Popularne artykuły

czteroskładnikowe ciastka paleo kokosowe bez pieczenia
Odchudzanie

czteroskładnikowe ciastka paleo kokosowe bez pieczenia 

 

IMG_8627

Mam dziś dla Was przepis banalny , czteroskładnikowy, który możecie sobie zrobić szybciutko, w chwilach słabości, jak i do Waszego posiłku jako źródło dobrego tłuszczu, do kawy z odżywką białkową i matcha 🙂 ;).

Potrzebujemy tylko:

1/3 szkl oleju kokosowego tłoczonego na zimno

1/3 szkl kakao

1/3 szkl erytrolu zmielonego na puder zalany łyżką wody i w niej rozpuszczony

1 szklanka wiórek kokosowych lub mniej

szczypta soli, ktora podbije nam smak czekolady

 

Olej kokosowy tłoczony na zimno jest uniwersalnym olejem, który można spożywać na zimno bądź na nim smażyć.Jednak ja preferuje jeść go na zimno, szczególnie jako czekolada XD.

Bardzo korzystnie wpływa na naszą tarczycę. Stymuluje pracę tarczy, działa antyseptycznie. Zawiera kwas laurynowy (44-51%), który naturalnie występuje tylko w kokosie oraz mleku matki. Kwas laurynowy odpowiada za budowę odporności organizmu i jest znany ze swoich niezwykle silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych. Określany jest naturalnym antybiotykiem, nie naruszającym flory bakteryjnej organizmu. Zawiera średnie trójglicerydy (MCT), które szybko są metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie i dodatkowo przyspiesza metabolizm. Bardzo ważna jest jakość oleju kokosowego. Od niedawna w Polsce jest już dostępny Olej Soncone, zimnotłoczony nierafiowany virgin, który ma atest laboratorium Hamilton. Ja używam tylko jego. Ci co próbowali, wiedzą dlaczego. Jeszcze żaden inny olej, którego próbowałam tak nie smakował i nie pachniał !! <3

IMG_9022

Co robimy:

  1. Wszystkie składniki (oprócz wiórek kokosowych) dodajemy do rondelka i podgrzewamy na płycie delikatnie mieszając, aż wszystko stanie się płynne.
  2. Następnie łyżką mieszamy ze sobą składniki do całkowitego połączenia, masa powinna lekko zgęstnieć.
  3. Zdejmujemy rondelek z płyty, dodajemy wiórki kokosowe do masy i lepimy ciasteczka:)
  4. Ciasteczka układamy na tacce lub deseczce do krojenia zabezpieczonej folią kuchenną lub aluminiową. Mi wyszło ok 14, ale możecie sami zadecydować o ich wielkości i ilości:)
  5. Wstawiamy je na godzinkę lub dłużej do zamrażarki , później przetrzymujemy ciacha w lodówce lub zamrażarce:)

Smacznego!

IMG_9023 IMG_9024

 

Related posts

1 Comment

  1. Agata

    Hej! Troszkę off-top bo nie w kwestii tego akurat przepisu, ale zauważyłam, że w swoich smakołykach stosujesz agar – chciałam zapytać o Twój stosunek do łatwiej dostępnej (i dużo tańszej) żelatyny wieprzowej? Czy niekorzystnie wpływa na organizm czy można śmiało zastępować w przepisach? Z góry dziękuję!

Dodaj komentarz

Required fields are marked *