Mam dziś dla Was drugą wersję homemade białej czekolady, która moim zdaniem ma jeszcze lepszy smak od poprzedniej. Jest totalnie BT, używając erytrolu (keto) lub fińskiego ksylitolu, ilość węglowodanów będzie niewielka.
Dodatkowo polecam użyć do niej odżywkę białkową, o ulubionym smaku ( u mnie cappucino). Ostatnio pisałam Wam w TYM artykule dlaczego warto wdrożyć do diety większą ilość białka.
Oczywiście w przepisie delikatnie podgrzewamy składniki, zatem ktoś mógłby ( po części słusznie) się przyczepić, że tracimy wartość serwatki, ze względu na następującą denaturację białka. Postaram się Wam jednak pokrótce wytłumaczyć, dlaczego i tak warto ją do przepisu dodać.
W końcu pieczenie, gotowanie, wszelkie podgrzewanie każdego produktu białkowego denaturuje je. A co to znaczy? Świeżo po egzaminie z chemii żywności, korzystając z Wikipedii ;P, podaje suchą ale myślę, zrozumiałą definicję: "denaturacja białka to zmiany w II, III- i IV-rzędowej strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej przy zachowaniu sekwencji aminokwasów".
Denaturacja zachodzi tak samo podczas gotowania jaj, pieczenia, duszenia mięsa, smażąc ryby. Poddając żywność działaniu wysokiej temperatury zmieniamy proporcje białka natywnego. Denaturacja rzeczywiście zmienia struktury białek , ale nie niszczy ich przyswajalności. Mimo obróbki termicznej nadal dostarczymy sobie leucynę oraz pozostałe aminokwasy, a to pod względem chociażby budowy masy mięśniowej, jest dla nas najważniejsze;).
Oczywiście nie jest też tak, że nic cennego nie tracimy.
W dobrej jakości odżywce serwatkowej jest wiele cennych biologicznie aktywnych peptydów, takich jak alfalaktoalbuminy, immunoglobuliny G, laktoferyna, glikomakropeptyd. Po obróbce termicznej 70-80stopni, ich ilości się zmniejszają. A warto wiedzieć, że niosą one dodatkowe korzyści, jak korzystne działanie na układ immunologiczny czy pomoc przy produkcji antyoksydantów.
Jeśli za często nie podgrzewamy odżywek, możemy w pełni korzystać z ich składu na co dzień, a to co najważniejsze to fakt, że ten przepis nie pozbywa go najważniejszego dla nas aminogramu.
Do przepisu potrzebujemy tylko kilka składników:
100 g masła kakaowego, ja kupuję TU
100g śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka kokosowego (ja właśnie użyłam całą stałą część z puszki mleczka koko Amazin)
2 czubate łyżki masła orzechowego z nerkowców i migdałów (ważne by były jasne;))
3-4 łyżki ksylitolu najlepiej zmielonego na puder
20g odżywki białkowej WPI , u mnie TA
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku ( na małym ogniu), mieszamy na jednolitą masę.
Przelewamy ją do formy pokrytej papierem, bądź do prostokątnej formy silikonowej . Możemy dodać swoje dodatki, ja użyłam migdałów, ale polecam również orzechy lakowe.
Formę wstawiamy na godzinkę do zamrażalnika. Później czekoladę warto przechowywać w zamrażarce lub lodówce.
Poprzednia wersja:
P.S. Proszę nie piszcie mi o podgrzewaniu masła orzechowego 🙂 Zdaję sobie sprawę ze szkodliwości podgrzewania kwasów tłuszczowych w nim zawartych. Jednak w ilości podanej w przepisie, spożywanie takiej czekolady raz na jakiś czas, nic złego nie zrobi. Szczególnie, gdy ja nie korzystam z dobroci półek sklepowych, a wszelkie słodycze robię sobie sama;). Do tego nie palę, nie biorę, nie piję ;P Cytując Paracelsus'a "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną". To tylko kwestia dawki. Po prostu musimy znać umiar.
P.S. II Nie jestem na diecie ketogenicznej, choć jestem nią zaciekawiona i śledzę na bieżąco jak się rozwija w Polsce. Niestety obawiam sie , ze moje nadnercza nie byłyby nią zachwycone, pomijając fakt, że bardzo dobrze czuje sie jedząc węglowodany. Nazwę czekolady wymyśliła moja kochana fitness koleżanka, która korzysta z magii ketonów;).
Buziak!
Karola
Karola Kocieda
Related posts
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA
Hashimoto to nie wyrok!
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
A czym można zastąpić masło kakaowe?
Wygląda super. Jak najszybciej muszę sobie zrobić taką 🙂
Jak wszystko z ksylitolem nie zostawiamy w zasięgu psa.