Popularne artykuły

Czarny pieprz – dlaczego najlepiej spożywać go razem z kurkumą?
Healthy Lifestyle

Czarny pieprz – dlaczego najlepiej spożywać go razem z kurkumą? 

Czarny pieprz jest przyprawą znaną na całym świecie. Poza tym, że jest on określany jako "król przypraw", może wykazywać silne właściwości przeciwutleniające, ale także wiele innych korzyści związanych ze zdrowiem. Związki zawarte w czarnym pieprzu - zwłaszcza jego składnik aktywny, czyli piperyna - mogą chronić przed uszkodzeniem komórek, poprawiać wchłanianie składników odżywczych, a także wspomagać trawienie. Co ciekawe, w połączeniu z kurkumą stanowią bardzo silny związek.

Chociaż nadal często czarny pieprz jest uważany jedynie za zwykłą przyprawę, my postaramy się przedstawić jego kilka właściwości zdrowotnych, popartych badaniami naukowymi.


Właściwości przeciwutleniające

Przeciwutleniacze są to związki, które zwalczają uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. W jednym z badań stwierdzono, że ekstrakty z czarnego pieprzu były odporne na ponad 93% szkodliwego działania wolnych rodników.

Ponadto w innym badaniu przeprowadzonym na szczurach zaobserwowano, że zwierzęta karmione dietą wysokotłuszczową oraz czarnym pieprzem wykazywały niewielkie zmiany w ilości wolnych rodników w organizmie. Kolejne badania, tym razem przeprowadzone w probówkach, na ludzkich komórkach nowotworowych wykazały, że ekstrakt z czarnego pieprzu jest w stanie zahamować do 85% uszkodzeń komórek związanych z rozwojem raka. Czarny pieprz zawiera także inne związki wykazujące właściwości przeciwzapalne takie jak np. olejki eteryczne, limonen i beta-kariofilen.

Aby potwierdzić dobroczynne działanie przeciwutleniaczy zawartych w czarnym pieprzu, należałoby przeprowadzić badania na ludziach. Do tej pory wszystkie przeprowadzone badania na ten temat były wykonywane w probówkach lub na zwierzętach.


Kurkuma lepiej działa w połączeniu z czarnym pieprzem

W ostatnich latach badania potwierdziły, że kurkuma posiada właściwości lecznicze. Zarówno kurkuma, jak i czarny pieprz mają składniki aktywne, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, ale także potrafią walczyć z różnego rodzaju chorobami. Podczas gdy kurkumina i piperyna mają swoje własne korzyści zdrowotne, jeszcze lepiej działają razem.

Niestety sama kurkumina z kurkumy jest słabo wchłaniana. Przyjmowana samodzielnie może spowodować utratę dobroczynnych właściwości. Jednak dodanie do niej czarnego pieprzu zupełnie zmienia postać rzeczy.

Badania wykazują, że połączenie piperyny zawartej w czarnym pieprzu z kurkuminą zawartą w kurkumie zwiększa wchłanialność kurkumy nawet o 2000%. Inne badanie potwierdziło, że dodanie 20 mg piperyny do 2 gramów kurkuminy znacznie zwiększyło jej wchłanianie.

Obecnie istnieją dwie teorie na temat tego, jak to działa. Po pierwsze, piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelit do krwiobiegu. Po drugie, może spowolnić rozkład kurkuminy przez wątrobę, zwiększając jej poziom we krwi. W rezultacie łączenie kurkuminy z piperyną zwiększa jej potencjalne korzyści zdrowotne.

Można również zwiększyć wchłanianie kurkumy poprzez spożywanie jej w połączeniu z tłuszczem, który także zwiększa jej absorpcje. Jednak najlepszy ze wszystkich składników jakie moglibyśmy połączyć z kurkumą, aby zwiększyć jej wchłanialność, okazuje się być piperyna.


Jakie właściwości ma pieprz czarny w połączeniu z kurkumą?

Przede wszystkim taka mieszanka może zmniejszać poziom cholesterolu, a także wspomagać leczenie wrzodów żołądka. Kurkuma wraz z piperyną przyspiesza metabolizm, przez co przy zachowaniu odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej, mogą przyczyniać się do utraty masy ciała. Takie połączenie wykazuje właściwości przeciwzapalne, ale także przeciwbólowe. Wpływa również pozytywnie na zaburzenia pamięci związane z chorobą Alzheimera.czarny pieprz


Pieprz zwiększa wchłanianie substancji odżywczych

Czarny pieprz może zwiększyć wchłanianie i funkcję niektórych składników odżywczych i korzystnych związków. Oprócz polepszenia absorpcji kurkuminy, badania wykazują, że czarny pieprz może poprawić wchłanianie beta-karotenu - związku znajdującego się w warzywach i owocach, którego organizm przekształca w witaminę A.

