Niewątpliwie olej palmowy jest wciąż obecnie powszechnie stosowanym tłuszczem jadalnym w przemyśle spożywczym ze względu chociażby na jego wysoką wydajność, ponieważ jak się okazuje, można wyprodukować nawet do 10 razy więcej oleju palmowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni w porównaniu do olejów z innych roślin oleistych [1].
Dane pochodzące z 2012 roku wskazują, że olej palmowy stanowił 32 % światowej produkcji tłuszczów i olejów, wyprzedzając nawet olej sojowy, który uprzednio pełnił rolę najważniejszego oleju roślinnego na świecie. Z owoców palmy pozyskiwane są dwa różne rodzaje oleju, mianowicie olej z ziaren palmowych (nasion) i olej palmowy otrzymywany z włóknistej otuliny orzechów (mezokarpu). Surowy olej palmowy o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu zawiera zarówno korzystne dla zdrowia składniki, takie jak triacyloglicerole, witaminę E, karotenoidy, fitosterole, jak również zanieczyszczenia, takie jak fosfolipidy, wolne kwasy tłuszczowe, gumy oraz produkty utleniania lipidów, choć te ostatnie można usunąć za pomocą procesów rafinacji.
Warto podkreślić, że olej z ziaren palmowych i olej palmowy mają różne właściwości fizyczne i chemiczne w zależności od ich zamierzonego przeznaczenia, bowiem ten pierwszy zawiera 85 % nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym głównie kwas laurynowy i mirystynowy, podczas gdy ten drugi zawiera 50 % nasyconych kwasów tłuszczowych, z czego aż 44 % stanowi kwas palmitynowy, a 5 % stearynowy oraz blisko 40 % jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwas oleinowy i 10 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie pod postacią kwasu linolowego.
Źródła pokarmowe rafinowanego oleju palmowego
Rafinowany olej palmowy znajduje się na ogół w wypiekach, cukierkach, ciastach, analogach sera, chipsach, czekoladzie, tłuszczach cukierniczych, ciastkach, oleju spożywczym, krakersach, pączkach, mrożonkach (naleśnikach, tortach, pizzy, ziemniakach), lodach, przemysłowych tłuszczach do smażenia , makaronach i płatkach owsianych typu instant, margarynach, mikrofalowym popcornie, śmietance bez mleka, maśle orzechowym, gotowych sosach sałatkowych, przekąskach, zupach, suplementach diety (preparatach witaminowych) [1].
Olej palmowy a ryzyko sercowo-naczyniowe
W metaanalizie, obejmującej 30 badań klinicznych, która została opublikowana cztery lata temu w czasopiśmie The Journal of Nutrition stwierdzono, że spożycie oleju palmowego skutkuje wyższym stężeniem lipoprotein frakcji LDL w porównaniu z olejami roślinnymi o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wyższym stężeniem lipoprotein o wysokiej gęstości HDL w odniesieniu do olejów zawierających tłuszcze trans [2]. Z kolei w dwóch innych publikacjach przeglądowych nie wykazano silnych dowodów za lub przeciw używaniu oleju palmowego w odniesieniu do ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i śmiertelności specyficznej dla chorób sercowo-naczyniowych, dlatego niewątpliwie konieczne są dalsze badania w tej materii [3, 4].
Podsumowanie
Uczestnicy włoskiego sympozjum zorganizowanego w 2017 roku przez Nutrition Foundation of Italy zgodzili się, że nie ma dowodów na konkretne skutki zdrowotne spożycia oleju palmowego w porównaniu do innych pokarmowych źródeł tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego zgodnie z wytycznymi międzynarodowymi podaż nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie powinna wynosić mniej, niż 10 % całkowitej energii w ramach zrównoważonej zdrowej diety [5]. Do chwili obecnej brak jest również dostatecznych dowodów na szkodliwe działanie oleju palmowego na zdrowie dzieci, niemniej jednak warto, aby osoby w podeszłym wieku oraz pacjenci z dyslipidemią i/lub wcześniejszymi zdarzeniami sercowo-naczyniowymi, czy nadciśnieniem tętniczym zachowali szczególną ostrożność jeśli chodzi o spożycie produktów przetworzonych bogatych w rafinowany olej palmowy [6].
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Mancini A., Imperlini E., Nigro E., Montagnese C., Daniele A., Orrù S., et al.: Biological and Nutritional Properties of Palm Oil and Palmitic Acid: Effects on Health. Molecules. 2015 Sep 18;20(9):17339-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6331788/
- Sun Y., Neelakantan N., Wu Y., Lote-Oke R., Pan A., van Dam R.M.: Palm Oil Consumption Increases LDL Cholesterol Compared with Vegetable Oils Low in Saturated Fat in a Meta-Analysis of Clinical Trials. J Nutr. 2015 Jul;145(7):1549-58. https://academic.oup.com/jn/article/145/7/1549/4616780
- Ismail S.R., Maarof S.K., Siedar Ali S., Ali A.: Systematic review of palm oil consumption and the risk of cardiovascular disease. PLoS One. 2018 Feb 28;13(2):e0193533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5831100/
- Odia O.J., Ofori S., Maduka O.: Palm oil and the heart: A review. World J Cardiol. 2015 Mar 26;7(3):144-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365303/
- Marangoni F., Galli C., Ghiselli A., Lercker G., La Vecchia C., Maffeis C., et al.: Palm oil and human health. Meeting report of NFI: Nutrition Foundation of Italy symposium. Int J Food Sci Nutr. 2017 Sep;68(6):643-655.
- Di Genova L., Cerquiglini L., Penta L., Biscarini A., Esposito S.: Pediatric Age Palm Oil Consumption. Int J Environ Res Public Health. 2018 Apr 1;15(4). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5923693/ [/bg_collapse]
Mateusz Durbas
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….