Dzisiaj coś dla fanów pizzy, którzy nie chcą z niej rezygnować ale jednocześnie również dbają o figurę 😉 Wersja na kalafiorowym cieście, która jest oczywiście nieco odmienna w smaku od tej drożdżowej lecz według mnie wcale nie gorsza 😉 Pizza LCHF pięknie pachnie i świetnie smakuje, ale do tego jest zdrowa i sycąca. Idealna dla osób unikających glutenu oraz na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych.
Składniki:
- średniej wielkości kalafior
- 30 dag startego sera mozzarella do posypania
- 40 dag startego sera mozzarella do ciasta
- 3 jajka
- czosnek
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- sól himalajska
- tłuszcz do posmarowania cista np. olej kokosowy lub masło klarowane
- papryka
- boczek
- salami
- cebula czerwona
- pieczarki
- inne ulubione dodatki
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do blendera i zmielić na drobno, ale nie na puree.
Masę z kalafiora przełożyć do naczynia i umieścić w mikrofalówce. Gotować na najwyższej mocy przez około 8 minut aby był lekko miękki.
Dla osób unikających mikrofalówki polecam ugotować różyczki kalafiora w lekko solonej wodzie, bardzo dobrze odcedzić i zmielić w blenderze.
Jajka ubić mikserem a następnie dodać do nich kalafiora, ser, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wszystko wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na niej przygotowane ciasto. Można je posmarować tłuszczem. Piec w piekarniku przez ok 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym (przecier pomidorowy 100%, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, bazylia) a następnie ułożyć ulubione dodatki do pizzy (boczek, salami, papryka, pieczarki itp.). Całość posypać serem mozzarella.
Ponownie zapiekać w piekarniku przez 10 minut.
Podawać z ulubionymi sosami. U mnie obowiązkowo czosnkowy i pomidorowy 😉
AleksandraLCHF
Related posts
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Wlasnie upieklam i zjadlam, super alternatywa do tradycyjnej, pelnej ciezkich weglowodanow, pizzy. Na pewno bedzie czestym gosciem na moim stole. Bardzo dziekuje autorce, za ten przepis.