- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
- Cukier – a raczej jego nadmiar,
- Tłuszcze trans,
- Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych,
- Przetworzona żywność,
- Przesmażone dania,
- Fast-Foody,
- Margaryny,
- Używki,
- Alkohol i papierosy.
_________________________________________
- Pierwszy punkt o który należy zadbać to odpowiedni dowóz kalorii, białka, węglowodanów oraz tłuszczów i innych składników odżywczych.
- Węglowodany wybierajmy z grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym. Warto do diety wprowadzić alternatywne źródła węglowodanów takie jak komosa ryżowa czy gryka.
- Pamiętajmy, że dobre produkty zbożowe to produkty z pełnego przemiału: razowy i pełnoziarnisty chleb i produkty z razowej mąki, jak razowe makarony czy ciasta, płatki zbożowe i grube kasze.
- Dieta powinna być bogata w kwasy omega-3 i co za tym idzie w ryby. W diecie przeciwzapalnej zaleca się spożywanie ryb 1-2 razy w tygodniu, szczególnie ryb tłustych morskich bogatych w kwasy tłuszczowe omega -3 (np. łosoś atlantycki, makrela, śledź, sardynka, halibut) korzystnie wpływające na nasz organizm. W okresie jesienno -zimowym można także sięgać po tran.
- Pamiętajmy o świeżych sezonowych warzywach i owocach.
- Jeśli mowa o warzywach i owocach, dobrze wybierać te które najbardziej brudzą białą bluzkę - borówki, aronie, jagody. Ta grupa produktów stanowi również źródło błonnika.
- Wspomniany błonnik, pęcznieje w żołądku, daje uczucie sytości, zapobiega zaparciom, chłonie toksyny i inne szkodliwe substancje i pozwala je łatwiej wydalić oraz rozpulchnia masy kałowe, dzięki czemu łatwiej się ich pozbyć. Błonnik jedzony w nadmiarze ma jednak swoje konsekwencje, tak jak toksyny, wiąże też witaminy i sole mineralne i ogranicza ich wchłanianie do krwi. Nie jest zalecany również osobom z chorym przewodem pokarmowym (refluks, podrażnienia błony śluzowej przełyku, żołądka i jelit, wrzody, choroby jelit, częste biegunki). Obserwujmy się, by łatwiej rozpoznać, czy nam szkodzi czy nie.
- Najsilniej odporność stymulują warzywa cebulowe, czyli czosnek, różne odmiany cebul, por i szczypior. Są nie tylko źródłem olejków eterycznych i allicyny – skutecznego bakteriobójczego organicznego związku siarki, ale także są doskonałym prebiotykiem, tzn. posiadają specyficzną frakcję błonnika – błonnik rozpuszczalny w wodzie, nie trawiony przez nasze enzymy, ale przez nasze dobroczynne bakterie i powodujący ich namnażanie w jelitach.
- Mięso wybierajmy ostrożnie – z zaufanych źródeł i nie przesadzajmy z jego obróbką termiczną. Warto opierać się także na roślinnych źródłach białek – kasze, nasiona strączkowe.
- Do diety warto włączyć takie produkty jak: kiszonki, dobrej jakości podroby i mięsa, ryby, owoce morza, zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek czy awokado.
- Świetnym dodatkiem w diecie osoby chorej na Hashimoto jest olej lniany czy też olej z czarnuszki.
- ŚNIADANIE
- DRUGIE ŚNIADANIE
Sałatka owocowa: pomarańcz, kiwi, garść orzechów włoskich, łyżeczka nasion sezamu
- OBIAD
- PODWIECZOREK
- KOLACJA
Warto również zadbać o odpowiednią podaż magnezu, wapnia, cynku, selenu czy miedzi. Zawsze jednak pierwszym wyborem uzupełniania niedoborów powinna być dieta. Dopiero kolejnym suplementacja.
Jednak czy to wszystko?
Zdecydowanie nie!
Nasz organizm to całość. Zarówno fizyczność jak i psychika, które muszą ze sobą współgrać. Jeżeli jesteś zestresowany, nie bywasz na świeżym powietrzu, nie wysypiasz się, żyjesz w biegu, siedzisz cały dzień przed komputerem -> to twój organizm nie będzie zdrowy. Pamiętaj o filarach zdrowia. Redukuj stres, naucz się z nim radzić, naucz się odpoczywać. Światło słoneczne, świeże powietrze, natura, sen, odpoczynek jest równie ważny, co dieta i suplementy.
_________________________________________
Related posts
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Czy żywienie przy zwykłej niedoczynności tarczycy jest takie same?
Tak 🙂
A co z psiankowatymi i lektynami w straczkach