Składniki na ok 6-8 placków:
- 3 jajka
- 100 g tłustego twarogu
- szczypta soli morskiej
- ½ łyżki mielonego siemienia lnianego lub łupon babki jajowatej
- 1 łyżka ziaren słonecznika, sezamu lub innych, które lubicie w pieczywie
- opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu (placki świetnie rosną również bez spulchniacza)
Oddzielić białka od żółtek.
Twaróg, żółtka i siemię lniane (babkę jajowatą) wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Chcąc uzyskać lepszy efekt chleba do gotowej masy można dodać ziarna słonecznika, sezamu lub inne ulubione.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę.
Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wykładać łyżką placki, zachowując między nimi odległość ponieważ urosną.
Piec w temperaturze 150° C przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
Podawać z ulubionymi dodatkami tworząc przepyszne i sycące kanapki.
Smacznego!
—
BTW całości: 280g, 418 kcal, B 40 g, W 3 g, T 27 g. W 100 g: 150 kcal, B 14 g, W 1 g, T 10 g.
AleksandraLCHF
Related posts
KALORIE NA LCHF
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
cholera – ile to jest ten „łupon” babki jajowatej
Aleksandro ratuj
Wydaje mi się że łupon to po prostu łupiny, łuski, więc będzie 1/2 łyżki łuponu babki jajowatej (czyli tyle co siemienia). Mam nadzieję że pomogłam 🙂