Popularne artykuły

Cukier brzozowy czyli alternatywa dla białego cukru
Ciekawostki kulinarne

Cukier brzozowy czyli alternatywa dla białego cukru 

brzozy

Cukier brzozowy, zwany również ksylitolem to prawdopodobnie najzdrowsza alternatywa dla białego cukru. Pozyskiwany w całkowicie naturalny sposób z kory brzozy posiada liczne zalety i zdrowotne właściwości. Zmianę nawyków żywieniowych rozpocząłem właśnie od całkowitego wyeliminowania białego cukru z mojego menu. Dotyczyło to zarówno kolorowych gazowanych napojów, słodzenia kawy i podjadania słodyczy. Kolejne kroki to oczywiście zbilansowanie diety, usunięcie glutenu, wprowadzenie odpowiednich witamin oraz suplementów.

 

Osobiście najchętniej jako zamiennik cukru stosuję stewię, która jest znacznie słodsza od cukru, nie posiada w ogóle kalorii i jest bardzo ekonomiczna w stosowaniu. Niemniej jednak nie każdemu odpowiada jest gorzkawy posmak – dla tych właśnie osób najlepszym wyborem wydaje się cukier z kory brzozy. Nie posiada on gorzkiego posmaku i dodaje potrawom wyrazistego słodkiego smaku. Co więcej jest odporny na obróbkę termiczną więc doskonale nadaje się do pieczenia. Co najważniejsze ksylitol nie w przeciwieństwie do cukru nie ma właściwości uzależniających ani nie osłabia organizmu. W przypadku przedawkowania najgorszą opcją może być jedynie biegunka.

 

Liczby

 

- ksylitol ma ok. 40% mniej kalorii i o 75% mniej węglowodanów niż biały cukier;

- ok. 30% spożywanego ksylitolu absorbowane jest przez wątrobę a pozostała jego część rozkładana jest w przewodzie pokarmowym przez bakterie żołądkowe na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe;

- jego indeks glikemiczny to IG 8;

 

Dlaczego właśnie ksylitol?

 

- to zdrowy zamiennik białego cukru – cukier z brzozy ma kilkakrotnie niższy indeks glikemiczny i jest posiada zdecydowanie mniej kalorii od białego cukru;

- jest doskonałym wyborem dla diabetyków oraz osób dokładniej liczących kalorie ale nie zamierzających całkowicie rezygnować ze słodyczy, mogą go stosować osoby chore na cukrzycę oraz walczące z otyłością ponieważ minimalizuje on ochotę na słodkie a organizm przetwarza go przy znikomym udziale insuliny;

- ksylitol jest bezpieczny dla zębów ponieważ posiada właściwości bakteriobójcze zapobiegające powstawaniu próchnicy;

- jest naturalny i ekologiczny – ksylitol to cukier wytwarzany z brzóz i innych drzew liściastych rosnących w Finlandii, przy czym drzewa wykorzystywane w procesie produkcji oryginalnego cukru brzozowego pochodzą wyłącznie z ekologicznych i wyselekcjonowanych nasadzeń.

 

Certyfikaty i oryginalny fiński Ksylitol

 

W dzisiejszych czasach z dalekiej Azji dopływają już nie tylko podrabiane buty, odzież i elektronika ale także i żywność. Niestety dotyczy to również ksylitolu produkowanego w Chinach a produkowanego z kolb często genetycznie modyfikowanej kukurydzy. Oryginalny cukier brzozowy produkowany jest wyłącznie przez firmę Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie.

 

 

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *