Mam dziś dla Was przepis banalny , czteroskładnikowy, który możecie sobie zrobić szybciutko, w chwilach słabości, jak i do Waszego posiłku jako źródło dobrego tłuszczu, do kawy z odżywką białkową i matcha 🙂 ;).
Potrzebujemy tylko:
1/3 szkl oleju kokosowego tłoczonego na zimno
1/3 szkl kakao
1/3 szkl erytrolu zmielonego na puder zalany łyżką wody i w niej rozpuszczony
1 szklanka wiórek kokosowych lub mniej
szczypta soli, ktora podbije nam smak czekolady
Olej kokosowy tłoczony na zimno jest uniwersalnym olejem, który można spożywać na zimno bądź na nim smażyć.Jednak ja preferuje jeść go na zimno, szczególnie jako czekolada XD.
Bardzo korzystnie wpływa na naszą tarczycę. Stymuluje pracę tarczy, działa antyseptycznie. Zawiera kwas laurynowy (44-51%), który naturalnie występuje tylko w kokosie oraz mleku matki. Kwas laurynowy odpowiada za budowę odporności organizmu i jest znany ze swoich niezwykle silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych. Określany jest naturalnym antybiotykiem, nie naruszającym flory bakteryjnej organizmu. Zawiera średnie trójglicerydy (MCT), które szybko są metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie i dodatkowo przyspiesza metabolizm. Bardzo ważna jest jakość oleju kokosowego. Od niedawna w Polsce jest już dostępny Olej Soncone, zimnotłoczony nierafiowany virgin, który ma atest laboratorium Hamilton. Ja używam tylko jego. Ci co próbowali, wiedzą dlaczego. Jeszcze żaden inny olej, którego próbowałam tak nie smakował i nie pachniał !! <3
Co robimy:
- Wszystkie składniki (oprócz wiórek kokosowych) dodajemy do rondelka i podgrzewamy na płycie delikatnie mieszając, aż wszystko stanie się płynne.
- Następnie łyżką mieszamy ze sobą składniki do całkowitego połączenia, masa powinna lekko zgęstnieć.
- Zdejmujemy rondelek z płyty, dodajemy wiórki kokosowe do masy i lepimy ciasteczka:)
- Ciasteczka układamy na tacce lub deseczce do krojenia zabezpieczonej folią kuchenną lub aluminiową. Mi wyszło ok 14, ale możecie sami zadecydować o ich wielkości i ilości:)
- Wstawiamy je na godzinkę lub dłużej do zamrażarki , później przetrzymujemy ciacha w lodówce lub zamrażarce:)
Smacznego!
Karola Kocieda
Related posts
Moje ulubione risotto
Sukraloza – czy jest szkodliwa?
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Hej! Troszkę off-top bo nie w kwestii tego akurat przepisu, ale zauważyłam, że w swoich smakołykach stosujesz agar – chciałam zapytać o Twój stosunek do łatwiej dostępnej (i dużo tańszej) żelatyny wieprzowej? Czy niekorzystnie wpływa na organizm czy można śmiało zastępować w przepisach? Z góry dziękuję!