Popularne artykuły

Czy kurkumina może wspomagać utratę masy ciała?
Natural herb food supplement turmeric veggie capsules and spoon with orange curcumin powder on clay plate. Organic Turmeric extract, Curry Extract, Diferuloylmethane, JiangHuang, Curcuma Longa
Healthy Lifestyle

Czy kurkumina może wspomagać utratę masy ciała? 

Ostryż długi popularnie zwany kurkumą (Curcuma longa L.) to rodzaj rośliny przyprawowej, należącej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która jest powszechnie uprawiana w tropikalnym regionie południowej i południowo-zachodniej Azji. Od wielu lat kurkuma odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych takich krajów, jak: Indie, Malezja, Iran, Chiny, Tajlandia oraz Polinezja Francuska, w których często stosowana jest jako żółta przyprawa mająca istotny wpływ na charakter, kolor i smak rozmaitych potraw. Kurkuma jest również znana od wieków w Indiach i Chinach jako środek wspomagający leczenie problemów skórnych, infekcji, depresji oraz chorób związanych ze stresem [1].

Kurkumina – aktywny składnik kłączy ostryżu długiego

Pozytywny wpływ kurkumy na zdrowie człowieka wynika w głównej mierze z zawartości bioaktywnego związku polifenolowego, zwanego kurkuminą, który charakteryzuje się pomarańczowo-żółtą barwą oraz dużą lipofilnością (substancja rozpuszczalna w tłuszczach). Na podstawie wyników przeprowadzonych dotychczas badań zarówno przedklinicznych, jak i klinicznych wiadomo, że kurkumina wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwhiperlipidemiczne i przeciwnowotworowe, a także hepato-, kardio- oraz neuroprotekcyjne. Dzięki szerokiemu spektrum działania kurkumina może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu oraz leczeniu różnych chorób, w tym autoimmunizacyjnych, nowotworowych, neurologicznych, sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy. Należy jednak podkreślić, że wyjątkowo niska biodostępność kurkuminy po podaniu doustnym, utrudnia zastosowanie jej jako środka terapeutycznego w przypadku wielu wymienionych schorzeń, dlatego w ostatnich latach opracowano i zastosowano liczne technologie w celu przezwyciężenia tego ograniczenia, m.in.: liposomy, nanocząstki, micele polimerowe, mikroemulsje czy kompleks fosfolipidów [1, 2].

Czy suplementacja kurkuminy wspomaga proces odchudzania?

Systematyczna praca przeglądowa z 2018 roku, obejmująca 8 RCTs (randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych) ujawniła, że długotrwałe przyjmowanie kurkuminy w bardziej biodostępnej formie może przyczyniać się do zmniejszenia nadmiernego stopnia otłuszczenia ciała [3]. Z kolei niedawno w wysoko notowanym czasopiśmie naukowym „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” ukazała się metaanaliza 11 RCTs o łącznej liczbie 876 uczestników (w tym 53 % kobiet), której celem była ocena wpływu suplementacji kurkuminy na masę ciała, wskaźnik BMI i obwód talii [4]. Rezultaty niniejszej metaanalizy wykazały znaczący wpływ stosowania kurkuminy na masę ciała (- 1,14 kg) i wskaźnik BMI (- 0,48 kg/m2), jednakże nie stwierdzono istotnego wpływu na obwód talii u badanych. Jak się bowiem jednak okazało po analizie podgrup, kurkumina miała znaczny wpływ na obwód talii u osób z nadwagą, przyjmujących co najmniej 1000 mg na dobę przez okres minimum 8 tygodni.

Zastosowanie kurkuminy u pacjentów z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby

Najświeższe doniesienia naukowe (dwie metaanalizy RCTs opublikowane na początku obecnego roku) ujawniły również, że suplementacja kurkuminy przez okres przynajmniej 8 tygodni może prowadzić do znaczącego zmniejszenia wskaźnika BMI (- 0.34 kg/m2) i obwodu talii (- 2,2 cm) u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby [5, 6]. Co więcej, regularne przyjmowanie kurkuminy przez pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby zaowocowało znacznym zmniejszeniem stężeń we krwi takich parametrów, jak: AlAT, AspAT, cholesterol całkowity, glukoza i insulina na czczo oraz wskaźnik HOMA-IR [6].

Wnioski

Rezultaty przeprowadzonych do chwili obecnej RCTs wykazały, że systematyczne przyjmowanie kurkuminy w najbardziej biodostępnej formie może wspomagać proces odchudzania u osób z nadmiernym stopniem otłuszczenia ciała. Zgromadzone dowody naukowe sugerują, że co najmniej dwumiesięczna suplementacja kurkuminy w dawce od 500 do 1000 mg na dobę może mieć pozytywny wpływ na redukcję otyłości brzusznej oraz zawartości trzewnej tkanki tłuszczowej, które są silnie związane z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. Kocaadam B., Şanlier N.: Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Sep 2;57(13):2889-2895.
  2. Liu W., Zhai Y., Heng X., et al.: Oral bioavailability of curcumin: problems and advancements. J Drug Target. 2016 Sep;24(8):694-702.
  3. Hariri M., Haghighatdoost F.: Effect of Curcumin on Anthropometric Measures: A Systematic Review on Randomized Clinical Trials. J Am Coll Nutr. 2018 Mar-Apr;37(3):215-222.
  4. Mousavi S.M., Milajerdi A., Varkaneh H.K., et al.: The effects of curcumin supplementation on body weight, body mass index and waist circumference: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(1):171-180.
  5. Baziar N., Parohan M.: The effects of curcumin supplementation on body mass index, body weight, and waist circumference in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020 Mar;34(3):464-474.
  6. Jalali M., Mahmoodi M., Mosallanezhad Z., et al.: The effects of curcumin supplementation on liver function, metabolic profile and body composition in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020 Jan;48:102283. [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *