Co to jest histamina? Czy gdzieś można zbadać histaminę? Co brać na histaminę? Dowiesz się z tego artykułu. Nietolerancja histaminy nie jest wrażliwością na histaminę, ale jest oznaką, że masz jej zbyt dużo w swoim organizmie.
Histamina jest substancją chemiczną odpowiedzialną za kilka niezwykle ważnych funkcji
- przekazuje wiadomości do Twojego mózgu,
- wyzwala wydzielanie kwasu żołądkowego, aby pomóc w trawieniu,
- uwalania się po urazie lub reakcji alergicznej w ramach Twojej odpowiedzi immunologicznej.
Kiedy poziomy histaminy stają się zbyt wysokie lub gdy nie można ich odpowiednio obniżyć, może to negatywnie wpływać na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Objawy nietolerancji histaminy
Histamina jest związana z typowymi reakcjami i objawami alergicznymi. Wiele z nich jest podobnych do nietolerancji histaminowej. Chociaż mogą się one różnić, niektóre częste reakcje związane z tą nietolerancją obejmują:
- bóle głowy lub migreny,
- problemy z zatkaniem nosa lub zatokami,
- zmęczenie,
- pokrzywkę,
- problemy trawienne,
- nieregularny cykl menstruacyjny,
- nudności,
W cięższych przypadkach nietolerancji histaminy mogą wystąpić:
- skurcze brzucha,
- obrzęk tkanek,
- wysokie ciśnienie krwi,
- nieregularne tętno,
- niepokój,
- trudności w regulacji temperatury ciała,
- zawroty głowy.
Co powoduje wysoki poziom histaminy?
Naturalnie histaminę produkuje się wraz z enzymem oksydazy diaminowej (DAO). DAO jest odpowiedzialna za rozkład histaminy przyjmowanej z pożywienia.
Jeśli Twój organizm rozwinie niedobór DAO i nie będziesz w stanie rozłożyć histaminy, możesz zacząć cierpieć na jej nietolerancję.
Niektóre przyczyny, mogące zaburzać poziomy enzymów DAO, obejmują:
- leki, które blokują funkcje DAO lub uniemożliwiają ich produkcję,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak zespół nieszczelnego jelita i choroba zapalna jelit,
- produkty bogate w histaminę, które powodują niewłaściwe funkcjonowanie enzymów DAO,
- żywność blokująca enzymy DAO lub wyzwalająca uwalnianie histaminy.
Przerost bakterii jest kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju nietolerancji histaminy. Bakterie rosną, gdy pokarm nie jest właściwie strawiony, powodując nadprodukcję histaminy. Normalne poziomy enzymów DAO nie mogą rozkładać zwiększonych poziomów histaminy
w organizmie, powodując reakcję alergiczną.
Kontrolowanie poziomów histaminy za pomocą diety
Żywność, której należy unikać:
Zdrowa dieta generuje umiarkowane poziomy histaminy. Istnieją jednak produkty bogate
w histaminę, które mogą wywoływać reakcje zapalne i inne negatywne objawy. Produkty bogate w histaminę to:
- alkohol i inne napoje fermentowane,
- sfermentowane produkty spożywcze i produkty mleczne, takie jak jogurt i kapusta kiszona,
- suszone owoce,
- awokado,
- bakłażan,
- szpinak,
- przetworzone lub wędzone mięso,
- skorupiaki,
- ser pleśniowy.
Istnieje również wiele produktów spożywczych, które wyzwalają uwalnianie histaminy w organizmie, takich jak:
- alkohol,
- banany,
- pomidory,
- kiełki pszenicy,
- fasola,
- papaja,
- czekolada,
- owoce cytrusowe,
- orzechy, w szczególności orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne,
- barwniki spożywcze i inne dodatki.
Pokarmy, które blokują produkcję DAO obejmują:
- alkohol,
- czarną herbatę,
- yerba mate,
- zieloną herbatę,
- napoje energetyczne.
Co jeść w nietolerancji histaminy?
Jeśli masz nietolerancję histaminy, włączenie do diety produktów o niskiej zawartości histaminy może pomóc zmniejszyć objawy. Nie ma czegoś takiego jak dieta bez histaminy. Przed wyeliminowaniem konkretnych pokarmów z diety skonsultuj się z dietetykiem.
Niektóre pokarmy zawierające małą ilość histaminy to:
- świeże mięso i świeżo złowione ryby,
- owoce bez cytrusów,
- jajka,
- ziarna zbóż bezglutenowych, takich jak komosa ryżowa i ryż
- substytuty mleka, takie jak mleko kokosowe i mleko migdałowe
- świeże warzywa z wyjątkiem pomidorów, awokado, szpinaku i bakłażana
- oleje spożywcze, takie jak oliwa z oliwek
Diagnozowanie nietolerancji histaminy
Przed postawieniem diagnozy lekarz wyeliminuje inne możliwe zaburzenia lub alergie, które powodują podobne objawy. Lekarze mogą również sugerować stosowanie diety eliminacyjnej przez 14 do 30 dni. Ta dieta wymaga usunięcia wszelkich pokarmów z wysoką zawartością histaminy lub wyzwalaczy histaminy i powolnego wprowadzania ich ponownie, aby obserwować ewentualne nowe reakcje alergiczne.
Twój lekarz może również pobrać próbkę krwi do analizy, jeśli masz niedobór DAO.
Innym sposobem diagnozowania nietolerancji histaminy jest test nakłuwania. W 2011 roku zbadano skuteczność testu nakłuwania w celu rozpoznania nietolerancji histaminy. Badacze nakłuwali skórę 156 osób i zastosowali 1-procentowy roztwór histaminy. Dla osób z podejrzeniem nietolerancji histaminy test nakłuwania był dodatni dla 79 procent, ujawniając mały czerwony, swędzący guz na badanym obszarze, który nie ustępował w ciągu 50 minut.
Podsumowanie
Nietolerancja histaminy może powodować nieprzyjemne objawy, ale może być leczona dietą o niskiej zawartości histaminy. Nietolerancja histaminy nie powinna być diagnozowana samodzielnie, ponieważ jej objawy są podobne do innych alergenów, zaburzeń lub zakażeń. Jeśli uważasz, że możesz mieć nietolerancję lub masz niestandardowe objawy, porozmawiaj z lekarzem.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Kofler L, et al. (2011). Histamine 50-skin-prick test: A tool to diagnose histamine intolerance.
- Maintz L, et al. (2007). Histamine and histamine intolerance.
- Mayo Clinic Staff. (2018). Allergy skin tests.
- Things to discuss with your doctor and what to consider before you start a low-histamine diet. (n.d.). [/bg_collapse]
Sylwia Lelonek
Related posts
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Dlaczego np serki wiejskie, odżywka białkowa – niby są na diecie anty-histaminowej niewskazane?
nabiał np ser biały?
W publikacjach żywieniowych, dietach raczej znajdują się te produkty. A co z kaszami ?