Białko sojowe jest to najlepsza proteina wśród dostępnych form białka pochodzenia roślinnego. Ma niezwykle bogaty aminogram i dużą zawartość argininy. Same ziarna soi zawierają duże dawki witaminy grupy B, takie pierwiastki, jak fosfor, magnez, wapń, żelazo i potas. Ze względu na dużą ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych jest doskonała na walkę z cholesterolem.
Dla wszystkich sportowców będących wegetarianami to właśnie białko sojowe stanowi podstawę uzupełniającą dietę. Podobnie jak serwatka zawiera komplet aminokwasów egzogennych. A czym się różni to białko roślinne od zwierzęcego? Wartością biologiczną związaną z ilością pobranego azotu i zapewnienia równowagi azotowej. Dla serwatki jest to BC- 104, dla izolatu sojowego-74. Wydajność wzrostowa, a więc przyrost masy ciała w stosunku do ilości spożywanego białka. Białko serwatkowe-3,2, sojowe 2,2. Jeśli chodzi o NPU czyli wykorzystane białka netto dla serwatki jest to 92, dla proteiny sojowej 61. I na końcu strawność białka, serwatka 99%, sojowe białko 95%.
Działanie, dawkowanie, zalety
Białko sojowe ma niezwykle szerokie zastosowanie zdrowotne. Liczne prowadzone badania potwierdziły, iż spożywanie go obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych, wykazuje działanie antykancerogenne, a także minimalizuje objawy menopauzy. Białko sojowe wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, a także ma wpływ na budowanie masy mięśniowej.
Nie ma jednej określonej dawki, jaką dana osoba powinna przyjąć, dlatego że zależne jest to przede wszystkim od zapotrzebowania na białko, a więc tego ile dana osoba waży, jakie treningi wykonuje, co chce osiągnąć. Maksymalna dawka na bazie soi wynosi 50 g na dobę. Jeśli stosujemy jej zbyt dużo, mogą pojawić się wole tarczycowe.
Do głównych zalet stosowania białka sojowego zalicza się między innymi stosunkowo niską cenę, bardzo dobrą wchłanialność w szybkim czasie, wysoką zawartość l-argininy, której jest dwa razy więcej, niż w białkach serwatkowych. Co więcej białko soi jest pełnowartościowym białkiem, który zmniejsza katabolizm mięśniowy, nawet o 40%, walczy z cholesterolem, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Jest szczególnie polecany przeciwko wystąpieniu nowotworów, szczególnie damskich narządów. Białko soi zwiększa poziom hormonów tarczycy, wpływa pozytywnie na redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększa wrażliwość mięśni na insulinę. Bez wątpienia jest najlepszym białkiem dla wegetarian.
Dla kogo białko sojowe?
Stosowanie białka sojowego sprawdza się przede wszystkim u osób trenujących, którzy są wegetarianami. Nie mogą ona spożywać białka w postaci serwatki dlatego też soja jest idealnym zamiennikiem pochodzenia roślinnego. Suplement ten sprawdza się także w przypadku osób wykazujących nietolerancję na laktozę. Jest to dobre rozwiązanie dla ludzi chcących zredukować tkankę tłuszczową, pozbyć się wysokiego stężenia cholesterolu we krwi, dla tych, którzy pragną postawić na zdrowie i dobre samopoczucie. Choć nie można w żaden sposób zyskać takich właściwości w tym białku, jak w przypadku tego pochodzenia zwierzęcego, to mimo wszystko ten produkt jest wartą uwagi opcją, jeśli białka serwatkowego zażywać nie możemy.
Białko sojowe - redukcja
Jak wspomnieliśmy powyżej, to właśnie białko sojowe jest doskonałym suplementem w walce z redukcją nadmiaru kilogramów. W przypadku białka pochodzenia zwierzęcego, ma ono zdecydowanie więcej kalorii, niż to, które nie posiada laktozy. Wybierając taki suplement uzupełniamy brak białka, ale jednocześnie prowadzimy do redukowania tkanki tłuszczowej. A w jaki sposób? Nie ma ono laktozy i glutenu, ma niski IG, a więc zażywając go mamy mniejsze uczucie głodu i chęci podjadania. Poprzez zażywanie tego suplementu zwiększamy wrażliwość na insulinę, otrzymujemy zdecydowanie większą ilość l-argininy, a do tego zmniejszamy katabolizm w mięśniach i trenując w celu redukcji, szybciej możemy wrócić do treningu.
Sylwia Lelonek
Related posts
15 działań prozdrowotnych krocyny
Odżywka białkowa dla seniorów
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….