Popularne artykuły

Chleb owsiany na zakwasie (bezglutenowy!)
Zdrowe Przepisy

Chleb owsiany na zakwasie (bezglutenowy!) 

Zainspirowała mnie książka "Bez glutenu bez wyrzeczeń" Weroniki Madejskiej. Przyznam, że upieczenie chleba z poniższego przepisu wystawiło moją cierpliwość na poważną próbę, ale jednego jestem pewna - było warto usłyszałam po degustacji tylko jedno zdanie: "I jak ja mam potem jeść ten gówniany chleb z piekarni"...  😉 Zakwas do chleba przygotowujemy trzy dni wcześniej, do tego potrzebujemy jeszcze zaczyn na który poświęcamy kolejną dobę - łącznie zatem przygotowanie takiego chleba zajmuje cztery dni. 😉

Zakwas owsiany

100 g bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę

200 ml wody gazowanej

2 łyżeczki wody z ogórków kiszonych

1 łyżeczka cukru (ksylitol)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do wysokiej szklanki lub słoika. Przykryj ściereczką i przewiąż. Odstaw do wyrośnięcia na trzy dni.

 

Chleb na zakwasie

Zaczyn

100 g zakwasu

200 g bezglutenowej mąki owsianej

175 ml wody gazowanej

Zaczyn przygotuj wcześniej - najlepiej wieczorem w dniu poprzedzającym pieczenie chleba. Wszystkie składniki wymieszaj, przełóż do miski, przykryj. Rano na wierzchu mieszanki powinny pojawić się bąbelki.

Chleb

450 g mąki (ryżowa, gryczana, bezglutenowa owsiana lub z amarantusa)

50 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

350 ml wody

1 łyżka miodu (pominęłam)

1 łyżka soli morskiej

20 g świeżych drożdży rozdrobnionych w 1/4 szklanki mleka bez laktozy

Wszystkie składniki wymieszaj z zaczynem. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno rozgrzanego piekarnika wysyp kostki lodu. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni. Krój po ostudzeniu.

chleb

 

Related posts

2 Comments

  1. MARIA

    witaj, czy dodanie drożdży jest konieczne? Jeśli tak, to czy mogą to być drożdże suszone? pozdrawiam

  2. Marcin

    Jedna uwaga ksylitol zabija drożdże więc nie będzie to dobry zmiennik cukru. Pozdr.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *