W ostatnim tekście nakreśliłem nieco rolę ryb, tłuszczu rybiego i wielonienasyconych kwasów z rodziny omega 3 w naszym organizmie. Przytoczyłem też dane dotyczące spożycia ryb w Polsce, które specjalnie optymizmem nie napawały. Wiemy, że w przypadku nieodpowiednio niskiego ich spożycia (szczególnie gatunków tłustych jak łosoś, czy chociażby makrela ) warto sięgać po suplementację.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Suplementacja kwasami omega-3
Najczęściej sięgamy po tran lub skoncentrowany olej rybi standaryzowany na zawartość kwasów n-3. Jak jednak ma się sprawa z suplementami zawierającymi olej pozyskiwany ze skorupiaka – kryla? Nieco już wiemy, poniżej dalszy ciąg naukowych dowodów dokumentujących wpływ interwencji z jego użyciem na ludzi.
Nieco danych naukowych dla ambitnych
Rok 2018 był okresem kiedy opublikowano parę naprawdę fajnych prac poświęconych zastosowaniu oleju z kryla.
Pierwsza z omawianych, pod kierownictwem Amandy Rundblad i jej zespołu norweskich badaczy miała na celu ocenę markerów ryzyka kardiologicznego. Co ciekawe w protokole nie stosowano jedynie oleju z kryla, a wkomponowano w niego również ryby chude i tłuste co daje nam dosyć szeroki przekrój. Próba trwała 2 miesiące (8 tygodni), była oczywiście randomizowana, a obejmowała 36 uczestników w różnym wieku (18-70 r.ż.). Charakteryzował ich poziom trójglicerydów na poziomie1,3-4mmol/l, przy normach do 1,54 (kobiety) i 1,82 (mężczyźni). Badanych podzielono na 3 grupy przyjmujące 4g oleju z kryla, ryby w ilości zgodnej z zaleceniami lub olej kontrolny (najpewniej wysokooleinowy olej słonecznikowy barwiony astaksantyną dla upodobnienia do oleju z kryla – patrz akapit poniżej) w ilości 4g.
Ilość spożywanych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 była zbliżona (4,1g w grupie ryb, 4,6g w grupie oleju z kryla). Na przestrzeni próby nie odnotowano zmian pomiędzy grupami w poziomie trójglicerydów, zaobserwowano natomiast szereg pozytywnych modyfikacji grupie konsumujących kwasy n-3 z kryla, a dokładniej – wzrost zawartości cholesterolu, estrów cholesterolu, niezestryfikowanych cząsteczek cholesterolu i lipidów w cząsteczkach cholesterolu o bardzo niskiej gęstości (VLDL). Różnicującym aspektem był wpływ na glikemię oraz poziom witaminy D – wpływ na poziom glukozy wykazała jedynie suplementacja olejem z kryla, spożywanie ryb skutkowało natomiast wzrostem stężenia witaminy D w ustroju. Naukowcy podkreślają pozytywny wpływ suplementacji olejem z kryla na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego u badanej grupy.
Kolejna praca, tego samego zespołu miała określić czy suplementacja wpływa na m.in. poziom stanu zapalnego w organizmie (po lekturze protokołu badania odnoszę wrażenie, że były to dwie prace poświęcone eksperymentowi przeprowadzonemu na tej samej grupie, jednak z oznaczaniem odmiennych parametrów). Po 8 tygodniach nie zaobserwowano istotnych zmian w poziomie markerów zapalenia (choć czynnik martwicy nowotworu wzrósł nieznacznie w grupie przyjmującej olej z kryla – wartość ta była jednak odrobinę poza granicą istotności statystycznej – p=0,05). W badaniu sprawdzano także wpływ na ekspresję poszczególnych genów – wykazano, że suplementacja krylem obniża ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm glukozy i cholesterolu oraz beta-oksydację, natomiast olej słonecznikowy ograniczał geny odpowiedzialne za reakcje zapalne. Na ten moment niestety nie sposób wyciągnąć jednoznaczne wnioski z tych wyników (choć myślę osobiście, że efekt hipoglikemizujący opisywany przez badaczy w poprzednim artykule, a przeze mnie wspomniany w akapicie powyżej, może wynikać właśnie z wpływu na ekspresję genów odpowiedzialnych za jej metabolizm)
Kolejna praca może Was zainteresować – dotyczy sygnalizacji mTOR w treningu siłowym!!! Amerykanie, pod kierownictwem Johna Georgesa zaprojektowali eksperyment w którym stosowali mioblasty do określenia sygnalizacji mTOR po stymulacji olejem z kryla bądź fosfatydylocholiną uzyskiwaną z soi. Drugą częścią eksperymentu było podawanie trenującym siłowo uczestnikom 3g oleju z kryla/d lub placebo (randomizowana i podwójnie ślepa próba) przez okres 8 tygodni. Uczestnicy brali udział w 80tygodniowym programie treningu siłowego. Oceniano zarówno maksymalną siłę, ale także moc szczytową oraz subiektywny odbiór zmęczenia/wypoczęcia. Jednocześnie przeprowadzano morfologię, analizę moczu i oceniano panel metaboliczny sportowców. Zwrócono także uwagę na funkcje poznawcze.
Po przeprowadzeniu wspomnianych prób zaobserwowano, że olej z kryla istotnie silniej stymuluje sygnalizację mTOR w porównaniu z fosfatydylocholiną i kontrolą (oliwa). Nie odnotowano różnic w badanych parametrach krwi i moczu. Beztłuszczowa masa ciała grupie przyjmującej olej z kryla wzrosła o ponad 2%, jednak porównując ten wynik pomiędzy grupami – okazał się on niestety nieistotny statystycznie. Cóż to oznacza? Ano na pewno potrzebujemy więcej badań…
I podsumowanie dla praktyków
Wciąż wiele niewiadomych w kontekście oleju z kryla, mamy jednak już nieco więcej informacji i względnych „pewników” niż jeszcze parę lat temu. Suplementacja olejem z kryla wydaje się być bezpieczna i dobrze tolerowana, a przy tym wpływa na nas nieco podobnie jak suplementacja olejem rybim bądź spożycie ryb. Interesującym może okazać się fakt modulacji ekspresji genów i wpływu hipoglikemizującego. Również stymulacja kinazy mTOR (choć na razie na modelu tkankowym) wydaje się być bardzo obiecującą, jednak jak sami badacze podkreślili – to na razie badanie pilotażowe i na rozjaśnienie tej kwestii przyjdzie nam poczekać. Czy warto stosować suplementację olejem z kryla? Jeśli ma to być zastępnik oleju rybiego, a różnica cenowa nie jest znaczna – nie widzę przeciwwskazań, jeśli jednak miałbyś rezygnować z ryb na rzecz takowej suplementacji – nie skłaniałbym się ku takiemu postępowaniu. W końcu ryby to nie tylko EPA i DHA, ale także pełnowartościowe białko i mnogość innych, nie zawsze w pełni poznanych, substancji aktywnych biologicznie!
CZĘŚĆ 1
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/291F661B1AF4512F2AEF542EB4A5D39B/S2048679017000647a.pdf/effects_of_krill_oil_and_lean_and_fatty_fish_on_cardiovascular_risk_markers_a_randomised_controlled_trial.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5869279/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5944280/pdf/JNME2018-7625981.pdf [/bg_collapse]
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….