Popularne artykuły

Naturalny słodzik bez kalorii – stewia
Badania suplementów

Naturalny słodzik bez kalorii – stewia 

Chcąc zrezygnować z cukru, warto zacząć od wprowadzenia naturalnych słodzików do diety. Jesteśmy przyzwyczajeni do słodkiego smaku i trudno będzie z niego zrezygnować, zwłaszcza na początku. Czy stewia to dobry wybór? Czy jest bezpieczna dla zdrowia? 


Co to stewia?

Stevia rebaudiana to roślina, który można znaleźć przede wszystkim w Brazylii i Argentynie. Liście stewii zawierają glikozydy stewiolowe (główny składnik ekstraktu z liści), które są używane jako substancje słodzące. Ekstrakty nie są całkowicie czyste, jeśli czuć gorzki posmak w produktach  wykorzystujących ten rodzaj słodzika, dlatego podjęto niemałe wysiłki, aby lepiej oczyścić ekstrakty. Istnieje wiele różnych rodzajów glikozydów stewiolowych. Większość słodzików pochodzących z glikozydów stewiolowych może być stosowana globalnie w przemyśle spożywczym, o ile są one wysoce oczyszczone i spełniają określone standardy.

Jak metabolizuje się stewia?

Stewia nie jest trawiona w żołądku, a zamiast tego są rozkładana przez bakterie w naszych jelitach, które zużywają to na energię. To wyjaśnia w prosty sposób, dlaczego te substancje słodzące są uznawane za produkty „zero kalorii”. Stewiole mogą być wysłane do wątroby, aby tam być zmetabolizowane, a następnie ostatecznie wydalone.

Czy stewia jest bezpieczna?

Wysoce oczyszczona stewia jest uważana za bezpieczną do spożycia. W badaniu przeprowadzonym na szczurach karmionych różnymi dawkami glikozydów stewiolowych przez dwa lata, nie stwierdzono wzmożonego rozwoju nowotworów złośliwych (we wszystkich badanych dawkach). Jednak przy najwyższej dawce obserwowane były niekorzystne zmiany w nerkach, masie ciała i długości życia. W badaniach na zwierzętach nie zaobserwowano negatywnych skutków stosowania glikozydów stewiolowych o wysokiej czystości. Wiele badań przeanalizowanych w tym przeglądzie zawiera zapis dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI), którego poszczególne osoby powinny przestrzegać.

Na podstawie dowodów z szeregu publikacji wykazano, że glikozydy stewiolowe nie są genotoksyczne, co oznacza, że nie wpływają one na integralność genetyczną komórek. Ponadto badania dotyczące bezpieczeństwa u ludzi wykazały, że niektóre dawki stewii (glikozydu stewiolowego) nie wykazywały niepożądanych reakcji na ciśnienie krwi lub na poziom glukozy we krwi na czczo u osób chorych na cukrzycę i osób zdrowych. Oznacza to, że stewia jest bezpieczna dla osób z cukrzycą, gdyż n ie podnosi stężenia glukozy we krwi!

Niektóre badania sugerują, że glikozydy stewiolowe mają korzystny wpływ na stabilizowanie poziomu glukozy we krwi w porównaniu do zwykłych cukrów. Ponadto, stewia nie wydaje się być próchnicogenna w porównaniu z sacharozą, ale należałoby je dalej ocenić w bardziej długoterminowych badaniach.

Stewia - gdzie kupić?

Stewię warto kupować w zaufanych miejscach, które potwierdzają jej jakość certyfikatami. Dzięki temu mamy pewność, że otrzymamy bezpieczny produkt.

Stewia jako dodatek będzie miała świetny wpływ na organizm:

  • ma działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne,
  • poprawia pracę trzustki,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • nie powoduje skoków glukozy,
  • nie powoduje próchnicy.

Stewia to świetny wybór nie tylko na diecie redukcyjnej, ale również u każdego, kto chce zadbać o swoją dietę.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. Samuel, P et al. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. The Journal of Nutrition. 2018;148(7):1186S-1205S. doi:

https://doi.org/10.1093/jn/nxy102. [/bg_collapse]

Related posts

2 Comments

  1. Dietetyk Na Walizkach

    Jest bezpieczna, ponieważ w przeciwieństwie ksylitolu nie powoduje biegunek przy większych ilościach. Jednak tak naprawdę nie warto nadużywać jej cennych właściwości, a raczej stopniowo odzwyczajać się od smaku słodkiego 🙂

    1. Jolanta

      Chciałam zapytać czy zatem bezpiecznie jest wprowadzić stewię w tabletkach do diety rodziny z dziecmi, które nie potrafią wypić herbaty bez cukru, ograniczając użycie tego słodzika do 1-2 tabletek dziennie? Z powyższego wynikaloby że tak. Czy powinnam na coś jeszcze zwrócić uwagę? Chciałabym ograniczyć cukier w diecie dzieci i unikać dodawania/dosladzania napojów.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *