Nasiona chia są maleńkimi, czarnymi nasionami rośliny chia, zwanej też salvia hispanica (szałwia hiszpańska). Roślina ta pierwotnie była uprawiana i wykorzystywana przez Majów i Azteków na terenie Meksyku i Gwatemali. Nazwa "chia" pochodzi ze słownika starożytnych Majów i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "siłę".
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Co zawierają nasiona chia?
Nasion chia zawierają duże ilości błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, dużo wysokiej jakości białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy. Ich regularne spożycie zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy, poprawia zdrowie układu pokarmowego i zwiększa poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi.
Nasiona chia są małe, płaskie, owalne, o błyszczącej i gładkiej fakturze. Kolor może wahać się od białego do brązowego lub czarnego. Ze względu na ich stosunkowo łagodny smak, nasiona chia można dodać prawie do wszystkiego.Mogą być dodawane do owsianki, puddingu, używane do pieczenia, do zagęszczenia koktajli lub po prostu wsypane do sałatki lub jogurtu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania płynów i tworzenia charakterystycznego żelu, mogą być również wykorzystywane do zagęszczania sosów lub jako zamiennik jaj w przepisach. Nasączenie nasion chia przed jedzeniem jest optymalnym rozwiązaniem, ale nie jest konieczne.
Właściwości odżywcze
100 gram nasion chia dostarcza nam 486 kalorii. Składają się one w 6% z wody, w 46% z węglowodanów (z czego 83% to błonnik), w 34% z tłuszczu i w 19% z białka.
Węglowodany i błonnik
Większość węglowodanów w nasionach chia ma postać błonnika (ponad 80%). Jedna uncja (28 gramów) nasiona chia zawiera aż 11 gramów błonnika, co stanowi znaczną część zalecanego dziennego spożycia dla kobiet i mężczyzn (odpowiednio 25 i 38 gramów na dobę).
Błonnik jest w większości nierozpuszczalny (95%). Nierozpuszczalne włókna, w świetle najnowszych badań, związane są z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Niektóre nierozpuszczalne włókna mogą być również fermentowane w jelicie, podobnie jak włókna rozpuszczalne. Sprzyja to tworzeniu krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych i poprawia kondycję jelita grubego.
Kiedy nasiona umieścimy wodzie lub innych płynach, włókna pochłaniają do 10-12 razy więcej płynu niż same ważą i przekształcają się w żelową masę.
Tłuszcz
Jedną z unikalnych cech nasion chia jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Około 75% tłuszczów w nasionach chia składa się z kwasu tłuszczowego omega-3 alfa liponowego (ALA), a około 20% składa się z kwasów tłuszczowych omega-6.
Nasiona chia są najlepszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, lepszym nawet od nasion lnu. Ważny jest stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. W nasionach chia wynosi on 2,5-4/1 i może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia różnych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak, choroby zapalne.
Jednakże porównując gram do grama, kwasy tłuszczowe omega-3 w nasionach chia (ALA) nie są tak silne, jak te zawarte w oleju rybnym (EPA i DHA). ALA musi być przekształcony w aktywne formy, EPA i DHA, zanim będzie mógł być używany przez organizm, a ten proces bywa często nieefektywny.
Białko
Nasion chia w 19% składają się białka. Jest to znacznie więcej niż w większość zbóż i ziaren. Wysokie spożycie białka jest związane ze zwiększeniem uczucia sytości po posiłku i zmniejszonym spożyciem kalorii w ciągu dnia. Nasiona chia zawierają wysokiej jakości białko, ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami i dlatego są dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego.
Chia nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść nawet osoby z celiakią lub będące po prostu na diecie bezglutenowej.
Witaminy i minerały
Nasiona chia dostarczają nam wielu ważnych minerałów, ale są raczej słabym źródłem witamin.
Najliczniejsze minerały w nasionach chia :
- Mangan: ziarna i nasiona są bogate w mangan, który jest składnikiem niezbędnym do zachowania prawidłowego metabolizmu, wzrostu i rozwoju.
- Fosfor: przyczynia się do zachowania zdrowia kości i utrzymania tkanek w dobrej kondycji.
- Miedź: minerał, którego często brakuje w diecie, ważny dla zdrowia serca.
- Selen: ważny przeciwutleniacz mineralny, zaangażowany w wiele procesów w ciele.
- Żelazo: jako składnik hemoglobiny w czerwonych krwinkach, żelazo jest zaangażowane w transport tlenu w całym ciele. Może być słabo wchłaniany z nasion chia ze względu na zawartość kwasu fitynowego.
- Magnez: często obserwujemy jego niedobór w diecie zachodniej, a odgrywa on ważną rolę w wielu procesach w organizmie.
- Wapno: niezbędny dla utrzymania kości, mięśni i nerwów w zdrowiu.
Wchłanianie niektórych minerałów, takich jak żelazo i cynk, może być zmniejszone ze względu na zawartość kwasu fitynowego w nasionach chia.
Inne związki roślinne
Nasiona chia zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków roślinnych. Najważniejsze z nich są wymienione poniżej.
- Kwas chlorogenowy: przeciwutleniacz, który może obniżyć ciśnienie krwi (38, 39).
- Kwas kaffeowy: ta substancja może pomóc w walce ze stanami zapalnymi w organizmie (40).
- Kwercetyna: silny przeciwutleniacz, który może zmniejszyć ryzyko chorób serca, osteoporozy i niektórych rodzajów nowotworów.
- Kaempferol: przeciwutleniacz, który wykazuje działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka i innych chorób przewlekłych.
Czyste i suche nasiona chia mają bardzo długą żywotność, ponieważ przeciwutleniacze w nich zawarte chronią tłuszcze w nasionach przed uszkodzeniem.
Korzyści zdrowotne nasion chia
Nasiona chia stają się coraz bardziej popularne ze względu na ich wysoką wartość odżywczą i korzyści zdrowotne płynące z ich spożywania.
Główne korzyści zdrowotne nasion Chia zostały wymienione poniżej.
-
Wzrost poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo ważne dla zdrowia ciała i mózgu, a nasiona chia są doskonałym źródłem ALA. ALA musi jednak zostać przekształcany w formę aktywną, np. EPA, zanim będzie mógł być wykorzystany przez organizm. Badania na ludziach i zwierzętach wykazały, że nasiona chia mogą podwyższyć poziom ALA we krwi do poziomu 138%, a EPA - 39%.
-
Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi
Odpowiedni poziom cukru we krwi ma kluczowe znaczenie dla zachowania optymalnego zdrowia. Badania na zwierzętach wykazały, że nasiona chia zmniejszają oporność na insulinę i poprawiają kontrolę cukru we krwi. Wiąże się to z obniżonym ryzykiem wystąpienia: zespołów metabolicznych, cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Badania na ludziach wykazały, że chleb z chia powoduje obniżoną odpowiedź cukru we krwi w porównaniu z bardziej tradycyjnymi wypiekami.
-
Niższe ciśnienie krwi
Wysokie ciśnienie krwi jest głównym czynnikiem ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca. Udowodniono obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, które jadły nasiona chia lub mąkę z tychże nasion.
Efekty uboczne
Nie stwierdzono negatywnych skutków spożywania nasion chia.
Jednakże, aby uniknąć możliwych działań niepożądanych ze strony układu pokarmowego, zaleca się popijać nasiona dużą ilością wody, zwłaszcza jeśli nie zostały namoczone przed jedzeniem.
Zawartość kwasów fitynowych
Podobnie jak wszystkie nasiona, także nasiona chia zawierają kwas fitynowy. Kwas fitynowy jest związkiem roślinnym, który wiąże się z minerałami, takimi jak żelazo i cynk, hamuje ich pobór z produktów żywnościowych.
Efekt rozrzedzenia krwi
Duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3, mogą mieć wpływ na rozrzedzania krwi. Jeśli pacjent przyjmuje leki rozrzedzające krew, powinien skonsultować się z lekarzem przed włączeniem do diety dużej ilości nasion chia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą bowiem wpływać na aktywność leków, a co za tym idzie – na efektywność leczenia.
Podsumowanie
Nasiona Chia są bardzo bogate w błonnik, przeciwutleniacze, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Ich regularne spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób serca i cukrzycy, a także odnotowuje się ich korzystny wpływ na trawienie i zdrowie jelit.
Nasiona chia są bardzo łatwe do włączenia do zdrowej diety. Możemy również śmiało stwierdzić, że w pełni zasłużyły na swoje miano superfoodu.
Jakub Kola
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….