To jak bardzo ważna jest witamina C w życiu sportowca pisałam nie raz, jednak wiele osób jej nie docenia, a może mieć duży wpływ na naszą formę.
Witamina C:
-to silny przeciwutleniacz. Chroni komórki mięśniowe przed szkodliwością rodników, zwiększając tym samym odżywienie i wzrost komórek
-bierze udział w metabolizmie białek, zwłaszcza tworzenie się kolagenu. Kolagen jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej, która znajdują się kościach i mięśniach. Musimy o nią dbać, ponieważ zmniejsza się wówczas ryzyko urazów
-pomaga w tworzeniu się i uwalnianiu hormonów steroidowych, w tym hormonu testosteronu
-pomaga we wchłanianiu żelaza. Żelazo jest konieczne w celu związania tlenu z hemoglobiną we krwi. Bez odpowiedniego transportu tlenu we krwi, mięśnie są pozbawione H2O, tym samym ich wydajność zostanie zakłócona.
Dlatego warto się nią suplementować. Teraz w sezonie letnim, nie ma z tym problemu, bo możemy ją dostarczać w postaci pysznych owoców, jednak poza sezonem, bądź gdy nie lubimy warzyw, pamiętajmy o niej i zaopatrzmy się gotowymi kompleksami witamin. Ja polecam te ze zdjęcia.
Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser, który dostarcza dużą dawkę witaminy C w postaci kiwi. Zrobiłam je dwa razy w tym tygodniu, bardzo szybko zniknął;) a na takie ciepłe dni jest idealny.
Co potrzebujemy:
- Forma : u mnie 15x10 (malutka, ale możecie do większej podwoić składniki; ja robiłam również w dużej, tylko deser jest bardzo delikatny i łatwo go rozwalić przy krojeniu w dużej wersji;)) Z tego wyjdzie Wam 6-8 kwadratowych porcji wielkości troszkę większej niż plasterek kiwi:)
- Składniki:
Na spód:
- 60g mąki jaglanej lub ryżowej (dzięki ryżowej spód będzie bielszy)
- 40g płatków jaglanych
- 30g erytrolu lub 20g ksylitolu
- 25-30g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- ok 2 łyżki wody (dodajemy na końcu, STOPNIOWO, by ciasto się zespoiło), można dać mniej tłuszczu więcej wody i też wyjdzie;)
Druga warstwa:
- kilka owoców kiwi, u mnie 5 szt (została mi masa, którą zawekowałam i jem teraz na omletach;) plus z 2 kiwi do dekoracji (plasterki)
- 1 czubata łyżka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- ksylitol/erytrol zmielony na puder
Trzecia warstwa (ja nie wykorzystałam całej do ciasta, z reszty można zrobić lody, blendując ja z wybranym owocem lub masłem orzechowym i mrożąc:)):
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3/4 szklanki mleka roślinnego bez cukru np EcoMil
- słodzik do smaku
- 2 łyżki jogurtu bez laktozy
- ok 3 łyżki śmietanki z mleka kokosowego (puszka musi postać w lodówce z dzień i wówczas na górze zbierze się śmietanka, którą zbieramy łyżką) - resztę mleczka polecam użyć na upieczenie bułek do burgerów (ja tak zrobiłam;) patrz zdj na górze;)) z tego przepisu: http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/07/zdrowe-bezglutenowe-buleczki-prawie-bez.html
LUB zamiast jogurtu i śmietanki z mleka kokosowego, dodać opakowanie małe śmietany bez laktozy- lepiej się ubije i ciasto będzie sztywniejsze
- 1,5 łyżeczki agaru lub żelatyny (ja nie znoszę zapachu żelatyny fuj)
- ksylitol lub erytrol (najlepiej zmielone w młynku na puder )
Co robimy:
1. Warstwa
Mieszamy wszystkie składniki na spód, lepimy ciacho i wylepiamy nim dno formy przykrytej papierem do pieczenia. Warto papier lekko spryskać PAMem . Pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 18 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Warstwa
Obrane kiwi miksujemy na gładki mus, dolewamy kilka łyżek wody i zagotowujemy ze słodzidłem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1/4 szklanki zimnej wody i dolewamy do garnka, po czym jeszcze chwilę gotujemy. Zieloną masę wylewamy na spód i odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Warstwa
Budyń przygotowujemy według instrukcji z opakowania, używając mleka roślinnego i zdrowego zamiennika cukru. UWAGA zmniejszamy ilość mleka do 3/4szkl. W misce ubijamy jogurt z mleczkiem kokosowym lub śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy słodzidło- puder i jeszcze przez chwilę miksujemy na najniższych obrotach miksera. Agar lub żelatynę dokładnie rozpuszczamy w łyżce/dwóch wody i delikatnie łączymy z masą śmietanową. Wykładamy na pozostałe warstwy i odstawiamy na całą noc (lub dłużej) do lodówki.
4.
Przed podaniem dekorujemy plasterkami kiwi. Uwaga, bo ciasto jest bardzo delikatne;)
TIPY:
- Ja alternatywnie zrobiłam jeszcze wersję czterowarstwową: spód, mus z kiwi, z trzecią warstwą budyniową, a na wierzch zblendowany twaróg z jogurtem, agarem, erytrolem. Niestety twaróg nie chciał tak mocno stężeć i ciasto szybko się rozpadało. Ale to była dla mnie najpyszniejsza wersja. Myślę, że można to następnym razem zrobić w kilku mniejszych foremkach np szklanych, przez które widać warstwy i można je jeść łyżką prosto z nich 🙂
- Najlepiej plasterki kiwi na wierzch dodać dopiero przed podaniem. Kiwi puszcza soki i psuje ciacho. True story;)
- Zróbcie więcej musu z kiwi, ja to co zostało zawekowałam i używam jako mus na omlety.
- Krój ciasto na małe kawałki, będzie mniejsza szansa, ze wierzchnia warstwa spadnie;)
- Można ciasto podzielić do małych form, jedna foremka- 1 porcja, czyli wyjdzie ok 6 mniejszych foremek. Podać w foremkach do jedzenia łyżeczką 🙂
- Ciasto przechowywać w lodówce do 2 dni.
Smacznego <3
Karola Kocięda
Karola Kocieda
Related posts
„Artykuł bardzo… jędrny!” :)
Wołowina curry w mleczku kokosowym
PROTEINOWE KULKI ORZECHOWE
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….