W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem - pełniące wyjątkowo doniosłą rolę w utrzymywaniu homeostazy naszego organizmu. Pomimo, iż dzielą nas lata świetlne rozwoju ewolucyjnego to jedno jest pewne: w jednostkowo rozpatrywanym ludzkim bycie nie jesteśmy sami, a gdybyśmy nawet kiedyś sami zostali to szybko uśmierciłaby nas życiowa nieporadność. Człowiek w swej egzystencji nie jest samodzielny i wymaga permanentnego mirkobiologicznego wsparcia. Stąd też dbanie o naszych niewidocznych dla oka kompanów leży w naszym interesie. Zrozumienie istoty tej zależności choćby w zarysie (bo wspomniany mikrokosmos kryje ciągle wiele tajemnic), jest w kontekście ogólnie pojętego zdrowia priorytetem.
Jelitowy mikrokosmos
Stan jelitowego mikrobiomu wpływa na szereg rozmaitych funkcji naszego organizmu. Jelitowe bakterie za pośrednictwem syntetyzowanych związków w sposób bezpośredni lub pośredni wywierają na naszym organizmie zarówno lokalne jaki peryferyjne skutki. I tak obszar działań mikrobiomu obejmuje nie tylko regulację motorycznych i wydzielniczych funkcji przewodu pokarmowego, ale także wpływa na pracę układu immunologicznego, układu nerwowego, układu krążenia. Mało tego, aktywność mikrobów obecnych w naszych jelitach może przekładać się nawet na regulację gospodarki energetycznej ustroju!
Tematem niniejszego artykułu jest jednak inna kwestia, a mianowicie: czy krótkoterminowy akt łakomstwa może zmienić stan ekosystemu jelitowego?
Cóż, najpierw zła wiadomość: odpowiedź a zadane powyżej pytanie musi niestety być twierdząca, gdyż istnieją dowody, że gwałtowna zmiana diety już w perspektywie 24 h zmienia proporcje w obrębie mikrobioty jelitowej [1]. Co więcej szczególnie niekorzystny wpływ na stan mikrobiomu jelitowego ma tzw. dieta zachodnia, co niesie za sobą negatywne implikacje zdrowotne [2]. Dodatkowo są powody by sądzić, że niekorzystne zmiany w mikrobiocie jelitowej mogą przekładać się na wzrost ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości [3]. Dodatkowo też wiadomo, że u osób z otyłością stan mikrobiomu jest inny niż u osób szczupłych, co wskazuje na mechanizm błędnego koła: niezdrowa i obesogenna żywność sprzyja zmianom niekorzystnym w jelitowym ekosystemie, a owe zmiany sprzyjają przybieraniu na wadze. Stąd też pytanie zawarte w niniejszym wpisie jest ważne!
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Zatem przechodzimy do meritum: czy wiec faktycznie krótki (np. kilkudniowy) hiperkaloryczny epizod jest w stanie namieszać w mikrobiomie?
Uwaga: niedawno opublikowane badanie wskazuje, że przynajmniej w przypadku młodych, zdrowych, szczupłych, niepalących i zdrowo się odżywiających osób nie jest to cp prawda wielce prawdopodobne, ale - tu trzeba przyznać uczciwie - jest jak najbardziej możliwe [4].
W cytowanym badaniu wzięło udział 25 młodych mężczyzn (19-31 lat) charakteryzujących się prawidłowym BMI i dobra kondycją zdrowotną. W ramach interwencji owi mężczyźni otrzymali do swojej zwyczajowej diety po 1000 kcal ekstra ze śmietany-kremówki. Badacze użyli właśnie śmietany gdyż wcześniejsze badania pokazały, że to właśnie produkty zasobne w tłuszcz zwierzęcy w największym stopniu przyczyniają się do wzrostu poziomu lipopolisacharydu bakteryjnego (LPS - niezwykle czuły marker stanu zapalnego i przepuszczalności jelitowej) [5]. W owych badaniach interwencje trwały jednak minimum 4 tygodnie. Tutaj oceniono skutki takich modyfikacji w perspektywie krótkoterminowej. Badani byli w stanie nadwyżki energetycznej przez 7 dni. Przed tą i po tej interwencji byli w stanie diety normokalorycznej w przebiegu której także wykonywano pomiary.
Co się okazało?
Po siedmiodniowej nadwyżce generowanej poprzez konsumpcję śmietany zaobserwowano:
- wzrost poziomu LDL (o 14,6%)
- wzrost poziomu HDL (o 14,8%)
- nie zaobserwowano zmian w poziomie markerów stanu zapalnego,
- nie zanotowano zmian w markerach przepuszczalności jelitowej,
- niekorzystne zmiany w mikrobiocie jelitowej zaobserwowano jednak u 6 uczestników.
Co to w praktyce oznacza?
Przytoczone wyniki wskazują, że w przypadku krótkoterminowej nadwyżki energetycznej, w przypadku zdrowych, szczupłych, niepalących, młodych mężczyzn ryzyko niekorzystnych zmian w mikrobiomie nie jest wysokie - ale jednak istnieje.
Trzeba pamiętać, że powyższe badanie pomimo wielu zalet (użyte metody pomiarowe, ciekawy przedmiot badania), ma też liczne ograniczenia: w zasadzie mówi ono jedynie o generowaniu nadwyżki kcal z tłustej śmietany u dość wąskiej grupy badanych wyróżniającej się na tle sporej części populacji prawidłową masą ciała, dobra kondycją zdrowotną i innymi wymienionymi już wcześniej cechami. U osób na co dzień prowadzących się niezdrowo potencjalnie implikacje mogą być o wiele głębsze i są na to pewne dowody.
Chciałbym żeby jednak było jasne: jak najbardziej można sięgać nawet po rekreacyjne pokarmy zwłaszcza, że stres negatywnie wpływa na... mikrobiom [6]. Sam jako dietetyk reprezentuję dość swobodne podejście do doboru jakościowego pokarmów u osób aktywnych i zdrowych. Uważam jednak, że nie powinniśmy sobie nadto folgować, by nie podejmować niepotrzebnego ryzyka. Istnieje bowiem szansa, że poprzez swoją lekkomyślność i słabość charakteru ściągniemy inwazję obcych mikrobów na teren zaprzyjaźnionego mikrokosmosu, którego mieszkańcom wiele zawdzięczamy i z którymi wiąże nas odwieczne przymierze. To już nawet nie chodzi o metaboliczne konsekwencje. Tak się po prostu przyjaciołom nie robi.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
[1]. David LA, Maurice CF, Carmody RN i wsp. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome.Nature. 2014 Jan 23;505(7484):559-63.
[2]. Zinöcker MK, Lindseth IA.The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease.Nutrients. 2018 Mar 17;10(3). pii: E365.
[3]. John GK, Wang L, Nanavati J i wsp.Dietary Alteration of the Gut Microbiome and Its Impact on Weight and Fat Mass: A Systematic Review and Meta-Analysis.Genes (Basel). 2018 Mar 16;9(3). pii: E167.
[4]. Ott B, Skurk T, Lagkouvardos L,Short-Term Overfeeding with Dairy Cream Does Not Modify Gut Permeability, the Fecal Microbiota, or Glucose Metabolism in Young Healthy Men.J Nutr. 2018 Jan 1;148(1):77-85. [/bg_collapse]
Tadeusz Sowinski Dietetyk
Related posts
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Oto i mamy kolejny powód, by dbać o naszych małych przyjaciół zamieszkujących jelita. 🙂