Popularne artykuły

Ciasteczka Jaglano-Kokosowe
Odchudzanie

Ciasteczka Jaglano-Kokosowe 

Tyle szumu ostatnio wokół kaszy jaglanej, że aż chciałam wypróbować jeden z przepisów z "królową kasz" 😉

 

Ciasteczka banalnie proste w wykonaniu, niewiele składników i poza pieczeniem, samo przygotowanie ciasta idzie bardzo szybko. Wystarczy blender, blacha i papier do pieczenia oraz garnek 😉 

Składniki

  1. Kasza jaglana 100g
  2. Daktyle ok.  10-15 sztuk
  3. 2 łyżki oleju kokosowego (ok. 20 g)
  4. Cukier Kokosowy - wedle uznania, ja dałam 2 płaskie łyżeczki
  5. Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  6. Mąka kokosowa - ok. 20g (możecie dać same wiórki kokosowe, wtedy ok. 4 łyżek)
  7. Orzechy nerkowca - 20-25g

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (Jeśli chcecie, żeby ciasteczka zrobiły się bardziej chrupiące pod koniec pieczenia przełączcie na termoobieg na kilka minut)
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia
  • Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut
  • Kaszę jaglaną należy przepłukać, zalać wodą (1,5-2 szklanki) i zagotować na średnim ogniu, aż wchłonie całą wodę.
  • Kiedy kasza będzie gotowa, dodać daktyle i zblendować na gładką masę. Dodać olej kokosowy, wiórki i mąkę kokosową oraz cukier kokosowy (nadaje lekko karmelowego smaku przy wypiekach, dlatego go wybrałam, ale można użyć też erytrolu lub ksylitolu) i wymieszać.
  • Nerkowce posiekać na małe kawałki i dorzucić do masy, wymieszać łyżką i poczekać chwilkę, aż przestygnie.
  • Z ciasta formować kulki, a potem na papierze do pieczenia trochę je spłaszczyć na ciasteczka. W trakcie pieczenia nie zmieniają one kształtu. Masa jest dość lepka, więc najlepiej zmoczyć ręce przed formowaniem kulek.
  • Możecie na wierzch dodać wedle uznania: płatki migdałów, posiekane nerkowce czy inne bakalie
  • Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Czas pieczenia głównie zależy od grubości ciasteczek.

Smacznego! 🙂

img_4989

 

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *