  puszczają one więcej soku, zachowując naturalny kolor. Owoce zachowują taki sam smak jak w momencie wkładania do garnka przed duszeniem, lub bezpośrednio do słoików. Sprawdzą się idealnie dla osób na dietach niskowęglowodanowych jak np LCHF, ketogeniczna czy paleo.

ZASADY JANGINIZOWANIA:

  • Owoce muszą być słodkie i soczyste. Sól wytrąci cukry zawarte w owocach i podkreśli słodki smak.
  • Ostrożnie z solą. Lepiej dodać za mało soli niż za dużo i otrzymać w efekcie słodko-słony dżem ?
  • Podgrzewać na minimalnym ogniu tak, aby cukier zdążył wytrącić się z owoców.
  • Używać dobrej jakości garnków, aby owoce nie przypaliły się.
  • Janginizować można wszystko – owoce, warzywa, rośliny liściaste.
  • Jeśli spróbujecie, to nigdy więcej nie zrobicie przetworów z cukrem lub substancjami żelującymi ?

Składniki na dżem truskawkowy:

  • 2 kg truskawek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (próbować, żeby nie przesolić)

Truskawki umyć, usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka.

Przełożyć  truskawki do dużego garnka, najlepiej z podwójnym dnem. Doskonale sprawdza się garnek 4l na 2kg truskawek aby mogły dobrze i szybko odparować.

Dodać sól – na 2kg truskawek ok ½ łyżeczki soli, pamiętając o tym żeby nie przesolić. Lepiej dać jej za mało niż za dużo ?

Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aby nie przypalić.

Po pół godziny dżem powinien być gotowy, ale można gotować dłużej chcąc uzyskać bardziej gęstą konsystencję np. przez 2-3 dni po 2 godziny, jednak wtedy nie będzie tak bogaty w witaminy. Dla mnie optymalną gęstością jest ta uzyskana po pół godzinie gotowania (2kg truskawek).

Gorący dżem nalewać do czystych i suchych słoików, które należy dobrze zakręcić i ustawiać od góry dnem do wystudzenia.

Related posts

3 Comments

  1. Wiktoria

    ja od wielu lat sama robię sobie dżemy i to właśnie bez dodatku cukru bo nie o to przecież w dżemach chodzi.

    1. AleksandraLCHF

      Dla mnie owoce są wystarczająco słodkie same z siebie 😉

  2. Adam

    Przez jaki czas po ugotowaniu taki dżem będzie przydatny do spożycia? Dni, tygodnie, miesiące?

Dodaj komentarz

Required fields are marked *