Popularne artykuły

Goździki, Żeń-szeń, papryka Chili – dlaczego warto? cz.3
Ciekawostki kulinarne

Goździki, Żeń-szeń, papryka Chili – dlaczego warto? cz.3 

Goździki

Nie każdy je lubi, mają dość specyficzny, bo słodko-pikantny zapach i smak, ale za samo działanie każdy powinien się do nich szybko przekonać. Zawierają bowiem eugenol, caryophyllene i tannins (związki działające bakteriobójczo i antyseptycznie). Pomogą nam zwalczyć wszelkie infekcje, o które teraz zimą nie jest ciężko. Łagodzą też problemy trawienne - osłaniają układ trawienny, wpływają leczniczo na wrzody żołądka czy wzdęcia. Nie bez powodu olejki na bazie goździków działają znieczulająco, a na ból zęba najlepszym sposobem jest ich przyłożenie do obolałego miejsca.

Żeń-szeń

Stosowany już od 4000 lat w Chinach. Uznaje się go za wspaniałe źródło zwiększające energię, ale również przyspieszające nasz metabolizm. Organizm sięga wówczas do zapasowych substancji zgromadzonych w tkance tłuszczowej, co znacząco przyspiesza chudnięcie. Przyjmowanie go jest również wskazane dla cukrzyków, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi, a ponadto wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

 

Papryka Chili 

Słodka, tak jak i ostra papryka, zawierają kapsaicynę. Odpowiada ona nie tylko za smak, ale również wspomaga proces trawienia. Właściwości odchudzające zawdzięcza przyspieszeniu przemiany materii oraz podnosząc temperaturę ciała. Jeśli chodzi o prozdrowotne właściwości to warto zwrócić uwagę na działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Poprawia odporność organizmu i łagodzi objawy zapalenia stawów.

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *