Chcecie zrobić fit ciasto, którym będą zachwycać się wszyscy?
Zróbcie BANOFEE czyli połączenie kruchego spodu, karmelowej masy, bananów i śmietanki kokosowej.
Banofee zachwyca, przy tym nie zawiera cukru, glutenu i laktozy, zrobione z naturalnych składników.
Przepis na małą tortownicę (średnica 16 cm)
Spód
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki orzechowej, migdałowej bądź rozdrobnionych orzechów na mąkę
- 2 jajka (jeśli chcecie aby było wegańskie to dodajcie więcej oleju bez jaj)
- 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- szczypta soli
Mąki łączymy ze sobą, dodajemy sól. Następnie należy dodać jaja, olej i zacząć zagniatać ciasto. Składniki łatwo się łączą i otrzymujemy ciasto konsystencji kruchego. Ciastem wykładamy formę na dnie oraz na bokach, nakłuwamy widelcem spód i wsadzamy do piekarnika na 15-20 min, 180 stopni, powinno delikatnie się przyrumienić. Gotowe ciasto, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Karmel i banany
- 100 g daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego z orzeszków arachidowych Soncone
- 2 duże, bądź 3 małe dojrzałe banany (jeśli będą miały kropki na skórce to dobrze, będą wtedy bardziej słodkie)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odkładamy na 15-20 min aż zmiękną, następnie odlewamy wodę i blendujemy z masłem orzechowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Karmel rozkładamy na ostudzonym spodzie, następnie układamy banany pokrojone w plasterki.
Śmietanka kokosowa
- puszka mleczka kokosowego (Real Thai) 400 g
- wanilia
- ksylitol/erytrol zmielony na puder (mielę w młynku do kawy)
Mleczko należy dzień wcześniej wsadzić do lodówki do góry dnem (w ten sposób gęsta śmietanka oddzieli się od rzadkiej części), po otworzeniu wybieramy łyżką gęstą śmietankę, która zajmuje około 3/4 puszki i przekładamy do miski. Dodaje wanilii, łyżkę ksylitolu i miksuję na średnich obrotach około 3-4 min, aby rozbić gródki. Możecie spróbować i dodać ksylitolu bądź wanilii do smaku, ale śmietanka nie może być mocno słodka, to zadanie przypisane jest pozostałym składnikom (banany, daktyle). Śmietankę nakładamy na banany i całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin, ale najlepiej smakuje na drugi dzień i spokojnie może leżeć w lodówce (proponuje owinąć reklamówką, aby nie przedostawały się do ciasta zapachy z lodówki).
Przed podaniem oprószam całość kakao, smacznego 🙂
Aurelia
Related posts
Carb back-loading okiem sceptyka
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Szkoda, że ma tak dużo tłuszczu 🙁 wygląda smakowicie, ale wyszło mi ponad 15 dag czystego tłuszczu (to ponad 55% całości kalorii 🙁 ) a może się pomyliłam???? 😀
bardzo możliwe ponieważ jest tam mleczko kokosowe które jest tłuste, jest to ciasto dla osób nie bojących się tłuszczu w diecie, a ograniczających biały cukier oraz nabiał. Nie każdy styl żywienia opiera się na restrykcjach kalorycznych, a często szukamy dobrych przepisów na specjalne okazje z wykluczeniem tych składników – to właśnie jest taki przepis. Proszę też nie brać pod uwagę zajadania się całą blachą w formie posiłku, jest to ciasto, pozwalamy sobie na kawałek 🙂
A czym zastąpić mąkę orzechową ? Na orzechy niestety jest uczulenie. Można zastąpić to inną mąką bg?