Popularne artykuły

deser dla sportowców pełen witaminy C i białka (bezglutenowy, bez cukru)
Odżywianie

deser dla sportowców pełen witaminy C i białka (bezglutenowy, bez cukru) 

IMG_8964 unnamed

To jak bardzo ważna jest witamina C w życiu sportowca pisałam nie raz, jednak wiele osób jej nie docenia, a może mieć duży wpływ na naszą formę.

Witamina C:

-to silny przeciwutleniacz. Chroni komórki mięśniowe przed szkodliwością rodników, zwiększając tym samym odżywienie i wzrost komórek

-bierze udział w metabolizmie białek, zwłaszcza tworzenie się kolagenu. Kolagen jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej, która znajdują się kościach i mięśniach. Musimy o nią dbać, ponieważ zmniejsza się wówczas ryzyko urazów

-pomaga w tworzeniu się i uwalnianiu hormonów steroidowych, w tym hormonu testosteronu

-pomaga we wchłanianiu żelaza. Żelazo jest konieczne w celu związania tlenu z hemoglobiną we krwi. Bez odpowiedniego transportu tlenu we krwi, mięśnie są pozbawione H2O, tym samym ich wydajność zostanie zakłócona.

Dlatego warto się nią suplementować. Teraz w sezonie letnim, nie ma z tym problemu, bo możemy ją dostarczać w postaci pysznych owoców, jednak poza sezonem, bądź gdy nie lubimy warzyw, pamiętajmy o niej i zaopatrzmy się  gotowymi kompleksami witamin. Ja polecam te ze zdjęcia.

Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser, który dostarcza dużą dawkę witaminy C w postaci kiwi. Zrobiłam je dwa razy w tym tygodniu, bardzo szybko zniknął;) a na takie ciepłe dni jest idealny.

IMG_9073   IMG_9079

Co potrzebujemy:

  1. Forma : u mnie 15x10 (malutka, ale możecie do większej podwoić składniki; ja robiłam również w dużej, tylko deser jest bardzo delikatny i łatwo go rozwalić przy krojeniu w dużej wersji;)) Z tego wyjdzie Wam 6-8 kwadratowych porcji wielkości troszkę większej niż plasterek kiwi:)
  2. Składniki:
    Na spód:
  • 60g mąki jaglanej lub ryżowej (dzięki ryżowej spód będzie bielszy)
  • 40g płatków jaglanych
  • 30g erytrolu lub 20g ksylitolu
  • 25-30g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • ok 2 łyżki wody (dodajemy na końcu, STOPNIOWO, by ciasto się zespoiło), można dać mniej tłuszczu więcej wody i też wyjdzie;)

Druga warstwa:

  • kilka owoców kiwi, u mnie 5 szt (została mi masa, którą zawekowałam i jem teraz na omletach;) plus z 2 kiwi do dekoracji (plasterki)
  • 1 czubata łyżka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • ksylitol/erytrol zmielony na  puder

Trzecia warstwa (ja nie wykorzystałam całej do ciasta, z reszty można zrobić lody, blendując ja z wybranym owocem lub masłem orzechowym i mrożąc:)):

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego bez cukru np EcoMil
  • słodzik do smaku

LUB zamiast jogurtu i śmietanki z mleka kokosowego, dodać opakowanie małe śmietany bez laktozy- lepiej się ubije i ciasto będzie sztywniejsze

  • 1,5 łyżeczki agaru lub żelatyny (ja nie znoszę zapachu żelatyny fuj)
  • ksylitol lub erytrol (najlepiej zmielone w młynku na puder )

Co robimy:

1. Warstwa
Mieszamy wszystkie składniki na spód, lepimy ciacho i wylepiamy nim dno formy przykrytej papierem do pieczenia. Warto papier lekko spryskać PAMem . Pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 18 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

IMG_9084 IMG_9087

2. Warstwa
Obrane kiwi miksujemy na gładki mus, dolewamy kilka łyżek wody i zagotowujemy ze słodzidłem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1/4 szklanki zimnej wody i dolewamy do garnka, po czym jeszcze chwilę gotujemy. Zieloną masę wylewamy na spód i odstawiamy w chłodne miejsce.

IMG_9076

3. Warstwa
Budyń przygotowujemy według instrukcji z opakowania, używając mleka roślinnego i zdrowego zamiennika cukru. UWAGA zmniejszamy ilość mleka do 3/4szkl. W misce ubijamy jogurt z mleczkiem kokosowym lub śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy słodzidło- puder i jeszcze przez chwilę miksujemy na najniższych obrotach miksera. Agar lub żelatynę dokładnie rozpuszczamy w łyżce/dwóch wody i delikatnie łączymy z masą śmietanową. Wykładamy na pozostałe warstwy i odstawiamy na całą noc (lub dłużej) do lodówki.

IMG_9082 IMG_9083

IMG_9086 IMG_9088

4.

Przed podaniem dekorujemy plasterkami kiwi. Uwaga, bo ciasto jest bardzo delikatne;)

IMG_9081IMG_9074

 

TIPY:

  1. Ja alternatywnie zrobiłam jeszcze wersję czterowarstwową: spód, mus z kiwi, z trzecią warstwą budyniową, a na wierzch zblendowany twaróg z jogurtem, agarem, erytrolem. Niestety twaróg nie chciał tak mocno stężeć i ciasto szybko się rozpadało. Ale to była dla mnie najpyszniejsza wersja. Myślę, że można to następnym razem zrobić w kilku mniejszych foremkach np szklanych, przez które widać warstwy i można je jeść łyżką prosto z nich 🙂
  2. IMG_8952
  3. Najlepiej plasterki kiwi na wierzch dodać dopiero przed podaniem. Kiwi puszcza soki i psuje ciacho. True story;)
  4. Zróbcie więcej musu z kiwi, ja to co zostało zawekowałam i używam jako mus na omlety.
  5. Krój ciasto na małe kawałki, będzie mniejsza szansa, ze wierzchnia warstwa spadnie;)
  6. Można ciasto podzielić do małych form, jedna foremka- 1 porcja, czyli wyjdzie ok 6 mniejszych foremek. Podać w foremkach do jedzenia łyżeczką 🙂
  7. Ciasto przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego <3

Karola Kocięda

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *