Zapewne znacie ciasto miodownik lub orzechowiec. Tym razem przepis na zamiennik tego ciasta w wariancie LCHF, czyli ciasto biszkoptowe na bazie mąki kokosowej przełożone kremem ze śmietanki kokosowej lub w wersji z nabiałem - kremem budyniowym a na wierzchu włoskie orzechy w pysznym karmelu na bazie ksylitolu lub erytrolu. Polecam przygotować je wcześniej aby "przegryzło się" przez 2 dni przed podaniem. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.
- 12 jajek o temperaturze pokojowej
- 180 g mąki kokosowej (patrz na makro bo mąki kokosowe mają bardzo różne proporcje BTW)
- 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna)
- 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 5 g proszku do pieczenia bez glutenu lub sody
- 15-20 łyżek wody
- opcjonalnie słodzik np eytrol/cukier dla osób, które ich używają
Składniki na masę kokosową:
- 120 g wiórków kokosowych
- 400 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleczka kokosowego
- 40 g oleju kokosowego
- Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia
Składniki na karmel:
- 400 ml śmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego)
- 80 g ksylitolu
- 10 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez nabiału)
- szczypta sól himalajska lub kłodawska
Dodatki:
- 250 g orzechów włoskich
W rondelku podgrzać śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i ewentualnie słodzik (ksylitol lub erytrol).
Całość wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje.
Przygotować dużą, prostokątną silikonową formę lub posmarować tłuszczem metalową formę.
Ciasto można piec z całości składników i gotowe przekroić wzdłuż dzieląc na 2 blaty lub podzielić składniki na pół i piec osobno każdy blat.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, kakao oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche.
Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C.
Gotowe ciasto wystudzić i ewentualnie przekroić na 2 blaty jeśli było pieczone w całości.
Przygotować karmel podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.
Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje czyli ok 30-40 minut.
Wystudzony blat ciasta przełożyć kremem a następnie przykryć drugim blatem.
Na wierzchu posmarować gorącym karmelem i posypać rozdrobnionymi orzechami.
Ciasto odstawić na 1-2 dni ponieważ wtedy najlepiej przechodzi smakami.
Smacznego!
—
BTW całości bez słodzików do ciasta i kremu: 2415 g, 7479 kcal, B 177 g, T 660 g, W 174 g ( z czego 80 g z ksylitolu, który nie powoduje skoków insuliny). W 100 g: 310 kcal, B 7 g, T 27 g, W 7 g.
AleksandraLCHF
Related posts
Dietetyczna pizza
Mit niezdrowej margaryny
ROZPĘDŹ SWÓJ METABOLIZM!
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….