Beta-karoten działa jako silny przeciwutleniacz, który może zwalczać uszkodzenia komórek, a tym samym zapobiegać chorobom serca. 14-dniowe badanie przeprowadzone u zdrowych osób dorosłych wykazało, że przyjmowanie 15 mg beta-karotenu z 5 mg piperyny znacznie zwiększało stężenie beta-karotenu we krwi, w porównaniu do przyjmowania samego beta-karotenu.

Piperyna zwiększa także wchłanianie składników odżywczych oraz witamin z grupy B, witaminę C, bromelainy, selen i koenzymu Q10.


Pomoc w trawieniu

Czarny pieprz może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie żołądka. Spożywanie czarnego pieprzu może stymulować uwalnianie enzymów w trzustce i jelitach, które pomagają trawić tłuszcz i węglowodany.

Badania na zwierzętach wykazują, że czarny pieprz może również zapobiegać biegunce poprzez hamowanie skurczów mięśni w przewodzie pokarmowym i spowolnienie trawienia pokarmów. Może także łagodzić oraz eliminować problemy z żołądkiem. Zapobiega zaparciom oraz kolkom. Znany jest również jako lek na niestrawność w postaci tzw. "wódki z pieprzem". Stymuluje również pocenie się, co umożliwia organizmowi pozbywać się toksyn z organizmu.

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że piperyna w dawce 10 mg na kg masy ciała była porównywalna do leku przeciwbiegunkowego. Jednak, aby potwierdzić jego pozytywne działanie potrzebne jest przeprowadzenie badań na ludziach.


Czy czarny pieprz może pomóc w rzuceniu palenia?

Chociaż moda na palenie powoli zmniejsza się, w Polsce nadal pali około 9 milionów osób. Odsetek śmierci z powodu raka płuc spadł od lat 90. XX wieku niemal dwukrotnie. Nadal jednak liczba zgonów spowodowanych przez palenia papierosów w całej Polsce wynosi około 380 tysięcy rocznie. Warto więc poważnie zastanowić się nad jego rzuceniem. Okazuje się, że istnieje naturalny sposób na walkę z tym nałogiem.

Naukowcy przeprowadzili badanie dotyczące związku pomiędzy rzucaniem palenia, a olejkiem z czarnego pieprzu. Pozwoliło ono zmierzyć nasilenie chęć zapalenia u osób uzależnionych od papierosów przed i po wąchaniu oleju z czarnego pieprzu przez dwie minuty. Wyniki wydają się być obiecujące, ponieważ wykazały że olej ten może skutecznie zmniejszyć ochotę na nikotynę. Niektórzy z uczestników badania nawet rzucili palenie.

czarny pieprz


Inne właściwości czarnego pieprzu

Okazuje się, że olejek z czarnego pieprzu może pomóc w walce z chorobą E. coli . Pomaga także zwalczać gronkowca. Ta niezwykle popularna przyprawa może zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz nadciśnieniu. Według badań z 2013 roku, olejek z czarnego pieprzu naturalnie hamuje dwa enzymy, które rozkładają skrobię na glukozę. Może to pomóc regulować poziom glukozy we krwi i opóźniać jej wchłanianie.

Ponadto pieprz czarny często wykorzystywany jest w diecie dla sportowców, ponieważ przyspiesza on spalanie. Wspomaga on także walkę z cellulitem, czyniąc nasz ciało szczuplejsze oraz smuklejsze.

Według medycyny ludowej, skutecznie walczy on z przeziębieniem. Działa wykrztuśnie, udrożnia górne drogi oddechowe oraz wspomaga leczenie stanów zapalnych oskrzeli oraz zatok. Można go dodać w większych ilościach do herbaty czy rosołu. Dawniej leczono nim nawet wysoką gorączkę.  Zapobiega także przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek czy przebarwień skóry. Piperyna zwiększa również odporność i działa antydepresyjnie.


Podsumowanie

Pieprz czarny wydaje się być niedocenianą przyprawą. Wielu z nas używa jej na co dzień, nie zdając sobie sprawy jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania. W połączeniu z kurkumą tworzą idealny związek przyspieszający metabolizm oraz spalanie tłuszczu.

Pieprz czarny, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wykazuje również działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Dzięki codziennym dodawaniu go do posiłków, możemy zwiększyć wchłanialność nie tylko kurkuminy, ale także innych ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, mineralnych oraz witamin.


[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

https://www.healthline.com/nutrition/10-healthy-herbs-and-spices
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20828313

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11301872
https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-and-black-pepper
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918227/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918523/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464609000656
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153179900007X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4886629/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20839630
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16503560
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17987447
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768180 [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *