Aloes (aloe vera) jest stosowany w medycynie tradycyjnej od tysięcy lat. Od długiego czasu są prowadzone badania, które potwierdzają jego działanie oraz odkrywają coraz to nowsze korzyści zdrowotne związane z jego stosowaniem.
Roślina ta pochodzi z Afryki Północnej, Europy Południowej i Wysp Kanaryjskich. Dziś aloes jest uprawiany w tropikalnym klimacie na całym świecie.
Sok z aloesu to gęsty płyn wytworzony z miąższu liści aloesu. Jest powszechnie wykorzystywany do leczenia poparzeń słonecznych, ale picie tego zdrowego eliksiru w formie soku zapewnia wiele innych korzyści zdrowotnych.
Ponadto aloes jest bogaty w składniki odżywcze zawierające ponad 75 potencjalnie aktywnych związków, w tym witaminy, składniki mineralne, enzymy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe i polisacharydy.
Przygotowanie aloesu do spożycia
Bardzo ważne jest, aby wybrać liście z rośliny aloe vera, a nie z innych gatunków aloesu, ponieważ mogą być one trujące i nie nadawać się do spożycia. Jeśli hodujemy go w domu, możemy dopiero użyć go, gdy ma ponad 3 lata. Po oberwaniu, liście przechowuje się w lodówce 2 tygodnie.
Liście aloe vera składają się z trzech części: skóry, żelu i lateksu. Najbardziej znaną ich częścią jest żel, który odpowiada za większość korzyści zdrowotnych. Podczas gdy większość ludzi nakłada żel na skórę, jest on również bezpieczny do jedzenia, pod warunkiem, że prawidłowo go przygotujemy.
Żel ma czysty, orzeźwiający smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu posiłków takich jak np. koktajle czy salsy. Aby przygotować żel do spożycia, odetnij kolczaste krawędzie na górze i po bokach liścia aloesu. Następnie odetnij skórę po jego płaskiej stronie. Później usuń przezroczysty żel i pokrój w kostkę resztę liścia.
Upewnij się, że dokładnie wypłukałeś kostki pod bieżącą wodą i cały brud został usunięty. Pozostałość lateksu może nadać żelowi nieprzyjemny gorzki smak. Lateks jest cienką warstwą żółtego płynu pomiędzy skórą, a żelem liścia. Zawiera związki o silnych właściwościach przeczyszczających, takie jak np. aloina. Jedzenie ich w zbyt dużych ilościach może powodować poważne skutki uboczne.
Natomiast skórka aloesowa jest ogólnie bezpieczna do spożycia. Ma łagodny smak i chrupiącą konsystencję, idealną do urozmaicenia letnich sałatek. Można ją również spożyć, poprzednio zanurzając w salsie lub hummusie.
Aby przygotować skórę do spożycia, należy odciąć kolczaste krawędzie na górze i wzdłuż rośliny. Później należy pokroić skórę po płaskiej stronie. Dokładnie umyj skórkę aloesową, aby usunąć wszelkie zabrudzenia, zanieczyszczenia oraz lateks. Jeśli uznasz, że jest on ciężki do zjedzenia w takiej formie, można namoczyć go w wodzie przez około 10-20 minut.
Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie aloe vera?
Liście aloe vera są skarbnicą cennych substancji wspomagających nasze zdrowie, ale także są wykorzystywane do leczenia różnego rodzaju schorzeń.
Ponadto aloes jest bogaty w składniki odżywcze zawierające ponad 75 potencjalnie aktywnych związków, w tym witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe i polisacharydy.
Nawadnianie organizmu
W liściach aloesu jest zawarte bardzo dużo wody, więc są one idealny sposobem na zapobieganie lub leczenie już powstałego odwodnienia.
Sok z aloesu ma mnóstwo składników odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę narządów. Jest to bardzo ważne, ponieważ nerki i wątroba są w dużym stopniu odpowiedzialne za detoksykację krwi i wytwarzanie moczu. Z tego powodu należy szczególnie dbać o ich prawidłową pracę.
Ponadto sprawdzi się on doskonale po ciężkich ćwiczeniach, ponieważ wtedy nasz organizm wymaga nawodnienia poprzez przyjmowanie dodatkowych płynów. Potrzebuje on wtedy więcej wody, po to aby mógł swobodnie wypłukać i pozbyć się gromadzącego się kwasu mlekowego podczas wysiłku fizycznego.
Czy sok z aloesu może pomóc nam zwalczyć zgagę?
Tak, sok z aloe vera może rzeczywiście przynieść nam ulgę przy refluksie żołądkowo-przełykowym, którego bardzo częstym skutkiem jest zgaga. Związki w nim obecne pomagają kontrolować wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Badania wykazały również, że hamuje powiększanie się wrzodów żołądka, ale także może być pomocny podczas ich leczenia.
Jak aloe vera działa na włosy?
Aloes jest często wykorzystywany podczas leczenia łojotokowego zapalenia skóry, popularnie zwanego łupieżem. Zmniejsza on swędzenie oraz zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry głowy. Badania z 1998 roku wykazały, że aloes pomaga zwalczyć zapalenie skóry wywołane przez łupież. Wynika to z tego, że kwasy tłuszczowe znajdujące się w aloesie mają właściwości przeciwzapalne.
Ponadto skutecznie oczyszcza on mieszki włosowe, usuwając tłuszcz i pozostałości z innych produktów do pielęgnacji włosów, jednocześnie ich nie uszkadzając.
Aloe vera zawiera witaminy A, C i E. Wszystkie te witaminy przyczyniają się do wzrostu zdrowych oraz lśniących włosów. Witamina B-12 i kwas foliowy, które również są zawarte w żelu aloe vera, mogą zapobiegać wypadaniu włosów.
Zastosowanie aloesu na skórę
Aloe vera bardzo dobrze działa na oparzenia. Sok znajdujący się w środku aloesu należy wycisnąć na ranę i rozsmarować go. Czynność tę należy powtarzać 4-6 razy dziennie. Już po kilku minutach powinniśmy poczuć ulgę i ukojenie, a pieczenie najprawdopodobniej ustąpi po chwili.
Sok ten ma działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze - dlatego tak dobrze działa podczas procesu gojenia się ran i podrażnień skóry. Może być również stosowany na oparzenia słoneczne.
Maści aloesowe oraz wyciągi z aloesu sprawdzają się w najtrudniejszych problemach skórnych takich jak np. odleżyny, owrzodzenia czy rany popromienne. Zawiera on także antyprostaglandyny, które hamują procesy zapalne oraz działają przeciwbólowo.
Ponadto soku z aloesu można używać jako bazę pod makijaż, płyn do demakijażu czy też lekki balsam nie tylko na twarz, ale na całe ciało. Działa on wtedy silnie nawilżająco.
Obniżanie poziom cukru krwi
Spożywanie dwóch łyżeczek stołowych soku z aloesu, u osób z cukrzycą typu 2, może spowodować spadek poziomu cukru we krwi. Wynika to z badań przeprowadzonych w International Journal of Fterotherapy and Phytopharmacy.
Oznacza to, że aloes może w być w przyszłości wykorzystywany do leczenia cukrzycy. Wyniki te zostały potwierdzone w innym badaniu opublikowanym w badaniu fitoterapii, w którym zastosowano wyciągi z innych części aloe vera.
Jednak osoby z cukrzycą, które przyjmują leki obniżające stężenie glukozy, powinny zachować ostrożność podczas spożywania aloesu. Sok wraz z lekami przeciwcukrzycowymi może obniżyć poziom glukozy do niebezpiecznego poziomu.
Zagrożenia i przeciwwskazania do stosowania aloesu
Zasadniczo nie powinniśmy obawiać się stosowania aloe vera, ale może zdarzyć się tak że będziemy na niego uczuleni. Przed jego zastosowaniem należy wykonać miejscowy test skórny. Możemy wetrzeć odrobinę aloe vera na rękę i odczekać około 2 godziny. Jeśli nie wystąpi reakcja skórna, możemy ze spokojem używać go na skórę.
Aloesu nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie zaleca się także stosowania u dzieci poniżej 12 roku życia oraz osobom cierpiącym na niedrożność jelit.
Ponadto jeśli nie oczyścimy dokładnie aloesu z lateksu i spożyjemy go dużo, może mieć on nieprzyjemne konsekwencje dla naszego zdrowia. Wynika to z tego, że lateks ten zawiera aloinę, która działa silnie przeczyszczająco.
Podsumowanie
Aloes znalazł swoje zastosowanie zarówno w kosmetyce jak i w medycynie. Coraz częściej widnieje jako dodatek do kosmetyków, ale także jest wykorzystywany do leczenia wielu chorób.
Jednak potrzebne jest więcej badań klinicznych na temat działania aloe vera. Zastosowanie aloesu na włosy nie niesie za sobą żadnego ryzyka, dlatego możemy go bezpiecznie stosować do ich codziennej pielęgnacji.
Źródła
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/aloe-vera-juice-benefits
https://www.healthline.com/health-slideshow/sunburn
https://www.healthline.com/symptom/heartburn
https://www.healthline.com/health/gerd
https://www.healthline.com/health/foods-lower-blood-sugar
https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes
https://www.healthline.com/health/acne-treatment
https://www.healthline.com/symptom/dehydration
https://www.healthline.com/human-body-maps/liver
https://www.healthline.com/health/gastric-and-duodenal-ulcers
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/aloe-vera
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768575/
https://www.healthline.com/health/b12-vitamins-for-energy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
Related posts
PIECZONY KALAFIOR
Czy na oliwie można smażyć?
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….