Witajcie!
Słowo "dieta" i nagle na myśl ci przychodzi suchy kurczak z ryżem bez sosu. Do picia tylko woda i owsianka na wodzie. Tak to nie wygląda, przynajmniej w moim przypadku. Każdy mój posiłek zwykle należy do tych pożądanych, nieprzetworzonych lub nisko przetworzonych, a smakuje mi niezmiernie, czekam za każdym z niecierpliwością. Wystarczy troszkę wyobraźni w kuchni i można zjeść smacznie, zdrowo, sportowo i być najedzonym.
Na masie filet z kurczaka jem może raz na 2-3 dni, a ryż średnio 1-2 razy w tygodniu, a nadal moje posiłki są odpowiednio skomponowane pod względem makroskładników, zawartości witamin, składników mineralnych, a także zawartości błonnika itd.
Aktualnie codziennie moje żywienie wygląda troszkę inaczej.
Korzystam z aplikacji mobilnej FITATU, gdzie mam rozpisane makroskładniki swojej diety (ilość białka, tłuszczu, węglowodanów), a także kalorykę.
Przykładowo na śniadanie zjadam jajecznice z 300 g jaj i 50 g sera żółtego i wpisuje to w aplikację, która podlicza mi ile kcal i jakie makro miał ten posiłek.
Jak widać w tym posiłku spożyłem 50 g białka, 42 tłuszczu i 1,8 węglowodanów.
Na drugi posiłek nie mam ochoty na owsiankę to wcinam burgery z mięsa mielonego z szynki wieprzowej, wpisuje w aplikację wagę bułki i mięsa i znowu podlicza mi ile zjadłem kcal itd.
Tak jak mówiłem, każdy posiłek jest pełnowartościowy, a nie jest to suchy ryż z kurczakiem, którego także bardzo lubię.
Ostatni posiłek dobieram tak aby wyrównać kalorie, które mam ustalone do spożycia na dany dzień, a także ilość białka, węglowodanów i tłuszczu.
Oczywiście przestrzegam pewnych zasad, staram się aby każdy posiłek był zbilansowany, zawierał odpowiednie ilości węglowodanów i białka czy też tłuszczu, to nie jest tak, że na śniadanie zjem 200 g białka, a potem już w kolejnych posiłkach tylko po 10 g, ma być to w miarę równo podzielone, organizm niech sobie stopniowo dozuje składniki, a nie zostanie obciążony kosmiczną ilością jednorazowo.
Początki są trudne, ale potem to już wszystko mamy w jednym paluszku, taki system żywienia stosuje głównie w okresie masowym, kiedy na troszkę więcej mogę sobie pozwolić. Na redukcji zwykle swoją dietę opieram na mniejszej gamie produktów, z racji tego, że cenię sobie nasycenie dobieram wtedy produkty, które jak najdłużej trzymają sytość. Głodny Polak to zły Polak!
Omlet ze 100 g mąki pełnoziarnistej, 2 jaj kurzych, w środku banan. Czy aby ten posiłek był niezdrowy? A przecież to może być alternatywa kurczaka i ryżu 🙂 Wystarczy bardziej rozrzedzić ciasto wodą i już mamy naleśniki widoczne na prawym zdjęciu.
Płatki owsiane na wrzątku z super smacznym białkiem od MUSCLE-ZONE!
https://www.muscle-zone.pl/bialka-serwatkowe-mieszanki-wpc-wpi-wph/whey-delicious-1000g
Po prawej stronie wafle ryżowe z chudym twarogiem i syropem zero kcal o smaku truskawki. Czy jak zjemy 100 g wafli ryżowych za 100 g ryżu i 200 g chudego twarogu zamiast 200 g fileta z indyka coś się stanie? Nie bądźmy niewolnikami tego sportu. Bardzo lubię ryż, bardzo lubię kurczaka, jem tego w ciągu roku dużo, ale czasami też się od życia należy, nie objadam się słodyczami, fastfoodami, przetworzonym jedzeniem z kosmiczną ilością konserwantów. Staram się po prostu zachować równowagę 🙂
Gdy w okresie startowym mam stałą rozpiskę np 300 g jaj, 4 x 100 g ryżu + filet itd itd. To i tak rotuje produktami, za ryż zjadam różnego rodzaju kasze, ziemniaki itd. Filet z kurczaka zastępuje np. chudą rybą czy wołowiną.
A U WAS JAK TO WYGLĄDA? PISZCIE W KOMENTARZACH! JESTEM MEGA CIEKAWY!
Zapraszam do siebie na fp!
Jakub Kola
Related posts
5 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Czesc, chciałbym zapytać jak przyrządzasz mięso do burgera oraz czy korzystasz z mięsa mielonego do innego typu dań np do makaronów?
Pozdrawiam
Mięso mielone często jest złe jakościowo więc ja bym nie polecał jego używania do czegokolwiek. No chyba, że chce ci się mielić dobre jakościowo mięso samemu.
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne, niedobre ani drogie. To są tylko wymówki! Ja wydaję na jedzenie tygodniowo około 60 zł, bo przecież warzywa i owoce nie są jakieś drogie a to na nich opiera się moje odżywianie. Ważne aby dieta była też zróżnicowana. 🙂
Super wpis, budujący dla tych, którzy dopiero myślą o diecie i są trochę przerażeni 😀
Pozdrawiam!
Jem tego samego omleta, ale nigdy nie wpadlabym na pomysl rozcienczenia go z woda na tyle, zeby wyszedl z niego nalesnik. Pomysl mega I na pewno urozmaica zycie 🙂